Польське консульство у Вінниці знов працює. Наших заробітчан чекають в ЄС

Польське консульство у Вінниці знов працює. Наших заробітчан чекають в ЄС
За оцінками Інституту демографії та соціальних досліджень НАН, в Україну через COVID-19 повернулося близько 2 мільйонів заробітчан. Тепер Європа хоче цих людей назад / Фото: REUTERS
  • Генеральне консульство Польщі отримало «добро» від вінницької мерії: тут відновили прийом відвідувачів.
  • При цьому поляки ще з середини травня кличуть наших людей на сезонні роботи. 
  • Українських працівників кличуть в Німеччину, Чехію та інші країни. Однак, через карантин в Україні далеко не всім вдається потрапити на заробітки.

У Вінниці знов працює візовий відділ Генконсульства Польщі, що за адресою Оводова, 51. Відповідне рішення в рамках послаблення карантину ухвалила міська комісія з питань безпеки:
«Дозволили роботу в режимі прийому відвідувачів візового відділу Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці за умови дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів», — йдеться в протоколі, ухваленому комісією. 

На сторінці консульства зазначили, що відвідувачі мають приходити до візового центру згідно з призначеною годиною та завчасно підготувати пакет документів, перелік яких вказаний на сторінці, пункт «Які документи необхідно подати?»; бути в масках та захисних рукавичках, у черзі — тримати соціальну дистанцію 1,5 метра. А перед входом до установи — залишити інші особисті речі та обробити руки дезінфектором.

Скасували обсервацію для українців

Польща та Україна мають дуже схожу динаміку захворюваності COVID-19. Перші випадки були зафіксовані у один день — 3 березня. І на сьогодні, 25 травня, у Польщі — 21 326 захворілих, а в Україні — 21 245. За добу захворіли в Польщі — 305, в Україні — 406 людей.

Відео дня

До того ж, у Польщі зменшується добова кількість нових хворих на коронавірус. І вже одужали більше 40% хворих на коронавірус. В Україні одужали майже 34% хворих на COVID-19.

Скріншот з сайту worldometers.info

Водночас, Польща раніше стала виходити з карантину. З 20 квітня там відкрили парки та ліси для прогулянок. Також збільшили максимальну дозволену кількість покупців у магазинах і людей у релігійних установах. У громадських місцях усе ще потрібно дотримуватися дистанції у два метри та використовувати маски, а виходити з дому радять лише за нагальної потреби.

А у травні тут скасували обов’язкову двотижневу обсервацію для заробітчан, які працюватимуть на фермах з дотриманням протиепідемічних умов. Ба більше, поляки готуються відкривати свої кордони для туристів.

— Ми допускаємо, що якщо кількість заражень зростатиме не швидше, ніж зараз, ми зможемо відкрити кордони після 15 червня. Я кажу про це з великою обережністю, — зазначила заступник прем’єра Ядвіга Емілевич.

Вона додала, що не виключає створення «туристичних зон» із сусідами Польщі. Зокрема, такий варіант розглядається для Німеччини.

Де чекають на заробітчан

Крім Польщі, в ТОП-5 країн, які популярні серед наших заробітчан входять Чехія, Німеччина, Литва та Ізраїль. Такі дані отримали аналітики RIA.com, проаналізувавши оголошення за 2019 рік.

Коротко про те, як ці країни переживають пандемію, чи вже пом’якшили карантин і чи чекають на заробітчан.

У Чехії, станом на 25 травня, зафіксовано 8955 хворих на коронавірус, з яких 6078 людини одужали, а 315 — померли. Суворий карантин почався з 12 березня: оголосили надзвичайний стан та закрили кордони. Виходити на вулицю без захисних масок заборонено, однак їх видавали безкоштовно. Штраф — 10 тисяч крон.

Загальнонаціональний карантин скасували з 24 квітня. Жителі можуть вільно можуть їздити по країні, виїжджати за кордон. У травні чехи стали запрошувати наших заробітчан на роботу.

