Знакові будівлі Вінниці. Понад 14 мільйонів дають на реставрацію Будинку залізничників

Знакові будівлі Вінниці. Понад 14 мільйонів дають на реставрацію Будинку залізничників
Будинок залізничників стоїть на місці розбомбленої церкви. До Другої світової війни тут була Вознесенська церква, збудована за проектом архітектора Григорія Артинова
  • Відновити фасад, дах, оригінальний вид балконів хочуть у будинку на Замостянській, 27.
  • Для реставрації незвичної багатоповерхівки мерія шукає підрядника. І за всі роботи пропонує 14,1 мільйона гривень.
  • Що у цьому будинку особливого? І які ще знакові будівлі хочуть відремонтувати у Вінниці за бюджетні гроші?

Департамент міського господарства міськради опублікував тендер на реставрацію пам’ятки архітектури місцевого значення «Житловий будинок залізничників», що за адресою Замостянська, 27. На оновлення дому, висотою три поверхи (один з кутів має чотири поверхи) готові дати 14 мільйонів 128 тисяч гривень, про що йдеться у системі закупівель «ProZorro».

З тендерної документації дізнаємося, що в будинку збираються відремонтувати покрівлю, замінити систему водостічних труб, відтворити оригінальний вид балконів та еркерів (частина споруди, що виступає за межі основного фасаду), оновити зовнішній вигляд будинку та змонтувати підсвітку будівлі, на кшталт тій, що має будинок на Соборній, 101.

Нині шукають підрядника для реставрації пам’ятки архітектури: з 23 жовтня почнеться аукціон. За технічним завданням, роботи мають проводитися в кілька етапів. Фінал робіт — не пізніше 30 вересня 2022 року. Передивитися тендер можна за цим посиланням.

Відео дня

Що особливого у будинку?

Наміри відреставрувати житловий будинок на Замостянській, 27 озвучили ще у 2018 році. Тоді депутати міськради виділили півмільйона гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації для реставрації будинку.

Цей Житловий будинок є одним із найважливіших містобудівних акцентів Замостя, вважають в мерії: Г-подібної конфігурації дім з чотириповерховою кутовою частиною, яка підкреслює місце розташування на розі вулиць, оформлений з дотриманням класичних пропорцій. Фасади з боку вулиць оформлені по першому поверху рустуванням, з другого поверху прикрашені еркерами.

Дім побудували у післявоєнний період (у 1946-1947 роках) за  проектом, виконаним організацією «Облпроект» під керівництвом головного архітектора області Антонія Крейчі, який працював на цій посаді з лютого 1946 року по листопад 1949 року.

Свою назву «Житловий будинок залізничників» він отримав через те, що сюди заселяли, переважно, керівників структурних підрозділів вінницької залізниці. Історію дому та його мешканців розповів залізничник на пенсії Володимир Козлов, про що в цьому фоторепортажі: Будинок залізничників стоїть на місці розбомбленого храму.

Які знакові будівлі матимуть ремонт

Раніше у міськраді планували відремонтувати ряд житлових будинків, які знаходяться на головній вулиці міста. Вже зробили реконструкцію будинків за адресами Соборна, 22, 50, 101 і Соловйова, 3.

Соборна,22

 

Соборна,50

 

Соборна,101

 

Соловйова, 3

Як розказували у мерії, гроші на це давали з бюджету міста. 

— Фасади будівель на Соборній обшарпані, а це обличчя міста, яке бачать городяни та гості міста, — казав тодішній директор департаменту міського господарства Григорій Пурдик. — У департаменті архітектурі розробили Концепцію реконструкції фасадів центральної частини міста: від «Універмагу» і до головпоштамту.

Надалі є плани відремонтувати будівлі на Соборній за номерами: 75, 79, 81, 91, 97.

На спорткомплекс «СКА», нагадаємо, дали 8 мільйонів гривень. Навіщо?

 

Читайте також:

У Вінниці поставили 13 інтерактивних табличок для туристів. Кожна коштує 3000 гривень

Тарифи, гроші, карантин. Що зміниться у жовтні для вінничан

Кабмін погодив перейменувати Центральний вінницький парк. ОПИТУВАННЯ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ігор Кондратюк

    Чому за кошти платників податків ремонтують приватизованний  будинок?

    Yuriy Ignatenko reply Ігор Кондратюк

    Патамушта ... 1) Ремонт фасадов - это обязанность города. 2) Этот дом может оказаться "памятником" архитектуры.

    В любом случае это "розкрадання бюджетних коштів".
  • Natalka Melnyk

    нарешті
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up