«Зняло гроші за трамвай о третій ночі». Вінничани скаржаться на роботу валідаторів

«Зняло гроші за трамвай о третій ночі». Вінничани скаржаться на роботу валідаторів
За словами представників «Картсервісу» кошти списують тільки за здійснені поїздки. Щось додатково нарахувати вручну неможливо, бо система зберігає тільки чотири перших і чотири останніх цифри банківської картки.
  • Вінничани, які платять банківськими картками за проїзд в транспорті, скаржаться на некоректну оплату проїзду. 
  • У соцмережах дописують, що платять один раз, а потім списує по 4-5 гривень кілька разів протягом декількох днів.
  • Дізналися, чому так сталося і де можна з’ясувати, за що саме з картки знімає гроші.

Вінничани в соцмережах скаржаться, що після розрахунку на валідаторах у транспорті в них зняло гроші за декілька поїздок одразу. При чому подекуди це відбувалося і вночі, коли міський транспорт не їздить Вінницею.

Олена Проценко написала у фейсбук-спільноті «Оголошення Вінниця», що минулої п’ятниці з неї зняло чотири рази по чотири гривні з інтервалом у кілька хвилин. Хоча того дня, як пише дівчина, вона «взагалі з дому не виходила»

Відео дня

«Сума в 16 гривень не дуже суттєва, але все ж не приємно. Не хочеться думати, що відбувся злив бази Привата в муніципальному транспорті», — пише Проценко.

У коментарях до її допису вінничани писали, що також стикалися з подібною ситуацією.

«У мене також таке було, я декілька днів в селі, а списувалось, що я їхала трамваєм, хоч я мало ним користуюсь», — коментує допис Тетяна Шабанова.

«Я вчора також не виходила з дому, а ввечері зняло два рази по чотири гривні», — додає Ірина Литвак.

У інстаграм-спільноті «Чорний список Вінниця» опублікували скріншот з п’ятьма оплатами за проїзд по 5 гривень кожна.

«Таке враження, що вони намагаються поповнити свій бюджет нашим коштом. І знімають реально з тих, хто добросовісно сплачує проїзд. У мене також о третій ночі зняло за проїзд. Кажуть, що це тому, що не пройшла якась проплата раніше, але я завжди слідкую. І проплати проходили щоразу», — коментує допис Катерина «justapplecake».

«Просипаюсь зранку, який гарний день. А ні, зняли 8 гривень вночі. Ось тобі й добрий ранок», — додає під дописом Дмитро Трофімов.

Частина користувачів й під дописом у фейсбуку, і в інстаграмі пишуть, що причина знімання додаткових грошей — це оплата поїздок, за які не списувалися кошти раніше. І взагалі, як писали у коментарях, списання грошей з картки через кілька годин чи навіть днів — це «норма».

А чому так сталося? Як можна дізнатися, за які саме поїздки знімають гроші з банківської картки о 3-4 ночі? За роз’ясненнями звернулися до «Вінницякартсервіс».

За що зняли гроші

Проблема не нова. Раніше в матеріалі «ТОП-4 збої у роботі Е-квитка» ми писали, що оплата проїзду через валідатори відбувається з затримкою. Наприклад, людина прикладає свою банківську картку до валідатора, бачить зелену «галочку», яка вказує на оплату проїзду. Але СМС зі списанням коштів може отримати протягом кількох годин та навіть днів.

При цьому валідатори працюють без постійного з’єднання з Інтернетом. Обладнання на борту накопичує інформацію про здійснені оплати та один раз на вісім хвилин передає їх на банк і сервер. Однак, це 3G інтернет від мобільного оператора, та ще й з лімітом.

 — Його цілком вистачає, щоб передати пакети даних з оплатами. Але інтернет швидко закінчується, коли ми оновлюємо програмне забезпечення. Тому виходить, що інформацію з оплатами проїзду вдається завантажити вже у депо і тоді ж відбувається знімання коштів, — говорив раніше технічний директор «Вінницякартсервісу» Олег Іванов.

І якраз оновлення програмного забезпечення робили на минулих вихідних.

