Зміна площі Гагаріна та черги Картсервісу. Як будуть вирішувати поточні проблеми міста

Зміна площі Гагаріна та черги Картсервісу. Як будуть вирішувати поточні проблеми міста
  • На Вінницю чекає жорстокий карантин, якщо люди не будуть дотримуватися усіх правил. 
  • На площі Гагаріна буде нова схема руху, однак її попереднього протестують. Облрада не хоче віддавати «Водоканал» на баланс міста. А безкоштовних автобусів на проводи не буде.
  • Записали найголовніше з брифінгу міського голови Сергій Моргунова.

У п’ятницю, 29 травня, міський голова Сергій Моргунов провів брифінг, присвячений протидії коронавірусній хвороби у Вінниці. 

Крім того, мер відповів на питання журналістів й про те, як збираються вирішувати поточні проблеми міста: черги біля картсервісу, нова схема руху на площі Гагаріна та робота дитсадків в умовах карантину. 

Повністю запис трансляції можна подивитися у відео, далі в тексті — головне з розповіді міського голови.

Відео дня

Статистика

Станом на ранок 29 травня у Вінниці 551 людина має підтверджений COVID-19, з яких 50 — це діти. При цьому, 304 вінничан вже одужали, серед яких 28 дітей та 90 медпрацівників. На жаль, 8 людей врятувати не вдалося: вони померли від коронавірусної хвороби.

— Нині хворіє 239 людей, з яких 67 вінничан лікуються на стаціонарі. Чотири пацієнти перебувають в реанімаційному відділенні першої міської лікарні, два вінничанина у важкому стані перебувають в Вінницькій райлікарні, — говорив Моргунов.

Безкоштовних автобусів на проводи не буде

Надалі міський голова відповів на питання від ЗМІ.

Чи не зарано Вінниця і вінничани розслабились щодо коронавірусу? У автобусах, на ринках і під прозорими офісами досить людно, багато людей без масок. Буде 2 хвиля?

— Друга хвиля точно буде, її очікують по всій України восени-взимку. Знаю, що люди втомилися від карантину. Але я наголошую на тому, що перша хвиля коронавірусу ще не закінчилася. Ми зараз знаходимося в системі адаптивного карантину, а от на сьогодні сім областей навіть і таких умов не мають: там досі суворий карантин.

За кількістю ПЛР-тестів ми другі в Україні після міста Київ. У Вінниці 61,7% ковідних ліжок зайнятих, а норма, встановлена МОЗ — 50%. За останніх два тижні ми маємо від 9 до 26 нових випадків щодня, що теж не відповідає нормі. Тому, якщо ми не будемо дотримуватися всіх правил адаптивного карантину — соціальна дистанція, маски, уникати скупчення людей — то жорсткий карантин може повернутися.

В чому нагальна потреба встановлення світлофорів на площі Гагаріна? Чому не повернути попередній пріоритет руху під час якого аварій ставалося значно менше?

— Ми розуміємо, що це одне зі складних перехресть: близько 70% громадського транспорту проїжджає це місце. Після реконструкції у 2016 році ми зіткнулися з потребою забезпечення безпеки для всіх учасників руху: пішоходів, авто, громадського транспорту.

Для цього ми проводили багато досліджень з експертами, спецорганізаціями та урбаністами. Нині опублікована тестова модель, яку ми відпрацюємо. Якщо вона не дасть результатів — то будемо далі опрацьовувати цей проект. Тому давайте не забігати наперед.

Про те, що хочуть зробити з площею у цьому матеріалі: Епіцентр ДТП стане осередком заторів? Що не так з планами на площу Гагаріна

Скоро будуть проводи, які відбудуться під час карантину. Чи буде міська влада знов закривати кладовища для відвідувань і чи забезпечить місто безкоштовні перевезення автобусами на цей день?

— Буде ухвалено рішення міською комісією з питань безпеки. У пункті 4 — 6-8 червня 2020 року рекомендуємо утриматися від відвідування кладовищ; рекомендуємо поліції забезпечити громадський порядок і виконання карантинних обмежень. Це з офіційного документу, який сьогодні буде опублікований.

