Глухоніма любов «мінздрава»: інтерв'ю про медреформу з заступником ОДА

Глухоніма любов «мінздрава»: інтерв'ю про медреформу з заступником ОДА

Чому госпітальні округи на Вінниччині ділять як за часів Азарова, так і за часів Гройсмана – одна лікарня на область?  

Два роки тому знайома розповідала, як питала свою колегу, що вона купує мамі від тиску. «Між продуктами і ліками, ми вибрали їжу…» Такий вибір з того часу зробила ще не одна сім’я. Так, виною є не лише медична реформа. Та й, чесно кажучи, ті, хто живе у самій Вінниці, не в курсі, чому люди у Шаргороді, Іллінцях вийшли на свої «майдани»… Здавалося б, усі розчарувались, мало віри у те, що можна щось змінити знизу. А вони вийшли…  Бо за новою реформою на три госпітальні округи мають поділити область. Тобто лікарень буде теж три. Лише три – у Вінниці, Тульчині та Могилів-Подільському. Туди мають з’їжджатися хворі області. Їхати не більше години – так зазначено в критеріях. І що важливо - по дорогах із твердим покриттям, які теж є не скрізь... Це й дістало селян, бо «районок» для них тепер не буде.   

Чи чекала влада такої реакції від вінничан?

- Не чекав, - відверто зізнається заступник голова облдержадміністрації Андрій Гижко. - Бачу тут помилки зі всіх сторін - і з владних структур, і лікарів, і з боку центральних органів… Якщо ви подивитесь оте звернення, яке напрацьоване в обласній раді, то ніхто ж не говорить, що проти реформи. Її потрібно робити. От давайте вийдемо на вулицю і запитаємо: чи подобається сьогоднішня медицина?  Думаю, що нікого не влаштовує. Треба щось міняти. От у чому була велика помилка Міністерства охорони здоров’я – тих людей, які роблять ту реформу? Вони не вийшли і розказали людям, що це буде.

Відео дня

- Тобто ваша помилка теж є.

- Насправді, ми ж свідомо виставили на сайт обласної держадміністрації інформацію. Не приховували. І уявіть собі, якби це зробили тишком-нишком. Спротив був би ще більший. Я не вважаю, що це була помилка. Ми відверто показали людям критерії – відстань і кількість населення… Насправді та постанова чисто цифрова. А тут не можна підходити математичними моделями. Бо в одній області є міста мільйонники, а в іншій міст на 40 тисяч жителів немає. Вдумайтесь, в області жодне місто, окрім самої Вінниці, не підпадає під право бути центром госпітального округу. Бо в критерії написано, що для лікарні необхідно 40 тисяч жителів, а у нас у Жмеринці – другому місті за чисельністю - 36 тисяч.

- Це значить, що з усієї області мали б їхати лікуватися у Вінницю?

- Так.

- По суті, цим і займається лікарня імені Пирогова.

- Так… Є ідеологи реформи, є той, хто все це виписує, зрозуміло, що він пише в масштабах усієї держави. Але, наприклад, є Закарпатська область, Львівська область, де відстань між населеними пунктами ще більша, бо там хтось в горах живе… Є Миколаївська область, яка більш пустельна, де теж великі відстані між населеними пунктами…

«У нас мало бути 11 госпітальних округів»

- Але чи могло бути по-іншому: вам присилають з міністерства постанову, а ви, не даючи на сайт ОДА, пишете відповідь міністерству, що нам не підходить таких поділ на госпітальні округи? А вийшло так, що спочатку оприлюднили, люди відреагували, приїхав заступник міністра і потім вже депутати облради просять: «Ой, так не робіть реформу!». Чи могла бути інша послідовність дій вінницької влади? Чи можна було б попередити сьогоднішні «майдани» в районах?

- Ми діяли цим шляхом. Можливо, засоби інформації трішки інше висвітлюють, я розумію, що сьогодні ганяються за сенсаціями, скандалами… Хронологія складалася таким чином: ще з квітня минулого року обговорювалося питання госпітальних округів. А якщо ще глибше взяти, то перша постанова була підписана ще у 2012 році Азаровим. Тоді так само називався пункт «Про створення госпітальних округів», коли Вінницька область мала бути в пілотному проекті разом із Дніпропетровською та Київською областями. Тобто це ідея не нова. А в квітні 2016 року ми дали свої чіткі позиції і бачення госпітальних округів в області.  За нашими розрахунками (а враховували  не тільки цифровий матеріал – кількість жителів, відстань і т.д., а й якісний склад, кількість пологів, матеріальну базу) у нас мало бути 11 госпітальних округів, і на цьому постійно наполягали. Фактично ми писали свою методику створення госпітальних округів.

- Андрію Петровичу, значить у 2016 році прийняли те, що пропонував Азаров у 2012 році? На ваші зауваження у Кабміні ніхто не звертав уваги?

- Так. І навіть якщо в листопаді на рівні міністерства прийняли таке рішення, то вийдіть до людей та поясніть... Вінницька область, мабуть, так гостро відреагувала, бо вже бачили певні наслідки попередньої медичної реформи. Можливо, деякі області сховали результати формування цих госпітальних округів від мешканців. Ми поступили щиро  - ми виставили на сайт.

