Явище трапляється раз на 200 років: мініатюрна комета наблизиться до Землі

Явище трапляється раз на 200 років: мініатюрна комета наблизиться до Землі

У неділю, 16 грудня, на жителів Землі чекає унікальне небесне явище. Мініатюрна комета 46р/Віртанена максимально наблизиться до нашої планети.

— В першій декаді грудня 2018 року мініатюрна комета буде переміщатися по сузір'ях Кита, Ерідана і знову Кита. На небі середніх широт в південній стороні неба вона буде видима протягом всієї ночі. З кожним днем комета підніматиметься все вище і видимість її буде поліпшуватися. Блиск комети Віртанена протягом першої декади грудня буде збільшуватися, — розказує віницька астроном Надія Почапська.

 У неділю, 16 грудня, цей космічний об'єкт досягне максимальної точки зближення з нами 11,6 мільйона кілометрів. В цей час яскравість комети 46р/Віртанена, збільшиться ще більше.

— Як правило, комета 46р/Віртанена особливою яскравістю не радує, але фахівці все ж рекомендують звернути увагу на небосхил, озброївшись телескопами, тому що так близько до Землі вона ще жодного разу не підлітала, — зазначає Почапська.

Відео дня

Варто зазначити, протягом наступних двохсот років це небесне тіло не підлетить до Землі ближче, ніж на 323 мільйони кілометрів.

До речі, Вінницький обласний центр технічної творчості учнівської молоді запрошує вінничан цікаво, активно, незвично, креативно працювати у бюджетному астрономічному гуртку. Заняття різновікових груп для чнів 4-11 класів проводяться двічі на тиждень у суботу та в неділю за адресою: вул. Шолом Алейхема, 9. Довідки за телефоном: 098-041-93-21 (керівник астрономічного гуртка Почапська Надія Іванівна).

А тим часом, пропонуємо вам переглянути відео про саму незвичайну комету:

Довідка: Комета Віртанена є короткоперіодичної кометою з періодом 5,4 року сімейства Юпітера. Діаметр її ядра складає 1,2 кілометра. Відкрита комета була в грудні 1948 року відомим американським астрономом Карлом Віртаненом.

До комети Віртанена спочатку планувалося запустити АМС «Розетта» Європейського космічного агентства.  Через неполадки місію довелося перенести, а «Розетту» запустили до комети Чурюмова - Герасименко, відкритої українськими астрономами. Також комета Віртанена була однією з можливих цілей АМС НАСА «Комета Хоппер».

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дмитро

    В серпні бачив одну комету. Головне щоб зараз було ясне небо
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up