— Для цього наші фахівці були в депо транспортної компанії та вручну вивантажували дані з валідаторів. Інформацію про здійснені транзакції (розрахунок за проїзд - авт.), яка не була передана валідатором автоматично до банківської установи, завантажували на сервер для списання коштів за здійснені поїздки, — розказує директорка «Вінницякартсервісу» Катерина Бабіна.

Тож, за словами представників «Картсервісу» з банківських карток списують кошти тільки за здійснені поїздки, а щось додатково нарахувати вручну неможливо: фахівці, що мають доступ до системи е-квитка, бачать тільки чотири перших і чотири останніх цифри банківської картки.

«Проблема комплексна»

Технічний директор Олег Іванов доповнює, що проблема з несвоєчасним списанням грошей за поїздки є комплексною і складається з ряду конструктивних недоліків, на частину з яких «Картсервіс» вплинути не може.

— На минулому тижні були проблеми зі своєчасним списанням грошей саме з боку банків: фінустанови отримували дані про транзакції, але списували їх подекуди за 6-12 годин, — говорить Іванов. — Ще є старі борти транспорту, в яких є перепади напруги в електромережі, що негативно впливає на валідатори. Через те, що з одним з серверів сталася надзвичайна ситуація, наші інженери не можуть дистанційно бачити, в якому стані вивантаження даних з валідаторів. Тож доводиться все робити вручну, в депо транспортної компанії. Ми стараємося усунути ці проблеми до мінімуму, але все виправити одночасно не маємо можливості.

— Що робити, якщо я бачу, що в мене знімають гроші за незрозумілі поїздки? — питає журналіст.

— Звертатися до нашої технічної підтримки у Телеграмі та Вайбері. Ми надамо виписку по вашій картці, де буде вказано коли, в якому транспорті були зняті гроші. Хочу зазначити, що за останні кілька днів ми отримали 54 таких звернення, хоча вдень до 10 тисяч разів розраховуються на валідаторах тільки банківськими картками, — відповів технічний директор 

Статистика

У «Вінницякартсервіс» розповіли, що в середньому щодня через валідатори проходять 108 тисяч оплат проїзду. З них 10 тисяч валідацій — це банківські картки, а 35 тисяч — через картки пільговика.

Щодо видачі готових «Карток вінничанина» пільговикам, то близько 60 тисяч вже на руках в жителів міста. І як говорила Катерина Бабіна, з основним навантаженням по видачі карток підприємство вже впоралося і тепер щодня видає до 150 пластикових карток.

На час дії карантину водії громадського транспорту тимчасово припинили продавати паперові квитки за готівку. Але продовжують діяти оплата проїзду через SMS та QR-коди.

Станом на березень 2020-го, нагадаємо, на електронний квиток витратили 2,9 мільйона євро.

Опитування

Чи знімало у вас гроші з картки за незрозумілі поїздки у транспорті?

Читайте також:

«Збоїв неможливо уникнути». Фахівець оцінює роботу вінницького е-квитка

У Вінниці погодили установку ще 44 онлайн-табло. Де будуть розумні зупинки?

З 1 серпня для школярів і студентів почне діяти знижка на проїзд у громадському транспорті

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (69)
  • Швець Світлана

    Сьогодні зняло вже 2 рази, а на третій прийшла відмова бо на рахунку не достатньо коштів. Остання поїздка була в середу оплата в дві сторони, гроші були зняті вечері, два дні нікуди не їздила, а тут таке.
  • Andrey Goncharenko

    Хто готовий приєднатися до групового позову???!
  • Вадим Шевчук

    как поставили инвалиды не плачу больше) контров видно из далека если заходят отправляю смс и все) фиг чо докажут
  • Ольга Мартынюк

    Згодна це який кошмар, якийсь раз ввечері кожних 20 хв знімало по 4 грн поки я її не анулювала виявилось що я колись їхала а кошти тоді по факту не списались....або я 4 дні уже у іншому місті а з мене знімаються  кошти за проїзд якийсь жах😠😠😠
    Ще було заблокувало карту для розрахунків в транспорті бо бачете у мене вже в 1:35 коштів не було на рахунку😏
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up