Подробиці резонансу: «Повідомте про отруєння річки Рось...»

Подробиці резонансу: «Повідомте про отруєння річки Рось...»
Не все згоріло у кузові буса, який дістали з озера
  • На автодорозі між Погребищем і Тетієвом «Мерседес» на повороті злетів в озеро
  • Місцеві почули вибух і повідомили в поліцію
  • Машина була «забита» каністрами з хімією
  • Бус виявили без номерних знаків, на двигуні і рамі номери збиті
  • На Київщині, куди тече Рось, тнрміново зібрали посадовців міськради

З Білої Церкви, що у Київській області, надіслали інформацію для сайту 20minut.ua про забруднення річки у Погребищенському районі. В.о. голови Білоцерківської  РДА Юрій Савчук зазначив у повідомленні, що через 10-12 годин отруєна вода дістанеться до їхньої території.

-Прошу повідомити усіх мешканців про заборону вилову риби, купання та випасу худоби в акваторії річки Рось, - йдеться у повідомленні посадовця.

Офіцер з позивним Штірліц повідомив на своїй сторінці у соцмережах, що у Білій Церкві терміново зібралися посадовці на закрите засідання, аби обговорити подальші дії стосовно можливої екологічної катастрофи на річці Рось.

Відео дня

Ось що вдалося з’ясувати журналісту сайту 20minut.ua

Бус, очевидно, підпалили

Цієї ночі здійснено крадіжку хімічних засобів захисту рослин у фермерських господарствах Липовецького і Козятинського районів. У поліції припускають, що саме цим бусом, який злетів в озеро, перевозили крадене.

За словами Василя Манілця, сільського голови села Збаржівка, де сталася пригода, автомобіль їхав з Погребища до Тетїєва, райцентру Київської області. Водій не впорався з керуванням, врізався у вербу, що росте на березі озера, і ліг на правий бік у воду.

– Про пригоду мені повідомили односельці, - каже  пан Василь. – Вони почули вибух, побачили дим. Приїхала районна служба ДСНС, поліція.

Поліцейські припускають, що бус підпалили, аби замести сліди. Солярка не могла спричинити вибух. Обгоріла тільки та частина транспорту, що була над водою.

Автомобіль витягували на берег з допомогою крана і трактора, що їх надало місцеве сільськогосподарське підприємство.

Отруєної риби на поверхні не видно

Сільський голова пояснив, що поліцію викликали приблизно о п’ятій годині ранку.  Журналіст розмовляв з ним після обіду.

- Я ось стою на березі, не бачу, щоб на поверхню спливла загибла риба, - каже сільський голова. – До річки Рось від озера відстань 500-700 метрів. Вода спочатку проходить через зарослі. Тобто не одразу впадає у річку.

Співрозмовник каже, що Рось протікає територією їхнього села на відстані 7-8 кілометрів, далі – сусіднє село Борщагівка, крайнє у Погребищенському районі. Після нього починаються населені пункти Київщини.

- Я телефонував у Борщагівку, там кажуть, отруєної риби теж не бачили, - говорить сільський голова.

Цей факт підтвердив журналісту головний екологічний інспектор області Юрій Дубовий.

- Наші фахівці вже взяли забір води на місці падіння автомобіля у річку, - розповів Юрій Дубовий. – Результати окремих аналізів отримаємо найближчим часом. Інші робляться довше. Інспектори не бачили на поверхні загиблої риби.

Які хімікати перевозили?

Назви препаратів співрозмовники не називають. Згаданий вище в.о. голови РДА Білоцерківського району у повідомленні написав про препарат – інсектицид Нурел.

У Вікіпедії сказано, що його використовують для захисту рослин від шкідливих комах. Зазначається, що такий вид інсектицидів стійкий до змивання.

- По мірі отруйності для людини і теплокровних тварин інсектициди ділять на 4 групи: сильнодійні (летальна доза до 50), високотоксичні (50—200), середньотоксичні (200–1000), малотоксичні (понад 1000 міліграмів на 1 кілограм маси), - читаємо у Вікіпедії. - Тривалість дії інсектицидів на рослинах або в організмі тварин дуже різниться — від одного дня до декількох років. Щоб попередити несприятливу дію інсектицидів — потрапляння у водоймища, отруєння бджіл, джмелів і інших комах-обпилювачів, паразитичних і хижих комах, накопичення в тваринах і рослинних продуктах, в кормах і тощо, необхідно суворо дотримуватися правил їх зберігання, використання і транспортування.

Зберігати інсектициди потрібно у запакованому вигляді, дотримуючись санітарних норм.

Зберігання біля житлових приміщень, ферм по утриманню тварин та водойм дуже шкідливо для здоров'я. Завантаження та розвантаження повинно проводитись у захисному одязі, для захисту від токсичної дії інсектицидів.

Зловмисників було троє

- Я проїжджав біля місця пригоди 0 9.30, - розповів журналісту один з очевидців. – Там була і поліція, і ДСНС, і представники місцевої служби, які брали воду на аналізи.

Чоловік каже, що бус уже був на березі. За його словами, наполовину кузов був забитий зверху до низу каністрами.

- Їх діставали по черзі, описували, фотографували, - говорить він.

Несподівано до поліцейських підійшли чоловіки. Сказали, що вони фермери з Липовецького району.

- Поверніть нам крадене, - сказали вони. – Нам треба поле обробляти.

Зробити їм цього не вдалося, зрозуміло. Поліція пояснила, що на даний момент все, що в автомобілі, є речовим доказом.

У селі говорять, що дехто бачив як троє чоловіків тікали з місця пригоди. Якщо вірити сказаному, зловмисників було троє.

Є ще одна інформація – бус був на литовських номерах. Номерні знаки зняли ті, хто втік з машини

Застереження патрульної поліції

На сайті патрульної поліції з'явилося повідомлення такого змісту:

- Увага! Можливе забруднення річки Рось!

Просимо тимчасово припинити вилов риби, купання та випас худоби в акваторії річки.

У селі Збаржівка, Погребищенського району, Вінницької області, трапилася ДТП. Під час транспортування інсектициду автомобіль перевернувся в притоку річки Рось, що протікає декількома областями, зокрема, Київською.

На даний момент спеціальні служби роблять заміри води та локалізують можливу зону ураження. Про глибину забруднення і зону ураження річки буде відомо приблизно за 2 години. Повідомимо цю інформацію окремо.

Необхідно: тимчасово припинити вилов риби, купання та випас худоби в акваторії.

Рось починається у нас

Свій виток Рось бере у нашій області, у селі Ординці Погребищенського району. Протікає Київською та Черкаською областями. Загальна довжина річки – 378,3 кілометра. Впадає у Кременчуцьке водосховище.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Руслан Юрец

    Скоро буде інформація. Чистили фільтрували.потритили 12 мільйонів!
  • Руслан Юрец

    Схоже на відмивання грошей! Скажуть що чистили пішли мільйони. А потім виявиться що каністри були порожніми! Бо навіщо на бусові знищувати номерні знаки?
  • Руслан Юрец

    Щось дуже схоже на відмивання грошей! Скажуть що чистили пішли мільярди на усунення проблеми. А потім виявиться що каністри були порожніми!
  • Лариса Пащук

    Сказано, що отрута була в каністрах, можлива, вона не вилилась, каністри мали бути закритими...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up