Як відновити втрачені документи під час війни: інструкція

Як відновити втрачені документи під час війни: інструкція
  • Коли війна стукає в двері, рятують найважливіше: власне життя, цінні речі документи.
  • А що робити, якщо паспорт залишився на тимчасово окупованій території? Або потрібно отримати посвідку в новій громаді?

У цьому матеріалі ми розповімо, що робити у разі, якщо ваші документи були знищені, пошкоджені, втрачені чи протерміновані в умовах воєнного стану. Головне — не панікуйте. Слідуйте інструкції, яка подана нижче.

Куди звертатись, щоб відновити документи?

Утрачені або знищені документи можна відновити у територіальних органах Державної міграційної служби (ДМС).

Відео дня

Які послуги наразі надає ДМС?

Прийом документів на оформлення ID-картки, закордонного паспорта громадянина України, посвідок на постійне та тимчасове проживання.

Вклеювання фотокарток до паспорта громадянина України у формі книжечки.

Продовження строку дії закордонних паспортів, внесення відомостей про дітей, що дає можливість громадянам вільно перетинати кордон, рятуючись від війни.

Закордонний паспорт

Термін дії закордонного паспорта можна подовжити строком на п'ять років у відділенні Державної міграційної служби.

Працівник установи проставляє відмітку у протермінованому паспорті про продовження його строку дії.

Також можливе внесення інформації про дитину віком від 0 до 18 років до закордонних паспортів батьків/законних представників.

Права водія та техпаспорт

Кабінет Міністрів України постановив, що посвідчення водія, а також свідоцтва про реєстрацію — діятимуть на території України навіть після закінчення їхнього терміну.

Як відновити документи за межами України?

Оформленням втрачених та протермінованих документів займаються українські консульства. Послуги мають надавати невідкладно.

У консульстві можна:

  • отримати інформаційну підтримку;
  • продовжити термін дії закордонного паспорта;
  • внести відомості про дітей, молодших 16 років, до паспорта одного з батьків;
  • оформити Свідоцтво про підтвердження особи на випадок, якщо у вас є лише внутрішній паспорт (старого зразка), де відсутні записи латиницею.

Важливо! У випадку втрати паперових документів, можливо використовувати послугу у застосунку «Дія» — «єДокумент». На час воєнного стану він є цифровим аналогом посвідчення.

Наші друзі з редакції «ШоТам» створили графічну інструкцію з порадами про те, як переселенцям відновити втрачені під час війни документи:

З першого жовтня, нагадаємо, Міністерство соціальної політики впроваджує в усіх регіонах України єдину інформаційну систему соціальної сфери (ЄІСС).

Завдяки цьому внутрішньо переміщені особи (ВПО) зможуть отримувати соціальні послуги за місцем перебування, а не реєстрації.

До речі, ми зібрали у добірку кілька організацій, які надають матеріальну допомогу внутрішньо переміщеним особам. Розповідаємо, про процедури отримання та суми. Деталі у матеріалі:

 

Читайте також:

Не відкладати життя на потім. Історія переселенки, яка відкрила кав'ярню під час війни

Допомога переселенцям від переселенців. Як на Вишеньці діє пункт видачі гуманітарки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up