Зміни для вінничан у вересні: діти йдуть в школу, нова підстава для виїзду за кордон

Зміни для вінничан у вересні: діти йдуть в школу, нова підстава для виїзду за кордон
Традиційно, у другу суботу вересня відзначається День міста Вінниці. Вочевидь, через війну, свято пройде без масових гулянь
  • Комуналка, пенсії, мінімальна зарплата — усе це залишиться без змін у вересні.
  • Більш того, розміри тарифів для населення, напередодні зими, Верховна Рада «заморозила» на законодавчому рівні.
  • То яких змін очікувати вінничанам у вересні?

Пенсії та соціальні виплати, які призначає держава, у вересні залишаться на попередньому показникові, який був в серпні. 

Індексація пенсій запланована у жовтні та грудні цього року. Підвищення розміру прожиткового мінімуму, який впливає на величину соцвиплат, заплановане на грудень 2022 року. Мінімальна зарплата — також без змін. Ще з 1 січня діє показник 6500 грн.

До слова, 10 вересня — День міста Вінниці. Вочевидь, святкування не буде з масовими гуляннями та концертами. Проте місцева влада ще не опублікувала офіційне повідомлення про святкування, станом на зараз.

Відео дня

Що тоді, власне, зміниться в перший місяць осені?

Діти все-таки йдуть в школу

Навчальний рік для більшості школярів почнеться в онлайні. Батьки тільки 3,4% вінницьких дітей — а це близько 1500 учнів — захотіли, щоб їхні чада вчилися за партами, безпосередньо у закладах освіти. І для їхньої безпеки у 30 з 44 шкіл готують найпростіші укриття в підвалах.

У частині шкільних укриттів все ще тривають капітальні ремонти. За рекомендаціями ДСНС, в укриттях мають бути два входи-виходи, тверда підлога, висота стелі від 2 метрів, вентиляція, генератори, санвузли, місця для сидіння, запас води та багато іншого, про що ми писали в матеріалі: Якими будуть укриття у вінницьких школах?

Нова графа в рахунках за світло

Комунальні тарифи, а саме — централізоване опалення, гаряче водопостачання, газ та його доставка — «заморожені» поки триває воєнний стан в Україні та ще на шість місяців після його завершення чи скасування. Закон №2479-IX з таким змістом нещодавно підписав президент України Володимир Зеленський.

Також залишаться без змін у вересні тарифи на холодну воду, електроенергію, вивіз сміття. Вінничани платитимуть за комуналку по старих розцінках. Проте тут є невеликі зміни: у платіжки людей додадуть нову графу за світло.

Нацкомісія держрегулювання комунальних послуг ухвалила, що електропостачальник має надавати у платіжки споживачі дані про початкові та кінцеві покази засобів обліку електричної енергії, на підставі яких здійснюються нарахування. Про це йдеться в постанові Регулятора №924 від 12 серпня 2022 року. 

Виплати для переселенців

З 1 вересня внутрішні переселенці зможуть отримувати й далі допомогу від держави. Водночас уряд обмежив категорію українців, яким надають виплати.

Українці, які вимушено залишили місце постійного проживання через повномасштабне вторгнення, отримують допомогу з держбюджету:

  • 3000 грн на кожну дитину або людину з інвалідністю;
  • 2000 грн на кожну іншу особу старше 18 років.

Однак з вересня грошову допомогу отримуватимуть:

  • Громадяни, переміщені з території, де ведуться активні бойові дії;
  • ВПО, яким зруйнували або пошкодили житло.

Варто зауважити, якщо людина зі статусом ВПО подала заяву на отримання допомоги до 30 квітня 2022 року через «Дію», але виплати так і не отримала, то потрібно:

  • Звернутися особисто чи поштою до органу соціального захисту населення із заявою.
  • Подати збережену інформацію, що підтверджує факт подання через Портал Дія заяви раніше. Таку заяву може подати до 1 жовтня 2022 року, про що йдеться в постанові Кабміну №332 від 20 березня, зі змінами.

За кордон під заставу 200 тисяч

До порядку виїзду чоловіків за кордон під час війни (розлого він у питаннях-відповідях від прикордонної служби - авт.) додали ще одну підставу. З 1 вересня військовозобов'язані українці зможуть виїжджати з країни у службові відрядження. Про це розповів в етері телемарафону член парламентського Комітету з питань цифрової трансформації Сергій Штепа.

За його словами, їздити за кордон зможуть підприємці та співробітники юридичних осіб приватної форми власності. Перебувати за кордоном дозволять протягом семи днів. Але для цього потрібно буде внести 200 тисяч гривень застави. А подавати заяву на службову закордонну поїздку потрібно буде через «Дію» — в рамках послуги «єВідрядження».

«Якщо людина виїде за кордон і не повернеться, сплачених 200 тисяч гривень спрямують до бюджету, на підтримку ЗСУ. Таким чином держава страхується від масового виїзду чоловіків за кордон, — сказав Сергій Штепа. — Крім того, є обмеження, що термін цієї поїздки становить не більше семи днів — можливо його ще переглянуть. Але в цілому, я думаю цього достатньо аби вирішити робочі питання».

Фіксувати повернення людини в Україну будуть прикордонники. У перспективі можуть запровадити механізм автоматичної фіксації. 

До цього, нагадаємо, Кабмін ухвалив рішення щодо виїзду за кордон моряків. Вони  можуть виїжджати за межі України лише за погодженням територіального центру комплектування (колишні військкомати - авт.).

У школах, нагадаємо, будуть працювати фахівці з безпеки. Які задачі на них покладаються?

 

Читайте також:

Президент Зеленський нагородив чотирьох вінничан з нагоди Дня незалежності

Робіть пункти обігріву у своїх підвалах. А влада допоможе придбати обігрівачі?

Сесія міськради: 45 мільйонів на освіту, 29 — постраждалим від теракту та інше

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Валентина Чвартацька

    А ось що таке 200 тисяч гривень для наших депутатів, прокурорів, суддів та інш. "Цвіту нації" для того, щоб своїх синочків повивозити та й самим виїхати легально, так би мовити, за кордон
  • Robert Micadaro

    Ніби комуналку не піднімають. Але попереджають буде на 4С° холодніше. З 21С° до 17С°. Тобто якість послуг буде гіршою, а вартість така сама.
    Запитуйте будь-ласка на заходах чиновників. Чому мінімальна зарплата в Україні така ж або менша як у Папуа Нова Гвінея (папуасів).
  • Олег Каськов

    Ще тільки гулянь та збіговиськ на День міста не вистачало.
    Ще феєрверки запропонуйте,б...ь.

keyboard_arrow_up