На прес-конференції із заступником міністра виникло непорозуміння щодо кількості округів в області: вісім, п’ять чи три. Поясніть, що це було.

- Ми подавали свої пропозиції на Міністерство охорони здоров’я. Сьогодні є експерти, які не є державними службовцями, а є (підкреслюю) найнятими експертами при Міністерстві  регіонального розвитку і будівництва, фінансуються за гроші Європейського союзу. І от ці експерти, власне, створили оцю математичну модель - без врахування особливостей специфіки. Розробляли її не у МОЗі, а в Мінрегіонбуді. До речі, Львівська область теж проти цього, вивчивши  транспортну розв’язку, запропонували 10 округів. У них досі йде дискусія із міністерством…

І в нас дискусія. Заступник міністра приїхав у Вінницю - він нас почув?  

- Він нам дав термін, аби запропонували свою модель.

Вона у вас, так розумію, вже є?

- Є. Зараз офіційно будемо її відправляти.

А до цього її ж і відправляли?

- Так, я ще раз кажу -  у квітні. І в Мінреігіонбуд, і в МОЗ…

Питання у тому, що експерт  це ще не означає, що він фахівець. У нас дуже багато хто називає своє експертом… У нас зараз з’являються різного роду експерти, які не мають ждосіду роботи на низинному рівні. Дуже класно зробити радіус 120 км для госпітального округу, але…

Але якщо будуть вертольотами возити хворих, і будуть створені усі належні умови, то може цей непогано. Просто слід виходити з реалій, чомусь бахіли в лікарні коштують дорожчі, аніж бахіли в дитячій ігровій «Мегомоша». 

- Є перекоси і в самій медицині. Чому говорять за пологи, бо в медицині важлива практика. Хірург, який не робить операції, втрачає навики… сьогодні, приїхавши у деякі райони у пологові відділення, можна побачити суперкласи - на 15 ліжок. Запитую скільки пологовів в рік – 130 немовлят народилося, тобто одна дитина в три дні. А ще є мами, які з патологією лежать у Вінниці - в «пироговці». Це значить із 15 ліжок використовують 3-4 ліжка. А під кількість ліжок відповідно медперсонал плюс приміщення треба обігріти, освітлити, вода, харчування… От в цьому проблематика. Так, можна кошти витратити – не жалко. Але витратили кошти, який ефект? Тому коли іноді маніпулюють поняттями, мовляв, «от нам доведеться їхати…» Коли складні пологи везуть у «пироговку» і сьогодні. Бо є фахівці. Не потрібно спекулювати. Можна людину привезти і в районну лікарню, але чи є фахівець?

Я був в одній з делегацій у Свєнтокшицьке воєводство – у наших польських побратимів. Ми жили за містом, і одному з членів делегації стало погано - розв’язалася грижа. Так, цю операцію роблять тільки у воєводській лікарні, хоча воєводство немаленьке – більше за Вінниччину. І ніхто не віз у повітову лікарню. За рахунок зекономлених коштів вони купили вертоліт. Вертольотом доставили у воєводську лікарню і там зробили операцію. Бо там є фахівці. А якби його привезли у повітову лікарню, то, ймовірно, просто не надали б належної медичної допомоги…        

Замість післямови

«Медична реформа змусила всі органи влади на місцях думати про медицину. Це примусило голів ОДА і всіх заступників, абсолютно всі органи влади думати про те, як покращити надання медичних послуг». 

"І зараз хочу вас застерегти, ми маємо шанс побудувати якісну систему охорони здоров'я, а не так, як зробило міністерство 28 грудня 2015 року, внісши до ВР законопроект про продовження проекту реформування Дніпропетровської, Донецької, Києва та Вінницької областей, експерименту. Як такий, який визначений успішним. Поїдьте туди і поспілкуйтеся з людьми. Так реформи не робляться…"  

Кожна цитата актуальна. Перша цитата – Миколи Азарова, червень 2012 року. Друга – Володимира Гройсмана, березень 2016-го… Отак і поговорили. І так зробили реформу…

З 1 січня 2017 року стартував другий етап е-декларування. Тепер е-декларації подаватимуть усі публічні службовці України. Розширення кола декларантів від чиновників та політиків до сфери освіти, медицини, депутатів місцевих рад, поліцейських та інших бюджетників має привернути увагу країни до осередків корупції… Та чи приверне?  Нещодавно було названо прізвища дев’яти  народних депутатів, які ніби-то у своїх деклараціях показали не все. От тільки результатів їхньої перевірки немає. Бо яким чином проводити перевірку е-декларацій – не знають, механізму немає…

А люди вибирають… їжу.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Denys Kuznetsov

    Що зараз відбувається у медичній реформі? Розбираємося разом:

    http://www.lustrum.com.ua/series-medical/#med1

  • марія

    Влади змінюються - проблеми ті самі. І до людей з їх проблемами нікому не має діла
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up