Канадець про роботу та життя у Вінниці

Канадець про роботу та життя у Вінниці
Крейтон Гарсон у Вінниці викладає англійську мову. У мовній школі казали, що хотіли б ще найняти вчителя іноземця, але це дуже складно через бюрократію
  • Викладач мовної школи Крейтон Гарсон працює у Вінниці два роки.
  • Про себе він каже, що є «українським канадцем», а у наше місто потрапив через пораду друзів.
  • За цей час Крейтон став порівнювати Вінницю з другим домом. Але щоб сюди потрапити, має проходити щороку бюрократичне «пекло».

Зустріч з 25-річним Крейтоном відбувається на його роботі — у приміщенні школи іноземних мов «Гарвард!». Тут його постер висить на дверях одного з класів: «Крейтон Гарсон — носій англійської мови». Але, на диво, розмова про його життя та роботу йде тільки українською.

Хотів в Україну

Крейтон корінний канадець. Він народився в невеличкому містечку Слейв-Лейк, що знаходиться в провінції Альберта. І як він розказав, ще з малку хотів завітати до України.

— Мої предки поїхали з України ще до Першої світової війни. І моя бабуся розмовляє українською, хоча вже трохи забуває мову. Вона завжди казала: не забувай про своє коріння, твої прадіди були українцями, — розказав Крейтон.

Відео дня

Вже після школи юнак почав працювати. А потім захотів вивчитися на психолога в університеті Калгарі. Як він згадує, десь в той час у нього з’явилися вінницькі друзі через Інтернет.

— Мабуть, завдяки моїм друзям і я опинився у Вінниці. Одного разу я їм розказав, що хочу приїхати в Україну. І вони мені порадили своє місто, бо воно гарне. Так і відбулася моя перша поїздка до вашого міста. Це було десь 5 років тому, і мені дуже сподобалося. А коли довчився в університеті на бакалавра, то вирішив — хочу жити та працювати в Україні. Хоча б один рік, — розповів Крейтон Гарсон.

Читайте також:

У Вінниці наче «під водою»

Хлопець зрозумів, що зможе знайти роботу у Вінниці як викладач англійської, бо є носієм мови.

— Мені запропонували поїхати у літній табір разом з групою школи «Гарвард!». І після цього, я сподобався вчителям клубу та залишився в них працювати. А Вінницю став вважати своїм другим домом. Звісно, коли я в Україні, то сумую за Канадою. А коли в Канаді, то сумую за Україною. Проте, вважаю себе «українським канадцем» — обидві країни рідні для мене, — сказав Гарсон.

Заняття в мовному клубі, де викладає канадець:

Розпитуємо, що його найбільше здивувало у Вінниці.

— Маршрутки. Було дуже дивно, коли мене «просили передати гроші за проїзд». А потім попросили передати решту! У Канаді такого не зустрінеш, бо нас привчають, що гроші в твоїх руках. Їх можна дати продавцю та отримати товар, послугу, — казав Крейтон Гарсон. — Ще українці не вміють стояти в черзі та на світлофорах: всі хочуть перейти першими. До того ж, незвичний клімат у Вінниці: у Канаді повітря сухе, а тут як «під водою», дуже багато вологи. Коли у Вінниці мінус 10, мені холодно. За відчуттями це схоже на канадські мінус 20-30 градусів.

— Чи бажаєте переїхати у Київ? Там може бути більша зарплата та можливостей, — питає журналіст.

— Я народився і жив в маленькому канадському містечку, тому відчуваю себе некомфортно у великих містах. Майже лячно. І якби я хотів заробляти більше, то напевне залишився б у Канаді. Ще мені подобаються ваші люди — їм можна посміхатися, коли розмовляєш. Немає такого відчуття, що заважаєш чи дратуєш людей. І Вінниця дійсно має сутність європейського міста.

Величезні витрати грошей і часу

Крейтон Гарсон згадує, що коли він вперше оформлювався на роботу в Україні, що було в 2015 році, то це було наче «бюрократичне пекло».

