З 1 вересня пільговики мають фіксувати проїзд через валідатори. А як діятимуть проїзні?

З 1 вересня пільговики мають фіксувати проїзд через валідатори. А як діятимуть проїзні?
Прикладати картку до валідаторів просять всіх пільговиків. З вересня транспортна компанія зможе формувати статистику перевезень і почне отримувати компенсацію за безоплатний проїзд пасажирів з міського бюджету / Фото в матеріалі з архіву «20хвилин»
  • Реєструвати свій проїзд через валідатори повинні будуть всі пільговики міста вже з початку осені.
  • Для цього вже видали 65 тисяч «Карток вінничанина». Щоб видати всім іншим без черг, «Картсервіс» буде надсилати SMS-ки з запрошенням на прийом.
  • При цьому транспортники нагадують, що замість паперових проїзних тепер електронні. Як і де їх оформити?

У четвер, 13 серпня, у «Вінницякартсервіс» провели брифінг, на якому розповіли про впровадження електронного квитка в міському транспорті.

Зокрема, говорили про те, що з 1 вересня пільговики мають обов’язково користуватися валідаторами у транспорті. І завдяки цьому «Вінницька транспортна компанія» матиме актуальні дані та зможе отримати компенсацію за перевезення пільговиків та спрямує кошти на ремонт, оновлення транспорту.

До того ж на брифінгу наголосили, що пільговики продовжать їздити безкоштовно.

Відео дня

Повністю запис трансляції можна подивитися у відео, а далі в тексті — опис найцікавішого з того, що ми почули.

Наступний етап е-квитка

Електронний квиток у Вінниці впроваджують вже понад два роки, і з того часу увесь муніципальний транспорт отримав валідатори. Карантин «посприяв» тому, що з транспорту прибрали кондукторів й тепер вінничани можуть розраховуватися за проїзд лише безготівково: через валідатори, SMS-ки та QR-коди.

Усі ці засоби оплати залишаться і надалі, однак з 1 вересня впроваджують новий етап, який в теорії напряму вплине на якість самого транспорту.

— З 1 вересня всі пільговики, які їздять в муніципальному транспорті (трамвай, автобус, трамвай) повинні реєструвати свій проїзд, прикладаючи картку до валідатора, — говорила директорка «Вінницякартсервісу» Катерина Бабіна.

Для цього в пільговиків на руках вже є 65 тисяч карток, які вони отримали безкоштовно. Ще близько 5,5 тисяч пільгових карток видадуть до початку вересня. І щоб не утворювалося великих черг, фахівці «Картсервісу» будуть надсилати SMS-повідомлення з запрошеннями.

— Люди, які через слабке здоров’я, не зможуть прийти до нас в центр, на Соборній, 36, отримають свою картку через кур’єрів, — говорила Бабіна. — Також хочу повідомити пільговикам з сусідніх міст та сіл: ми неодноразово зверталися з пропозицією надати пільгові картки тим людям, які систематично приїжджають до Вінниці. Ще раз наголошую, що «Вінницякартсервіс» готова зробити в вашому населеному пункті віддалене місце адміністратора, який прийматиме заяви на «Муніципальні картки» та потім їх видаватиме.

Безоплатний проїзд залишається

У «Вінницькій транспортній компанії» наголошують, що якщо пільговики будуть фіксувати свій проїзд у транспорті, то вони зможуть отримати компенсацію з бюджету.

— Люди, які мають право на безоплатний проїзд, мають цим користуватися. Але за їхні перевезення хтось має платити, — говорить генеральний директор КП «ВТК» Михайло Луценко. — Маючи повну статистику ми зможемо отримати компенсацію за перевезення пільговиків з бюджету міста. Тому вкрай важливо, щоб ви реєстрували свій проїзд в транспорті, а гроші, які ми отримаємо за перевезення, будуть направлені на обслуговування, ремонт і придбання нового транспорту, ремонт колій, контактної мережі. Кожна копійка для нас на вагу золота.

Варто зазначити, що компенсацію з держбюджету за перевезення пільговиків транспортники не отримують з 2016 року, коли цей рядок витрат прибрали з головного фінансового документу країни. А потім взагалі переклали відповідальність за оплату пільгового проїзду на місцеві бюджети (стаття 91 Бюджетного кодексу).

Нині транспортна компанія отримує компенсацію з бюджету лише за пільгові ціни на проїзні квитки для учнів та студентів.

