На Замостянській хочуть оновити Будинок залізничників. Мерія дає 500 тисяч гривень

На Замостянській хочуть оновити Будинок залізничників. Мерія дає 500 тисяч гривень
  • Житловий будинок на Замостянській, 27 внесли у перелік об’єктів Програми реставрації на 2018-2020 роки.
  • У мерії вважають цю триповерхівку з чотириповерховою кутовою частиною одним з найважливіших акцентів цього мікрорайону.
  • У 2019 почнуть готувати проектно-кошторисну документацію, що є першим кроком до реставрації.

На сесії міськради, 30 листопада, депутати проголосували за початок реставрації Будинку залізничників. Цей об’єкт включили в програму реставрації на 2018-2020 роки та виділили 500 тисяч гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації.

Цей Житловий будинок є одним із найважливіших містобудівних акцентів цього району, вважають в мерії.

«Г-подібної конфігурації в плані, триповерховий з чотириповерховою кутовою частиною, яка підкреслює місце розташування на розі вулиць, оформлений з дотриманням класичних пропорцій. Фасади з боку вулиць оформлені по першому поверху рустуванням, з другого поверху прикрашені еркерами. Перший поверх займають приміщення комерційного призначення.

Відео дня

Колись на цьому місці була розташована Вознесенська церква, яку збудували у 1911 році за проектом міського архітектора Григорія Артинова. У 1929 році Вознесенський храм припинив своє існування, радянська влада прийняла рішення передати будівлю під кінотеатр. Під час звільнення Вінниці від фашистських загарбників у 1944 році будівля була повністю зруйнована (у неї влучила авіаційна бомба).

Теперішній будинок зводився у післявоєнний період (у 1946-1947 роках) за  проектом, виконаним організацією «Облпроект» під керівництвом головного архітектора області Антонія Крейчі, який працював на цій посаді з лютого 1946 року по листопад 1949 року. До речі, Антоній Крейчі також брав участь у проектуванні будинку по вулиці Соборній,103, реконструкції будівлі школи № 2, — йдеться на сайті міськради.

Фото в матеріалі: vmr.gov.ua

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Марія

    В східній німеччині хрущівки відселяють і переробляють, навіть людям метрів більше, бо укрупняють до 7 поверхів. штук 5 квартир виходить лишніх - їх продають і цим частково компенсують ремонт
  • Марія

    Реставрувати будинки треба з відселенням, вибірковою заміною перекриттів та вибірковим перемуровуванням стін. Панельні будинки взагалі можна розібрати. А самі плити ще років 50 послужать як доріжки, залізничні платформи, мостики через струмок і т.п. Або можуть бути подрібнені на будівельний дрібний камінь.
  • З.А.Глядач

    Не "будинок залізничників",а Будинок учителя.
  • Timoshkoff Andrey

    Интересно, а те надстройки балконные останутся?
    А то как-то не кошерно получается, такое ценное здание и изуродовано металлопластиковыми приблудами.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up