Допомога переселенцям від переселенців. Як на Вишеньці діє пункт видачі гуманітарки

Допомога переселенцям від переселенців. Як на Вишеньці діє пункт видачі гуманітарки
Фото та відео Наталії Корпан
  • Понад 26 тисяч переселенців з різних областей України отримали допомогу в гуманітарному пункті у ТРЦ «Мегамол»
  • Центр гуманітарки запустили волонтери з ГО «Полум’я надії». Видають продуктові набори, засоби гігієни, одяг та взуття.
  • А переселенці, які звертаються сюди по допомогу, нерідко повертаються вже як волонтери, аби допомагати іншим.

Гуманітарний пункт від ГО «Полум’я надії» функціонує з березня. Переселенцям видають продуктові набори, засоби гігієни, одяг та взуття. І близько половини від усіх волонтерів, що працюють у центрі — це переселенці, які раніше зверталися сюди за допомогою.

«Відчуваю тут Божу благодать»

— Я сама з Ірпеня. Важко виїжджала з міста, під обстрілами росіян, — згадує Наталія Олексієнко. Тут жінка допомагає переселенцям з вибором речей, а також розмовляє з ними, аби надати й певну психологічну допомогу.

Відео дня

Після звільнення міста від росіян мені є куди повертатись, моя домівка вціліла. Але я відчуваю, що потрібна саме тут, у Вінниці; відчуваю в цьому центрі Божу благодать, — сказала жінка. — І у кожної людини своя історія, горе, яке змусило покинути рідну домівку. Тому ми тут не тільки речі підбираємо, а й втішаємо та підтримуємо переселенців.

Її колега, волонтерка Любов Макарова, переїхала до Вінниці з Авдіївки. Каже, що на відміну від інших міст України, у них війна триває останні вісім років.

— У місті нині немає ніяких комунікацій, все розбите. Люди живуть по підвалах та бомбосховищах. А я виїхала, бо донька змусила, — розказала Любов.

Переїхали до Вінниці з Авдіївки всією родиною. І при собі мали тільки одну торбинку, згадує Любов Макарова. Тому після важкого переїзду, який тривав три доби, потребували хоча б мінімального набору продуктів. Отримали харчі в гуманітарному пункті «Полум’я надії».

— Вирішила залишитись тут працювати. Бо відчула, що допомога іншим для мене стала неабиякою розрадою. Зараз я вся в роботі, мені немає коли журитись та переглядати новини, і найголовніше, що тут я відчуваю себе корисною, — підкреслила Любов.

Допомогли понад 26 тисяч разів

Співзасновник пункту гуманітарної допомоги Андрій Жура розказав, що їхній центр почав працювати на 20-й день повномасштабної війни. Бо вирішили робити більше, аніж те, що робили: до цього їхня громадська організація «Полум’я надії» надавали місце для нічлігу та годували переселенців.

— Завдяки Андрію Андрєєву, який надав нам приміщення в «Мегамолі», ми змогли відкрити гуманітарний центр. Спочатку мали небагато речей й продуктів, а нині цих ресурсів вдосталь, щоб щодня приймати 200-300 переселенців, — сказав Андрій Жура.

Речі, засоби гігієни та продукти отримують від місцевого бізнесу, співробітників організації «Полум’я надії». А також гуманітарну допомогу отримують з країн Європи. Жура каже, що за увесь час видали десятки, а можливо й сотні тонн допомоги.

— У нас люди виходять звідси з пакетом речей, вагою від 5 до 10 кілограмів, — сказав Андрій. — Усі види речей є: і для чоловіків, і для жінок, і дитячий одяг. Біля полиць стоять наші волонтери, які допомагають вибрати, що треба. Так само з засобами гігієни та харчами. Але речову допомогу переселенець може отримати один раз на два тижні, а продуктові набори видаємо один раз.

Якраз під час нашої розмови розвантажували чергову партію гуманітарної допомоги

Оскільки дані про користувачів гуманітарної допомоги волонтери вносять у свою базу, то мають й чітку статистику: з початку роботи пункту видали 26 тисяч 315 допомог (дані станом на 12 липня). А якщо говорити про людей, які отримували тут допомогу вперше, то таких нарахували понад 16 тисяч.

Де знайти пункт гуманітарної допомоги

Адреса центру гуманітарної допомоги: мікрорайон Вишенька, ТРЦ «Мегамол», 600-річчя, 17; перший поверх. Його легко знайти, якщо заходите з входу, що біля ресторану KFC — просто йдіть прямо, і за другим ескалатором побачите центр гуманітарної допомоги. 

Для отримання гуманітарної допомоги у вас при собі має бути довідка переселенця.

Графік роботи: з понеділка по п'ятницю, з 10.00 до 16.00.

Якщо ви хочете допомогти — то можете у ці години приносити до центру одяг та взуття. Але є вимога: він має бути випраним та сезонним.

Волонтери пункту гуманітарної допомоги в «Мегамолі»

 

Читайте також:

«Треба впевнено йти вперед». Історії переселенок, які працевлаштувалися в Вінниці

«Покращуємо емоційний стан людей». Як переселенки проводять йогу просто неба у Вінниці

Скелелазіння та байдарки. Для дітей-переселенців організовують безоплатні розваги

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up