Забруднення річки Рось: що показали аналізи води та яка нині ситуація

Забруднення річки Рось: що показали аналізи води та яка нині ситуація

Як повідомляють спеціалісти, ситуація із забрудненням річки Рось контрольована. Нині загроз немає. Про подію прозвітували рятувальники, екологи та керівництво області.

Нагадаємо, вранці 9 червня зловмисники, які обікрали дві агрофірми, вивозили крадене на бусі. По дорозі вони потрапили у ДТП. Автомобіль з отрутохімікатами перекинувся у водойму в селі Збаржівка Погребищенського району та зайнявся. За останніми даними, до водойми потрапило близько 747 літрів різних гербіцидів.

Аналізи показали, що у воді не зафіксовано жодних перевищень гранично допустимої концентрації хімічних сполук. У ставку, куди безпосередньо потрапила отрута, перевищень норм також не виявили.

Відео дня

— У водоймі в села Збаржівка певні хімічні сполуки перевищують норми гранично допустимої концентрації, адже саме там відбулась надзвичайна ситуація. На сьогодні місце події огороджено маркувальною стрічкою, встановлено відповідні попереджувальні знаки, підготовлено звернення до місцевих жителів. Також протягом трьох наступних діб до жителів населеного пункту буде підвезено питну воду автоцистернами. Паралельно з цим, обласний лабораторний центр щодня проводитиме дослідження питної води у громадських криницях, а обласною екологічною інспекцією й надалі проводитиметься забір води у трьох зазначених місцях для того, щоб контролювати ситуацію, — зазначають на сайті ОДА.

Як розповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук, нині у водоймі не зафіксовано жодного випадку загибелі риби.

— Усі служби, передусім ДСНС, працюють і контролюють ситуацію. За моєю інформацією загроз немає. Але треба дотримуватись інструкцій спеціальних служб. Вони ведуть постійний моніторинг і оперативно реагують, — повідомив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Як зазначили у прес-службі прокуратури області, у фермерів пестицидів було викрадено на 770 тисяч гривень.

— За даним фактом  відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.242 ККУ (Порушення правил охорони вод). За такий злочин передбачено покарання – до 5 років  обмеження волі. Окрім того, за фактами крадіжок гербіцидів у Козятинському та Липовецькому районах відкриті кримінальні провадження за ч.3 та ч.5 ст.185 КК України (крадіжка). Максимальне покарання за такі злочини, передбачене законодавством – від 7 до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна, — відзначають у повідомленні.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Юлия Исяк

    Від такої речовини стає погано якщо її повозити пів дня в машині і це при умові що вона герметично закрита, то як вона може не вплинути на воду???!!!!
  • Наталья Степанюк

    А де ж цi крадii????так далеко втекли,не стиковочка выходить,,,,,
  • Алина Полищук

    Нагадує Чорнобиль по мовчанню....добре якщо правда
  • Людмила Патлатюк

    Аж цікаво почитати результати які будуть в Київській і Черкаській областях.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах Від читача 18:21 Благодійний проєкт "Толока в стилі джаз" 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up