У Вінниці з'явилися нові тести на антитіла до COVID-19. Чи буде масове тестування?

У Вінниці з'явилися нові тести на антитіла до COVID-19. Чи буде масове тестування?
Фото з архіву редакції
  • В Україні обіцяють запустити масове тестування на антитіла до COVID-19 спеціальними ІФА-тестами, які показують, чи є у людини імунітет до вірусу. 
  • Як працюють ці тести та для чого знати, хто вже перехворів коронавірусом?

 

Нещодавно, 24 квітня, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко у політичному ток-шоу заявив, що на українців чекає масове тестування на наявність антитіл до коронавірусу саме завдяки ІФА тест-системам. Що це за нові тести і чим вони відрізняються від ПРЛ чи експрес-тестування? 

Вже через кілька днів, 27 квітня, міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу повідомив, що через тиждень МОЗ визначиться, в який саме спосіб будуть використовувати ці ІФА-тести. Сказав, що перевагу надаватимуть тест-системам українського виробництва. За словами міністра охорони здоров’я, тести на антитіла необхідно робити, щоб визначити, чи не пропустили кого-небудь під час ПЛР-тестування.

Тоді ж депутатка Галина Янченко на своїй сторінці у фейсбуці представила ІФА тест-системи українського виробництва, як першу таку партію в Україні. 

Відео дня

«ІФА-тестування на коронавірус швидше та дешевше і може забезпечити масовий скрінінг. Такі тест-системи дають результат протягом 2 годин (ПЛР – кілька днів), використовують у роботі реагенти українського виробництва і будуть в десятки разів дешевші за китайські та європейські аналоги. Тестування зможе виявляти не лише факт зараження на коронавірус, а тих, хто вже перехворів ним. Це дасть можливість формувати більш точну статистику», — пише Янченко. 

Що таке IФА-тестування? 

ІФА-тестування робиться на основі імуноферментного аналізу. Ця методика виявляє в організмі людини антитіла. 

— Цей метод виявляє не вірус, а наявність у хворого антитіл до нього. Це можуть бути  імуноглобуліни класу А, М і G. Антитіла можуть бути ранні — класу М і А та пізні антитіла — класу G. Останні з’являються в організмі на третій тиждень після ураження, — розповідає лікарка клінічно-лабораторної діагностики вищої категорії, завідувачка лабораторії «Меділабс» Ірина Береза. — Якщо у людини гостра стадія коронавірусу, то виявлять антитіла класу М. Якщо хвороба протікає якраз у активному стані, то будуть М і G. А якщо ви вже перехворіли, то у вас виявляють лише G. 

За словами лікарки, якщо людина вже перехворіла коронавірусом, то це не повна гарантія, що вона не захворіє знову. 

— Ніхто поки що не знає, наскільки довготривалим може бути імунітет, — каже Ірина Береза. — У багатьох країнах вже говорять про те, що потрібно вводити імунологічні паспорти. Оскільки, коли людина перехворіла, то вона деякий час захищена і не буде розповсюджувати цю хворобу. Людям, які багато контактують з іншими, важливо знати, що вони вже перенесли хворобу і не є потенційними розповсюджувачами. Це як масова імунізація населення. У нас вона є штучна — це вакцинація, то тут вона відбувається природним шляхом. 

Чим вони відрізняються від ПЛР-тестів? 

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час брифінгу пояснив, у чому полягає відмінність між ІФА-тестами та ПЛР-тестами (методом полімеразної ланцюгової реакції).

«ІФА-тести визначають антитіла до збудника інфекції, тобто чи зустрічалась людина з дією інфекції, чи перехворіла вона. Якщо казати про ПЛР-тести, то вони визначають наявність геному в організмі людини. Саме тому для діагностування коронавірусної хвороби COVID-19 ми і працюємо з ПЛР-тестами, тільки вони можуть на 100% сказати, чи хвора людина», — каже міністр. 

Метод ІФА не новий, його використовують досить давно, зокрема для діагностики гепатитів і різних інфекційних захворювань. Проводити ці тести можна виключно у лабораторії, удома виконати його неможливо. Для ІФА-тестування потрібне спеціальне обладнання. 

Чи є вони вже у Вінниці? 

Наразі у Вінниці будь-хто може зробити два види тестів на коронавірус — експрес- тести і лабораторні тести. Експрес тест роблять 10-15 хвилин. Для цього беруть мазок з носа. Цей тест може зробити будь-який лікар у будь-яких умовах, навіть вдома. Лабораторна перевірка — це коли тести роблять лише у вірусологічних лабораторіях зі спеціальним обладнанням методом ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція).

— Тепер у нас є й ІФА тести, — розповідає в.о. директора державної установи «Вінницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Валентина Зайцева. — Нам їх подарував БФ «Подільська громада». Наразі маємо 96 таких тестів. Ми їх вже подивились, дізнались як з ними працювати, загалом все вже підготували. Доставлять матеріали і будемо проводити імуноферментний аналіз. 

За словами Зайцевої, в першу чергу цими тестами будуть тестувати перехворівших, щоб подивитись, чи є у них антитіла до коронавірусу. 

— Ці ІФА тести потрібно робити, щоб ми бачили напруженість імунітету. А для того, щоб визначити чи є імунітет, то потрібно провести велику кількість досліджень. Це все складно, — каже фахівець. — Щоб робити такі тести масово потрібно дуже багато сил та коштів. Поки ми до цього не готові, побачимо, коли зробимо першу сотню тестів. 

За словами лікарки, зараз вони активно працюють з ПРЛ-тестами. Щодо того, чи безкоштовні ІФА тести будуть для людей, поки Валентина Зайцева не може відповісти. 

— Зараз ми все робимо безкоштовно. Надалі з ІФА тестами не знаємо, як буде. Можливо, вони будуть платні для людей, — каже Зайцева. —  Може, приватні лабораторії долучаться. Але масово робити ці тести у нас немає потужностей. 

Читайте також:

П'ята смерть від коронавірусу: помер 73-річний вінничанин

Десятки коронавірусних вакцин змагаються — як вчені оберуть найкращу? З 2021 року…

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Тетяна Прилуцька

    є 96 тестів, а для того щоб потрапити в обласну дитячу лікарню необхідно пройти іфа тест, який дійсний 3 дні. Візит і запис до лікарів може перевищувати цей проміжок часу... кожних три дні робити??? А вистачить тестів??? А головне тестування на кошти батьків. Яка необхідність так часто робити тест???  А  - медичні працівники цих закладів теж проходять тест кожних три дні???
  • Юрий Бочков

    як все запущено
  • Инна Владимировна

    Питання : для чого проводити масове тестування??? З якою ціллю? Щоб потім проводити масову  вакцинацію?
  • Елена Мартынова

    96 тестов для всей Винницы, кушайте, не обляпайтесь

    Tania Lova reply Елена Мартынова

    Якщо 96 використати з розумом, то попередні висновки можна буде зробити. В якійсь області (не запам'ятала) з понад 80тестів зроблених тим, хто вилікувався від коронавірусу і тим, хто офіційно лікував запалення легенів до епідеміі і підозрює, що то був коронавірус, тільки в 1 людини виявили антитіла. Так що імунітет і ефективність щеплень під великим питанням.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up