Фото: Gabriel Kuchta / Getty Images

Консульство у Львові почало приймати візові анкети та документи в п’ятницю, 22 травня. На цьому тижні запрацює консульський відділ у чеському посольстві в Києві.

Основна увага буде приділена видачі сезонних робочих віз. Зокрема, працівники сфери охорони здоров'я, соціальних служб та науковці, також можуть подати заявку на отримання візи.

— Чеська економіка потребує українських працівників. Наша система охорони здоров'я та сільське господарство потребує сезонних працівників з-за кордону — зазначив глава МЗС Чехії Томаш Петршичек.

У Німеччині, станом на 25 травня, зафіксовано 180 451 хворих на коронавірус, з яких 162 тисячі людей одужали, а 8367 — померли. Суворий карантин запровадили з 13 березня: закрили школи і дитсадки, заборонили масові зібрання, зупинили роботу бізнесу сфери послуг, ресторани, кафе тощо.

Контроль на кордоні Німеччини з Австрією

Послаблення стартувало з 20 квітня. Тоді дозволили роботу невеликих магазинів, площею до 800 квадратів. З 30 квітня — дозволили відвідувати дитячі та спортивні майданчики. З 4 травня знов працюють перукарні, відкрили для вірян релігійні споруди, школярі повернулися до занять у школах, стали відкритими для відвідувачів зоопарки, музеї, виставки тощо. Обов’язковою умовою залишаються маски, соціальна дистанція та дезінфекція.

На початку травня німецька влада подала низку запитів щодо запрошення на роботу українців, розповів у інтерв’ю Радіо Свобода посол України у Німеччині Андрій Мельник.

— Зараз у нас йде такий прямий діалог стосовно потреб, які німецька сторона заявляє. А впродовж останніх років десятки тисяч українців... Насамперед це були студенти. Вони приїжджали до Німеччини під час збору врожаю. Не лише полуниць, але насамперед спаржі та іншої продукції сільського господарства у Німеччині. У нас є низка офіційних запитів з боку німецької влади, — зазначив посол і додав, що зараз йдеться про кілька тисяч людей, стосовно яких зроблені запити.

У Литві, станом на 25 травня, зафіксовано 1623 хворих на коронавірус, з яких 1138 людини одужали, а 63 — померли. Свій шлях з суворим карантином тут почали 16 березня — закрили кордони, призупинили роботу більшості бізнесу, що діяло в сфері послуг, запровадили масковий режим та соціальну дистанцію між людьми.

AP Photo / Mindaugas Kulbis

Пом’якшення карантину відбулося 27 квітня: відкрили кав’ярні, музеї та перукарні. З 15 травня відкрили кордони з Естонією та Латвією. До Литви також можуть приїжджати громадяни інших країн ЄС, які приїжджають по роботі, бізнесу або на навчання. Їм доведеться провести 14 днів у самоізоляції. Однак інформації, що візові центри Литви в Україні почали працювати наразі немає.

В Ізраїлі, станом на 25 травня, зафіксовано 16 712 захворілих на коронавірус, з яких 14 тисяч 93 людини одужали, а 279 — померли. Карантин тут ввели з 9 березня. На початку йшлося лише про 14-денну обсервацію для всіх, хто в’їжджає у країну.

Про закриття кордонів тоді не йшлося. Але вже незабаром закрили кафе, ресторани, театри та інші подібні заклади, заборонили збиратися групами більше 10 людей. Жителям заборонили виходити з дому та закрили доступ до всіх святин через коронавірус.

Фото: Reuters

Послаблення карантину відбулося з 26 квітня. У ресторанах дозволили продаж їжі на виніс, роботу перукарень, салонів краси та магазинів (крім ТЦ). Захисні маски залишаються обов’язковими. За порушення правил роботи під час карантину бізнес можуть призначити штраф — 2000 шек. (15,4 тисяч гривень).

Ізраїль чекає на наших заробітчан, про що розказав віцепрем'єр з євроінтеграції України Вадим Пристайко.

