У білоруській команді, що взяла Кубок Поділля, грають четверо вінничан

У білоруській команді, що взяла Кубок Поділля, грають четверо вінничан
  • Минулого тижня у Вінниці розіграли третій Кубок Поділля з хокею на траві серед чоловічих команд.
  • Цього разу не приїхав минулорічний володар трофею­ – «Грюнвальд» (Польща). Його замінив бронзовий призер чемпіонату України «Старт» (Бердичів, Житомирська область).
  • Три інші учасники лишилися незмінними.

Передбачувані результати

Експерти передбачали, що вінницькому клубу «Олімпія-Колос-Секвоя-Школа вищої спортивної майстерності» («ОКС-ШВСМ»), чинному чемпіону України, буде досить складно боротися за першість у Кубку Поділля. Справа в тому, що через обмежене фінансування  найкращі вінницькі хокеїсти на траві регулярно переїздять за кордон до більш заможних клубів. Перебираються до Італії, Польщі, Білорусі та інших країн. Приміром, лише в складі одного з учасників нинішнього Кубку ХК «Мінськ» виступали одразу четверо екс-вінничан: воротар Ярослав Гордей, польові гравці Богдан Коваленко, Дмитро Носенко і Дмитро Луппа.

Колектив Павла Мазура дав бій головним конкурентам, але поступився їм із невеликим розривом. Зокрема, ХК «Мінськ» програв із рахунком 3:5. А в завершальній грі не встояв проти «Будівельника» (Брест, Білорусь) – 2:4.

У «Старта» вінничани виграли із переконливим рахунком 10:5, що дало їм можливість здобути бронзові нагороди. Білоруські команди набрали однакову кількість очок. Тому доля першого місця вирішувала різниця забитих і пропущених м’ячів. ХК «Мінськ» розгромив бердичівців із рахунком 14:0, а «Будівельник» – 8:0. Через це володарем головного трофею турніру став клуб зі столиці Білорусі. До речі, ХК «Мінськ» перемагав і на дебютному Кубку Поділля.

Відео дня

Третє місце зайняли вінничани, останнє – бердичівці.

–Ми вдруге приймаємо участь у Кубку Поділля. Вважаємо це гарною підготовкою до чемпіонату України, а також до європейського Кубку «Челленджер-3», – сказав головний тренер «Старту» Андрій Черкас.  

Кращий захисник турніру

Нагородження проводив перший віце-президент Федерації хокею на траві України Федір Новік, один із засновників цього виду спорту у Вінниці. Були вручені не лише Кубок і медалі, але й індивідуальні призи. Кращим нападником Кубку став Владислав Бєлоусов (ХК «Мінськ»),  воротарем – Роман Вітко («Будівельник»), півзахисником – Артур Мазуркевич («Старт»). А найкращим захисником турніру визнали досвідченого капітана «ОКС-ШВСМ» Олександра Дяченка. Він сказав, що наш клуб мав шанси посісти місце й повище.

-Матчі з білорусами були принциповими. Раніше ми здобували чимало перемог над ними. Й зараз грали непогано. Але у ХК «Мінськ» і «Будівельнику» кістяк зберігається понад десять років. В то же час у нашій команді понад половина складу – «необстріляна» молодь 16 – 17 років. Для багатьох з них це перші змагання міжнародного рівня.  Це стосується не лише гравців на заміну, але й основного складу. Зважаючи на те, що немає рівноцінної підміни, лідерам «ОКС-ШВСМ» доводилося викладатися двічі більше, – коментує Олександр Дяченко.

Окрім того, за словами нашого капітана, далося взнаки те, що вінницький клуб лише починає грати у «зелений» хокей після зимової перерви. Тому можна сподіватися, що незабаром гравці «ОКС-ШВСМ» покращать свою форму, а нею – і результати. 

На шляху до Відня

Головний тренер «ОКС-ШВСМ» Павло Мазур також не засмучувався виступом на турнірі.

–Результат є очікуваним. В матчах з білорусами наша команда показала приблизно той ігровий малюнок, який ми від неї вимагали. ХК «Мінськ» переграв нас на класі. Він вижав майже 100 % зі створених гольових моментів, – наголошує Павло Мазур.  – В той же час наш колектив не налаштувався необхідним чином на поєдинок зі «Стартом», недооцінив його. Зокрема, наша гра в півзахисті була незадовільною.

На Кубку Поділля тренери «ОКС-ШВСМ» прагнули перевірити групу молодих гравців, і ця задача була виконана. Наставники виявили, на кого далі можна розраховувати у найважливіших стартах року.

Зараз головна задача вінницьких тренерів – вивести команду на пік форми до Кубку європейських чемпіонів «Трофі». Він відбудеться в травні у Відні (Австрія).

–Перед цим ми візьмемо участь у міжнародному Кубку Співдружності. Його розіграють у два етапи. Перший тур пройде наприкінці квітня у Бресті, другий – в середині серпня у Мінську. Також в найближчих планах –  проведення у Вінниці товариських поєдинків із національною збірною Туреччини, – повідомляють тренери «ОКС-ШВСМ».     

Секрет успіху білорусів

Представники білоруських клубів розповіли про становище хокею на траві у своїй державі. Як виявилося, воно значно краще, ніж в Україні.

За словами головного тренера ХК «Мінськ» Миколи Дроздова, його колектив провів передсезонний збір в Голландії, про що нашим клубам годі й мріяти. На відповідальних міжнародних матчах мінчан постійно присутній представник Президента Білорусі Олександра Лукашенка. Але найбільш вражає інше: спонсорами ХК «Мінськ» є одразу 60 місцевих підприємств! Для українських ігровиків така цифра є захмарною, вона в голові не укладається. Нам би 1 – 2 спонсорів знайти. Але масовому залученню меценатів є логічне пояснення.

–Залученню спонсорів сприяє білоруське законодавство. Підприємства частину податку на нерухомість спрямовують на підтримку спорту. Тобто в результаті вони нічого не втрачають, – пояснив Микола Дроздов.

У «Будівельника» немає стільки партнерів – лише один потужний генеральний і кілька мілких спонсорів. Причому команда обходиться без легіонерів.

– Всі наші гравці – з одного району Бреста, «Сходу». Цього року ми залучили до клубу сім нових молодих хокеїстів, які набувають міжнародного досвіду, – розповів головний тренер «Будівельника» Леонід Оніжук.

А на запитання до білорусів, хто у них президент клубу, почули оригінальну відповідь: «В нашій країні Президент лише один – це Батька».      

 

 

 

 

 

     

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up