Ми повинні пам’ятати як пройшли пасхальні дні, травневі свята, і що через два тижні отримали сплеск захворюваності на коронавірус. Вінничани, ми можемо поминати наших близьких в будь-який день. Тому не наражайте себе, всіх рідних, близьких на небезпеку. Ми не закриваємо кладовища, але безкоштовних автобусів не буде.

«Водоканалом» керують неефективно

Чому досі не відбувся аудит на Вінницяоблводоканал та чому підприємство, що обслуговує 85% вінничан, досі не передано на баланс ОТГ?

— Восени минулого року я і міська рада ініцювали процес передачі Водоканалу на баланс міста. Чому? Якість води не задовольняє вінничан. А ті заходи, які зробив Водоканал, не дали результату.

Незалежні аудитори з фірми «Делойт» мають перевірити, що є на підприємстві. Але певні представники облради забороняють компанії отримати доступ до документації. Виникає питання — для чого це робиться? У лютому тариф на холодну воду був піднятий на 5 гривень, і облрада запевнювала, що підприємство виходить на прибутковість. Тому навіщо піднімати тариф у 2021 році?

Більш того, біля 22 мільйонів гривень Вінницька ОТГ відправила кошти на підтримку фінансового стану облводоканалу, але якість послуг не змінилася. Кредит від Світового банку, як мені відомо, буде використаний лише на 50%. Бо, зокрема, в частині підвищення якості води підприємство фізично не встигло підготувати документацію.

Тому вважаю, що це неефективне управління комунальним підприємством. Нашому місту вигідно мати саме у власності Водоканал, щоб поставити роботу підприємства на належні рейки.

З 1 червня поступово відновлюють роботу дитсадки міста. Директорка департаменту освіти Оксана Яценко озвучила інформацію, що є ваше доручення виділити гроші на проведення медоглядів і тестування на коронавірус працівників садочків. Скільки це буде коштувати міському бюджету?

— Усі працівники повинні пройти ІФА-тестування. Я дійсно давав таке доручення. Близько 2300 працівників дошкілля проходять медогляди, 2700 людей — ІФА-тестування. На це ми передбачаємо близько 1 мільйона гривень, а ще виділили 1,7 мільйона гривень на спецобладнання — бактерицидні лампи, маски, деззасоби тощо. Якщо з батьків будуть вимагати гроші на такі потреби — повідомляйте на 15-60 «Цілодобову варту» чи особисто мене, будемо приймати міри.

Інші умови, за якими почнуть працювати дитсадки на карантині в цьому матеріалі: З ізоляторами, скрінінгом і без пухнастих іграшок. Чи зможуть 1 червня відкрити дитсадки?

Як планують вирішити питання з величезними чергами біля Картсервісу і як бути з тим, що люди не можуть отримати замовлені картки?

— Я керівництву Картсервісу дав свою оцінку: вони почали пізно видавати картки. Тому дав доручення, щоб підприємство працювало і у суботу-неділю. З минулого року 72 тисяч персоніфікованих карток було замовлено, 59 тисяч — видано, під час карантину здійснювали адресну доставку: не менше 10 тисяч було роздано. Але наголошую, люди, які мають пільговий проїзд, зараз можуть продовжувати їздити за своїми пільговими посвідченнями.

Черги стали утворюватися щонайменше з середини травня. Про причину — ось тут:
Чому під час карантину стоять черги біля Картсервісу.


 

Читайте також:

У червні виставлять на продаж підвали, через які був скандал на сесії міськради

Водоканал «вийшов на прибутковість» та хоче новий тариф на воду у 2021 році

Польське консульство у Вінниці знов працює. Наших заробітчан чекають в ЄС

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ols Kat

    Пенсiонери точно можуть продовжувати їздити за своїми посвідченнями?

    Валерий Чудновский reply Ols Kat

    Доброго дня!
    Дивіться відео з 19-ої хвилини, де на це питання відповідає міський голова

    Ols Kat reply Валерий Чудновский

    Було б чудово, якби це вiдео подивилися також водiї, щоб пускали пенсiонерiв без карток, ато он тиждень тому жалiлися що не пускають:

    https://vn.20minut.ua/lyudi/duzhe-silno-ni-vinnichani-pro-te-yak-poslablennya-karantinu-vpline-na--11061747.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 19:03 Вінничан попереджають про відключення газу: адреси 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up