«Є домовленість про певну кількість робітників до Ізраїлю», — розказав Пристайко в інтерв’ю Deutsche Welle. Однак, скільки саме українських працівників потребують ізраїльські працедавці, чиновник не уточнив.

Негласна заборона?

Проте найбільші перепони для українських заробітчан на шляху до закордонної роботи, як виявилося, є своя ж держава. Уряд тільки нещодавно став відкривати пункти пропуску на кордонах з ЄС, тоді як рух міжнародного пасажирського сполучення досі закритий. Заробітчан спробували возити чартерними авіарейсами, а згодом президент Зеленський озвучив умови для виїзду на роботу за кордон.

— Ми пояснили, що коли у нас іде карантин, його потрібно дотримуватися. Це треба зрозуміти. Ми відпускаємо громадян на ці роботи — за умови, що нам показують копію контракту з людиною на як мінімум три місяці роботи, — говорив Володимир Зеленський. — Коли країна, яка зв'язується з нами по дипломатичних зв'язках, бере на себе зобов'язання забезпечити наших громадян житлом, медичною страховкою — ми можемо бути впевнені, що якщо щось із нашим громадянином відбудеться, його не викинуть на вулицю. Хочете працювати за кордоном – будь ласка, рабства в Україні немає.

Але в очікуванні обіцяних чартерів заробітчани потрапляють за кордон на своїх авто, таксі та навіть пішки; двотижневу обсервацію проводять в хостелах і приступають до роботи в Польщі, Німеччині та інших країнах, які продовжують на офіційному рівні замовляти послуги наших робітників.

Опитування

Чи поїдете на заробітки за кордон цього року?

Читайте також:

До чого призведе послаблення карантину? Пояснює епідеміолог

Канадець про роботу та життя у Вінниці

«Радію, що я не там!» В масках і натовпом заробітчани переходять пішки кордон з Польщею

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Виктория Виктория

    То чого вони бігли сюди, щоб потім оп'ять  тікати?🤬🤬🤬 Корону завезли, справились, можно і їхати  далі .🤬🤬🤬
  • Sasha Sinelnikv

    Да, нерабы.
    Может ещё один Майдан??? так для полного счастья.

    Mykola Handziuk reply Sasha Sinelnikv

    рабство осталось ток в Северной Корее. раб тот, кто не может решать кода поехать и что делать.

    Sasha Sinelnikv reply Mykola Handziuk

    Рабы, ещё и какие рабы. Украинцы только могут выбрать у какого Пана батрачить у польского, немецкого или чешского и на этом их свобода кончается.

    Mykola Handziuk reply Sasha Sinelnikv

    Українці батрачать в Україні. В Польщі, Німеччині, Чехії достойна для людей зарплата.

    Sasha Sinelnikv reply Mykola Handziuk

    Так в чём проблема - вперёд и с песней, раскажешь нам потом про рабов и не рабов - только не забудь купить себе розовые очки.
    Украинцы Р А Б Ы и тут и там - без исключений.

    Petro Vasyliv reply Sasha Sinelnikv

    Раби, нераби, розавиє ачькі- брєд якийсь))))
    Ти скільки своїм робітникам платиш, фараоне?
  • Наталья Горошко

    Бегом, нерабы.
  • Людмила Губчакевич

    А як тільки знову почнеться епідемія,то пендалями будуть виганяти назад,щоб знову навезли вірусів в Україну.

    Володимир Вдовиченко reply Людмила Губчакевич

    Людмила Губчакевич такий чи не такий ,але такої дурні непишу як ти

    Людмила Губчакевич reply Людмила Губчакевич

    Володимир Вдовиченко сам такий

    Володимир Вдовиченко reply Людмила Губчакевич

    Людмила Губчакевич дебілка

    Оксана Гула reply Людмила Губчакевич

    Людмила Губчакевич ніхто нікого не виганяв,навіть візи продливали.  ..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up