Жіночий баскетбол: «Вінницькі блискавки» стартували у вищій лізі перемогами

Жіночий баскетбол: «Вінницькі блискавки» стартували у вищій лізі перемогами

Жіноча баскетбольна команда «Вінницькі блискавки» – один зі спортивних символів нашого міста. Вона грала у суперлізі чемпіонату України із моменту її створення, тобто всі три попередні сезони. Здобувала там бронзові нагороди (у сезоні 2015-2016 років).

В попередньому чемпіонаті «Вінницькі блискавки» посіли сьоме місце серед восьми команд суперліги. Але в нинішньому сезоні вінничанки, на жаль, стартували не в еліті, а у вищій лізі чемпіонату країни. Там грають 16 команд, розбитих на дві зони.  

Допомогли трьохочкові

Вихідними на майданчику Вінницького медуніверситету наші баскетболістки провели перший тур. Вони приймали СДЮСШОР № 4 (Миколаїв). Першу чверть вінничанки програли із рахунком 17:22, другу – 9:14. Вирішальною стала третя чверть, яку господарки майданчику виграли із рахунком 24:4. А в завершальному раунді «блискавки» спромоглися зміцнити свою перевагу – 33:12. Отже, наші баскетболістки здобули першу звитягу у вищій лізі із рахунком 83:52.

Значною мірою досягти успіху вдалося за рахунок трьохочкових кидків. Наша команда закинула їх 13, в той час як суперниці – лише три. Їхня реалізація в другій половині поєдинку сягала майже 50 %, що вважається показником міжнародного класу.

Відео дня

– Другу половину гри дівчата провели краще, ніж першу. Але це навряд чи заслуга нас, тренерів. Бо перед сезоном клуб вперше не провів традиційний підготовчий збір. Адже ми до останнього не знали, чи заявимося на чемпіонат України. Не було сенсу стартувати без бюджету, – поділився тренер «Вінницьких блискавок» із фізичної підготовки Віктор Вітер.

Вболівальники задоволені

Наступного дня «Вінницькі блискавки» постійно були попереду суперниць із Миколаєва. Хоча гості відчайдушно боролися, намагаючись реваншуватися. На велику перерву команди пішли із рахунком 38:35. В підсумку гра знову закінчилася на користь вінничанок. Хоча цього разу розрив виявився меншим – 81:70.

– В першому матчі суперниці давали нам можливість виконувати влучні дальні кидки, адже захищалися не найкращим чином. Тоді ми грали фактично «наосліп», адже нічого не знали про команду Миколаєва. В другій грі наші дівчата діяли більш впевнено. Завдяки регулярним замінам ігрову практику отримали всі наші дебютантки, в тому числі школярки Вікторія Богаченко і Віолетта Остапчук, – розповів тренер «Вінницьких блискавок» і водночас директор СДЮСШОР з баскетболу Олександр Аносов.             

На матчі спостерігався майже аншлаг. Серед вболівальників був помітний колишній баскетболіст, багаторічний тренер жіночої збірної Вінницького технічного університету Віктор Пушкар. Каже, що «Блискавки» в цьому сезоні стали слабшими, адже багато лідерів пішли.

– Враження від гри в першому турі – непогані. Але подивимося, що буде далі. І за Вінницю, і за Миколаїв нині переважно грають спортсменки такого рівня, який колись був в чемпіонатах серед технікумів та інститутів. А зараз це – вища ліга, – жалкує Віктор Пушкар,  

Гості побоювалися «блискавок»

Головний тренер команди СДЮСШОР № 4  Володимир Терент’єв нагадав, що його клуб є старожилом вищої ліги, грає в ній вже 20 років. Зараз баскетболістки із міста корабелів прагнуть завершити сезон хоча б не останніми.

– Збираємося закріпитися в середині турнірної таблиці. Адже в нашій команді половина зовсім юних гравців, а склад у нас є незіграним, – каже Володимир Терент’єв. – Дівчата в першому матчі проти «блискавок» трохи розгубилися, бо ваш клуб минулого сезону грала в суперлізі. Ми знали, що «Вінницькі блискавки» – швидка команда, яка вміє реалізовувати трьохочкові кидки. Але після тривалої дороги, на фоні втоми, спочатку нічого не могли протипоставити вінничанкам.  В другому матчі боролися значно краще.

Капітан «Вінницьких блискавок» Вікторія Ільчишина в стартовому поєдинку реалізувала п’ять дальніх кидків. В другій грі вона запам’яталася швидкими фланговими проривами, які несли значну небезпеку. Вікторія погоджується із тим, що у вищій лізі багато молоді, яку легко обігрувати в нападі. Водночас дуже жалкує, що наш клуб залишив суперлігу.

– Там грати було набагато престижніше. Я не збираюся нікуди йти із «Блискавок». Не хочу, щоб жіночий баскетбол у Вінниці занепадав. Поєдную спорт і роботу в торговельно-економічному інституті. Наша команда за спортивним принципом може повернутися до елітного дивізіону. Але для виступів там потрібні відповідні кошти, – прокоментувала  Вікторія Ільчишина.

Залишилися лише місцеві

Віктор Вітер звернув увагу, що у «Вінницьких блискавках» через складний фінансовий стан залишилися лише місцеві. Перед сезоном п’ять провідних баскетболісток залишили наш клуб. Причому тепер вони виступають за серйозні колективи. Приміром, вінничанка Сінтія Омобогундже перебралася до «Славії» (Прага, Чехія). А дві Тетяни, Гаїв і Лисенко, – у клуб суперліги з Івано-Франківська.

– Взагалі із нашого колишнього зіркового складу залишилися лише майстри спорту України Ірина Жмурко і Вікторія Ільчишина. На їхнє місце ми були вимушені залучити 14-річних дівчат, – каже Олександр Аносов.  

Пан Аносов пояснив, що наш клуб понизився в класі через брак фінансування.

– Маємо підтримку лише з боку міського спорткомітету. А ось допомоги з обласного бюджету чи спонсорів немає. Шкода, що олімпійський вид спорту, який приносить славу і залікові очки регіону, підтримують недостатньо. Втім, незважаючи на суттєві кадрові втрати, дівчата будуть викладатися на майданчику заради наших вболівальників, – каже Олександр Аносов.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up