Зерна збирають менше, ніж торік. Чи подорожчає хліб на прилавку?

Зерна збирають менше, ніж торік. Чи подорожчає хліб на прилавку?
Торік в області зібрали рекордні 6 млн. тонн зерна, а хліб все одно подорожчав. Нині намолочують менше — буде чим пояснювати підвищення ціни на хліб
  • Перший мільйон тонн зерна намолотили в області станом на 29 липня. Урожай гірший, ніж торік.
  • Чим це викликано? Як позначиться зменшення зерна на ціні хліба?

Трохи більше одного мільйона тонн зерна ранніх культур засипали в засіки в області  — 1015,6 тисячі тонн. Таку цифру поширив обласний департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів.

Його фахівці прогнозували кращі показники. Кажуть, біологічна врожайність обнадіювала. Сподівалися зібрати не менше, ніж торік. Не вдасться. Бо поле віддячую гірше:.

Краще, ніж торік, вродив тільки горох

Наприклад, озимої пшениці, яку називають головним хлібом і засівають найбільші площі, збирають менше майже на 11 центнерів з гектара. Нинішній показник — 45,9 ц/га, торішній на таку само дату — 56,8 ц/га.   

Відео дня

Озимого ячменю намолочують по 45,1 ц/га, торік на цю пору було 49,7 ц/га. Ярого ячменю збирають на круг тільки по 35.7 центнера, минулорічний показник становив 43,1 ц/га.

Краще, ніж торік, вродив тільки горох: з гектара виходить майже 29 центнерів бобів, що на п’ять центнерів більше показника 2019 року. Але площі під цією бобовою культурою суттєво скоротили.

Зерно спалила спека. Через це колос не набрав повної сили. Зерно є, але його вага зовсім незначна.

Разом з тим на деяких ділянках мають дуже високий врожай — по 90-100 ц/га. Щоправда, таких зовсім мало і вони невеликі.

Є площі з дуже низькою урожайністю  по 20-30 ц/га Фахівці ще мають проаналізувати, чому така строкатість спостерігається навіть на полях окремо взятих господарств.

На позабіржових торгах за тонну продовольчого зерна пропонують 5,3-5,4 тисячі гривень. Торік на цю пору купували по 4,5 тис.грн. У портах вартість зерна сягає до семи тисяч гривень.  

Хлібина подорожчала на шість гривень

Чи позначиться зменшення врожайності і підвищення вартості зерна на ціні хліба?

Відверто кажучи, пересічного покупця мало цікавить, скільки намолотили зерна.

— Якби від цього залежала вартість хліба у магазині, тоді кожен з нас запитував, як там вродило, яка ситуація на жнивному полі, — каже вінничанин Іван Панасюк. — Що мені від того, скільки зібрали? Все одно хліб дорожчає постійно — вродило чи не вродило, на ціну це не впливає. Принаймні я не відчуваю.

З чоловіком  розмовляли біля хлібного кіоску на ринку «Урожай». Він якраз купив хліб, який називають «Селянський». Принаймні така назва зазначена  біля цінника.

— Давно купую цей хліб, — продовжує чоловік. — Він мені до смаку. Кажуть, тут,  крім пшеничного,  трохи житнього борошна. Так ось, ще восени платив за буханку 10 гривень 50 копійок. Нині уже треба віддати 16 гривень 50 копійок.

За словами співрозмовника, ще раніше за такий буханець він платив менше 10 гривень.

До речі, торік, в області зібрали шість мільйонів тонн (!) зерна.  І у 2018-му стільки само. Все одно вартість хліба як зростала, так і продовжує це робити.

— Кажете, цього року зерна буде менше, — продовжує чоловік. — О, то тепер їм буде чим пояснювати подорожчання хліба. Торік було зерна багато, то мовчки без пояснень підвищували ціну. Нині вже мають для цього конкретний причину — хліб подорожчав, бо менше зерна зібрали.

Сьогодні ціни піднімають мовчки

— Загальний вал зерна не має відношення до випікання хліба, — пояснив економіст Микола Коваленко. — Для випікання хліба і хлібобулочних виробів витрачається зовсім незначна частка зерна. Її завжди вистачає. Здорожчання хліба пояснюють підвищенням ціни на газ, пальне, борошно тощо. Хлібопекарні стверджують, що вони залежні саме від цього.

У Вінниці продають хліб і хлібобулочні вироби не тільки місцевих виробників. Таку продукцію доставляють також з деяких районів області і навіть з сусідніх областей.

Це ж яка має бути рентабельність, аби везти буханці за сотні кілометрів?

Нічого дивуватися, що хліб коштує дорого. Його виробники не стануть працювати у збиток. Тому й підвищують час від часу ціни. Раніше про таке повідомляли. Тепер роблять мовчки. Дізнатися про нову ціну можна тоді, коли підходиш до прилавка і бачиш новий цінник.


Читайте також:

Два вагони шоколаду вивезли за кордон з Вінниці. Чим ще годуємо Європу і світ? 

Недоїдаємо? Скільки і яких харчів вінничани споживали у минулому році 
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Виктор Марущак

    Якщо штани короткі то труси довгі
  • Наталья Горошко

    конечно подорожает. прошлогоднее зерно все вывезли.

    Ols Kat reply Наталья Горошко

    добро пожаловать в капитализм

    Наталья Горошко reply Ols Kat

    Я противница.
  • Ols Kat

    Вiн подорожчає навiть якщо зберуть бiльше нiж торiк. Податки-то збiльшуються
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться Від читача 19:49 Оптична мережа АТ «Укртелеком» уже сягає 80 тисяч кілометрів 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 18:00 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося? 16:09 Матір, яка намагалася втопити у річці сина, помістили в психлікарню play_circle_filled 15:06 Які зарплати та що мають мери міст на Вінниччині? Третя частина огляду декларацій 14:08 У Писарівці зник 11-річний Денис Єрьомін (ОНОВЛЕНО) 13:16 Вінничан попереджають про можливі аварійні знеструмлення 12:30 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up