На великий теніс у Вінниці приймають із трьох років

На великий теніс у Вінниці приймають із трьох років
Тренування у клубі "Смеш"
  • У Вінниці поки що не має своїх Роджерів Федерерів чи Елін Світоліних. Але юні тенісисти нашого міста останнім часом почали непогано виступати на всеукраїнських змаганнях.
  • Окрім того, теніс – це не лише спорт, але й гарна фізкультура, оздоровлення та профілактика хвороб для прихильників будь-якого віку.   

Медалі із Житомира

Нині два молодих вихованця вінницького тенісу тренуються і непогано виступають за кордоном. Зокрема, Віталій Щерба – у Чехїї, Єлизавета Плетньова – у США.

Підростає гідна зміна майстрам. В червні представники клубу «Смеш», що в Центральному парку, взяли участь на своєму першому виїзному турніру у Чернівцях. Там наші дівчата, хоча й не посіли призових місць, але отримали відзнаки «За волю до перемоги». За підсумками наступного турніру в Хмельницькому юні вінничани увійшли до рейтинг-листа Федерації тенісу України.

А ось в Житомирі наші земляки вже здобули медалі. Чемпіонкою у віковій групі до десяти років стала Анастасія Ткаченко, срібною призеркою – Софія Куліш, бронзовим медалістом – Андрій Павлюк. Анна Праведна посіла третє місце серед дітей до 12 років.  

Відео дня

– В серпні наші тенісисти планують взяли участь в турнірах у Житомирі, Полтаві, Хмельницькому і Києві. Щоб підвищувати результати на змаганнях, вони ретельно тренуються, – каже тренер клубу «Смеш» Ольга Праведна.

Як повідомила наставниця, її вихованці також займаються у тренера із легкої атлетики. Виконують вправи із фішками, скакалками, бігають кроси і спринтерські дистанції (на швидкість), стрибають і опановують силову техніку. Все це приносить ефект на корті.

Зазвичай тренування аматорів триває годину. Хоча деякі тенісисти за власним бажанням ганяють м’ячика півгодини чи півтори. Юні вінницькі учасники виїзних турнірів отримують найбільші навантаження – до двох годин.

Дівчата проти юнаків

Юні гравці залюбки розповідають про свої досягнення. Анна Праведна, десять років, вперше стала призеркою виїзного змагання. До цього дівчинка виграла близько десятка нагород на вінницьких турнірах.

– Суперники в Житомирі були сильними. До того ж дівчата грали в одному турнірі з юнаками. В одному з матчів я поступалася із рахунком 2:5, але зібралася і перемогла – 7:5. Загалом я виграла три поєдинки, а один програла, – розповіла Анна Праведна.

Великим тенісом дівчина займається вже сім років.

– Прагну увійти до першої десятки всеукраїнського рейтингу у своїй війковій категорії. Для цього необхідно успішно виступити на турнірах протягом двох-трьох років, – ділиться Анна Праведна.       

Віктор Осадчук у тенісі два роки. В аматорських клубних турнірах 12-річний хлопець двічі здобував золото і одного разу – срібло.

– Мені подобається динаміка тенісу і технічні елементи. Найскладніше всього опанувати техніку ударів. Поки що у мене вона неідеальна. Для покращення рівня я не лише відвідую тренування, але й переглядаю матчі зірок по телевізору. Подобається іспанець Рафаель Надаль – можливо тим, що він регулярно перемагає, – розповідає Віктор Осадчук.

Іван Кукуленко, 14 років, мешкає у Києві. У Вінницю приїздить на літо до бабці. І одразу приходить на корт.

– В клубі «Смеш» мені подобається гарна компанія, якісні корти, хороший тренер. Взагалі теніс вражає своєю оригінальністю. Він не схожий на жоден інший вид спорту, – каже Іван Кукуленко.    

Користь гри

За словами Ольги Праведної, колись тенісом починали займатися не раніше п’яти років. Нині, якщо дитина готова фізично і розуміє поради тренера, її можна приводити на тренування вже у три роки.

 – Таким чином юний спортсмен виграє два навчальних роки у порівнянні з однолітками і має перед ними своєрідний гандикап. Дошкільнята беруть участь в змаганнях, в тому числі й всеукраїнського рівня, – пояснює Ольга Праведна.

Тренуються у Вінниці й тенісисти-пенсіонери віком за 70 років.

– Жодних вікових обмежень у нашому виді спорту немає. Головне, щоб не було протипоказів у плані здоров’я. Взагалі теніс може слугувати джерелом довголіття. Бо наш спорт заряджає життєвою енергією, бадьорістю. Він дає гарний настрій, тому що після тренувань людина зазвичай радується всьому навколо неї, – наголошує тренер.  

Великий теніс приносить не лише насолоду від гри, але й зміцнює здоров’я. За його допомогою покращуються абсолютно всі групи м’язів.

– Вже після року тренувань наші тенісисти стають витривалими, у них покращуються швидкісні якості. Водночас наш вид спорту дуже дисциплінує, – додає Ольга Праведна.  

Де займатися?

Тренування із великого тенісу у Вінниці проходять на кортах клубу «Смеш» Центрального парку (вул. Хлібна, 1, тел. 097-985-62-30 - тренер Ольга Праведна), «Бомонд» (на П’ятничанах, вул. Мічуріна, 52-а, тел. 096-878-44-44), кооперативного інституту (вул. Академіка Янгеля, 63, тел. 068-174-79-52), «Матч-бол» (парк Дружби народів, тел. 067-265-05-08) , військового шпиталю (вул. кн. Коріатовичів, 185, тел. 59-69-83, 53-22-11).

Взимку можна пограти у «Сет-Геймі» (опалюється інфрачервоними лампами, Гніванське шосе, 7-й пров. Вишневий, 32, тел. 098-08-533-83), СК поліції (вул. Ботанічна, 27, тел. 067-298-81-77), СК «Колос» (вул. генерала Арабея, тел.. 098-53-83-650) і СК «Термінал» (вул. 600-річчя, 17, тел. 067-27-58-605).

Індивідуальний підхід 

На великий теніс запрошуються і діти, і дорослі. Година групових занять орієнтовно коштує 70 гривень, індивідуальних – 200 гривень. Вартість включає оренду тенісних ракеток (різної ваги) і м’ячиків. Хоча досвідчені тенісисти приходять зі своїми ракетками.   

– Можна обрати час, який підходить. До кожного учня, незалежно від віку, підходимо індивідуально. Новачків навчаємо правильній техніці, даємо відповідні навантаження. При цьому враховується фізична форма і підготовка спортсмена, адже деякі ветерани навіть можуть дати фору молоді, – наголошує Ольга Праведна.  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up