— От, наприклад, була проблема зробити медичну довідку — потрібно було пройти інфекціоніста, але не було такого фахівця. Проте держслужба зайнятості пише, що «нам потрібна довідка від інфекціоніста, такий порядок»! Врешті-решт знайшов такого спеціаліста. А цей інфекціоніст каже — «Ну, канадці, начебто чисті люди. Миєтеся ж часто» і просто дає довідку.

Гарсон разом з ученицями мовної школи. Фото зі сторінки «Гарвард Ленгвіч Клаб»

Отримавши дозвіл на роботу, юнак повернувся в Канаду, щоб зробити візу. І після того повернувся в Україну, щоб оформити посвідчення на тимчасове проживання. За його словами, це величезні витрати грошей та часу.

Проте, у Вінницькій обласній службі зайнятості кажуть, що порядок працевлаштування іноземців спростили із 27 вересня цього року. Документів потрібно менше, а мінімальну зарплату для іноземців встановили на рівні 32 000 гривень (10 мінімальних зарплат - авт.). Хоча є й винятки, коли фахівцям можна платити менше, або більше.

Хоча, керівниця школи іноземних мов «Гарвард!» Лілія Зінкевич має сумніви, що влаштувати іноземця на роботу стало легше.

— Усе одно потрібно зібрати купу документів, а ще згідно з нашими законами, іноземцю потрібно платити зарплату не менше 32 тисяч гривень в місяць. Ця сума непідйомна для українських навчальних закладів. Але оскільки Крейтон навчався у виші, який входить в ТОП-100 найкращих закладів світу, то норми закону дозволяють платити меншу суму. Ми хотіли б найняти ще іноземних викладачів, але це зробити дуже непросто, — розказала пані Лілія.

На Вінниччині легально працює понад 100 іноземців

У Вінницькій області працює 118 іноземців, які отримали дозволи на працевлаштування від обласного центру зайнятості. Це представники різних професій, які зайняті в гуртовій торгівлі, в лісопильному та стругальному виробництві та IT-сфері.

Дозволи на працевлаштування іноземців та осіб без громадянства видають у службі зайнятості. І найбільше зареєстровано іноземних працівників з Туреччини (24), Китаю (14), Таїланду (14) та Німеччини (10).

— Ці люди мають право працювати по строковому договору. Зазвичай, ми даємо дозвіл терміном на один рік. Але роботодавці можуть отримати дозволи для працевлаштування іноземців й на півроку та більше — від одного до трьох років. Плюс, дозвіл на працю надає право іноземцю отримати посвідчення на тимчасове проживання, яке діятиме на час трудового договору, — пояснив начальник відділу з питань посередництва у сфері зайнятості Вадим Дерун.

У службі зайнятості кажуть, що половина людей з усіх зареєстрованих іноземних робітників — це співзасновники та керівники компаній. Але з новими змінами такі люди можуть отримати дозвіл на тимчасове проживання одразу, якщо внесуть в статут української компанії, якою керують, від 100 тисяч євро. Більше про зміни на порталі HeadHunter.ua.

    Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

    Коментарі (2)
    • Наш Край

      незвичний клімат у Вінниці: у Канаді повітря сухе, а тут як «під водою», дуже багато вологи - тупий канадець з Альберти не знає, що більшість населення Канаде живе в вологому кліматі, де вологість набагато вища за вологість Вінниці, тому що міста находять біля океанів (Ванкувер, Галіфакс, Сент Джон), біля великих річок (Монреаль і Квебек Сіті) або в районі Великих Озер ( Торонто з пригородами - більше 10 млн населення, Сандер Бей ). Так що не слухайте всяку маячню...

      Ххх reply Наш Край

      Тупа лишень ваша злоба без причини до незнайомої людини) ще й з вказівкою на громадянство(цікаво(ні), до чого вона).

      Є такі дві речі - ввічливість і виховання. Але вам це нічого не скаже) Тому можна хоча б в гуглі прочитати, що то, може це запустить мінімальні процес в мозочку.
    Найчастіше Найчастіше
    Новини за сьогодні
    Новини Вінниці за сьогодні
    21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
    Дивитись ще keyboard_arrow_right
    Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
    keyboard_arrow_up