Йог із Корделівки Іван Шевченко у 75 років стоїть на голові і віджимається на пальцях

Йог із Корделівки Іван Шевченко у 75 років стоїть на голові і віджимається на пальцях
Іван Шевченко стоїть на голові, віджимається на одному кулаку, на двох пальцях і кулаках. Дошку може розбити навіть головою

Івану Шевченку із села Корделівки (Калинівський район) пішов 76-й рік. Але він, на відміну від більшості його однолітків, регулярно відвідує не лікарню і аптеку, а спортивний майданчик! Ветеран займається раджа-йогою, яку ще називають «царською гімнастикою», а також карате.

Бігом на ринок

Тренується пенсіонер щоранку. Виконує розминку, розтяжку, десять асан (вправ) раджа-йоги, яку ще називають «царською гімнастикою». Серед яких є й досить складні. Іван Шевченко, незважаючи на свій солідний вік, може триматися паралельно землі на руках і стояти на голові. Це навички він завжди залюбки демонструє тим, хто сумнівається.    

Після розминки, зазвичай о шостій ранку, фізкультурник біжить в ліс. А це – відстань у три кілометри. Там, між Корделівкою і Калинівкою, неподалік від аеродрому, знаходиться гарний спортивний майданчик. Пенсіонер тренується там протягом 1,5 години. Переважно виконує вправи йоги і кіокушинкай карате, які опановував у молодості.

– На спортмайданчику в лісі є все необхідне для занять: бруси, турніки, поперечини. Навіть лук зі стрілами. Раніше там займалися багато фізкультурників. Нині спорт у нас чомусь вважається немодним, а я є найстаршим постійним відвідувачем лісового спортмайданчику, – каже Іван Шевченко.

Відео дня

Ветеран особливо полюбляє пробіжки. Час від часу бігом долає відстані до десяти кілометрів.

– Між Корделівкою і Калинівкою – вісім кілометрів. Коли мені потрібно скупитися на міському ринку, я не користуюся громадським транспортом, а долаю цю відстань бігом. Таким чином «вбиваю двох зайців»: економлю гроші на проїзд і підтримую себе в гарній фізичній формі, – продовжує йог із Корделівки. 

Повернув форму після падіння із висоти

Іван Шевченко просить не називати його спортсменом. Каже, що для нього це звучить образливо.

– Бо служив у військовій частині у Владивостоку (Далекий Схід, поруч – Китай), де готують розвідників-десантників. І представник військового спецпідрозділу набагато сильніше будь-якого олімпійського чемпіона. До таких частин відбирають одного із кількох тисяч охочих, – пояснює пан Шевченко.

Неодноразово Іван Шевченко був на межі життя і смерті. В молодості на бойовому завданні невдало катапультувався, стрибнувши із парашутом. Після цього його списали з армії. А кілька років тому Іван Шевченко впав із висоти 4,5 метри. Згодом, завдяки фізичним вправам, зміг повернутися до нормального життя.

– Щоденні тренування дали можливість повільно повертатися до нормального стану. Зараз відчуваю себе у звичній фізичній формі, – радіє ветеран.

Іван Шевченко закінчив Київський будівельний інститут, робив інженером та майстром державного нагляду на будівництві. Зараз суміщає приємне із корисним – отримує необхідне для здоров’я фізичне навантаження під час роботи на присадибній ділянці і в саду. Залюбки перекопує город, має чотири сотки.

Розбиває дошки навіть головою

Спортивні змагання йог із Корділівки не відвідує. Він не є вболівальником.

– Я звик, щоб за мною спостерігали! – із посмішкою каже Іван Шевченко.   

Іван Шевченко регулярно демонструє свою майстерність у різних навчальних закладах і під час масових свят. Після смерті дочки він залюбки ділиться знаннями із чужими дітьми.      

– Під час служби у спецпідрозділах демонструвати свої фізичні навички стороннім заборонялося. Але після завершення військової служби мені захотілося ділитися досвідом із молоддю, – пояснює йог із Корделівки.  

За останні роки Іван Шевченко провів понад сотню тренінгів у навчальних закладах Вінниччини. Приміром, у багатьох ПТУ Вінниці, а також в навчальних закладах Жмеринки, Козятину тощо. Його майстер-класи відвідують сотні студентів та учеів.

Іван Шевченко іноді проводить тренування й неподалік від дому. Навчає на громадських засадах юнаків.

– За допомогою телевізора чи книжок йогу опанувати надзвичайно складно. Треба мати кваліфікованого наставника. Для початку необхідно вивчити ази акробатики і психотехніки, в вже потім переходити до асан, – наголошує фахівець.         

На масові свята Іван Шевченко демонструє по десять асан раджа-йоги і вправ карате.

– Приміром, віджимаюся на одному кулаку, на двох пальцях, показую ударну техніку. Дошку можу розбити майже будь-якою частиною тіла. Навіть головою! Досі роблю шпагати, без яких в карате нормально не здійсниш удар, – вражає ветеран.  

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ромуальдо

    Молодчина
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up