У «Картсервісі» обіцяють видати всі пільгові картки, які були раніше замовлені, у строк до 1 вересня. І також додали, що щодня отримують більше 350 нових замовлень. Замовити Пільгову картку вінничанина можна в центрі обслуговування на Соборній, 36 та у офісах при ЖЕКах, повний перелік яких за цим посиланням. При собі потрібно мати паспорт, посвідчення пільговика.

Учням та студентам на замітку

Наприкінці брифінгу Катерина Бабіна сказала, що з 80 тисяч учнів та студентів тільки дві тисячі людей замовили картки, тому пропонує батькам замовити учнівські та студентські картки.

— Плануємо з першого вересня такі картки передавати до навчальних закладів, аби не створювати черги, — говорила керівниця «Картсервісу».

Вартість проїзного не змінилася: для учнів — 110 гривень, а для студентів — 170 гривень. Його тепер продають не паперовим, а в електронному вигляді, записують на «Муніципальну картку вінничанина». Щоб отримати проїзний потрібно сказати касиру, що хочете поповнити свій електронний проїзний на картці вінничанина і вказати суму поповнення.

Поповнити картку вінничанина поки можна у кіосках «Преса» та інших точках поповнення, повний перелік яких є за цим посиланням. Можливість поповнювати картку онлайн обіцяють відновити найближчим часом. 

Замовити учнівську, студентську та загальну персоніфіковану (має дані про власника) картку вінничанина можна онлайн. Крім того, в кіосках «Преса» продають неперсоніфіковані картки вінничанина, на які також можна замовити електронний проїзний (тільки загальний та «Безлімітний»), користуватися безкоштовною пересадкою протягом 30 хвилин, про що детальніше ось тут.

Наостанок повідомили, що з вересня почнуть поступово вмикати валідатори у маршрутках та облаштують електронні табло з графіком руху на зупинках по місту. Про останнє ми писали в матеріалі: На Замостянській вже працюють онлайн-табло з рухом транспорту.

 

Читайте також:

«Зняло гроші за трамвай о третій ночі». Вінничани скаржаться на роботу валідаторів

«Збоїв неможливо уникнути» Фахівець оцінює роботу вінницького е-квитка

На е-квиток витратили 2,9 мільйона євро. Коли «відіб’ють» ці гроші?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (32)
  • Светлана Рулько

    Вчора була свідком,як переді мною жінка розраховувалася у автобусі банківською карткою. В неї зняло 5 грн і я ще чекала, щоб пробити свою пільгову. Зайшли контролери і почали перевірку. при перевірці картки тієї жінки вийшло, що вона ніби то не заплатила(хочпа платила при мені і я бачила,як з її картки зняло гроші(відмітило проїзд). Була сварка і мені довелося заступатися за жінку,яка реально оплатила а система там чогось не могла знайти. Кому потрібні ці псування нервів? Нехай доведуть до ладу, бо та дама сказала,як поповнила на 50 гривень і проїхалася 1 раз. Потім вона не їздила(бо не часто їздить) і коли надумала вдруге їхати- виявилося, що грошей на картці немає!!!!! їх хтось викрав. Тому оплачукати картками проїзд- небезпечна для ваших грошей справа. Не можна вкрасти гроші лише при оплаті телефоном, але й там може зависнути система і не прийти вчасно СМСка...
  • Олена Білогрива

    Про жителів Вінниці зрозуміло. А як оплатити проїзд, коли у справах приїхав до міста на день-два?
  • Lelya Lelchyk

    Когда уже пенсионеры будут платить за проезд и не ездить каждый день когда людям нужно добраться на работу!!!!

    Анатолий Фещенко reply Lelya Lelchyk

    подожди немного,отдохнешь и ты...Почитай Гёте(немецкий писатель)
  • Oleg Horoshek

    Просто ужас.Иноц раз рассчитаться банковской карточкой нельзя.Система висит.Приехали зарубежные компаньоны и пришлось возить их на машине.Нам очень далеко до Европы.Все ужасно и не продуманно.А как людям быть кто в командировке в Виннице.И это Европейский город с транваями 1965 года.Типа Виницкими тролебусами на базе МАЗ.Или добраться виДмеринку или Немиров на Богданах от Поршенка или Татах Индиских без кондиционера и сидения деревянные.И такие же для детей.

    Анатолий Фещенко reply Oleg Horoshek

    они знали куда едут...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up