«Покращуємо емоційний стан людей». Як переселенки проводять йогу просто неба у Вінниці

«Покращуємо емоційний стан людей». Як переселенки проводять йогу просто неба у Вінниці
  • Побути в тихому спокійному просторі, розім‘яти тіло, трошки заспокоїтися та врівноважитися, — це ви отримаєте на благодійних заняттях з йоги, які проводять переселенки з Ірпеня та Києва. 
  • Ми відвідали тренування з йоги, та ділимося своїми враженнями.
  • А також розповідаємо про те, як й ви можете долучитися до занять. 

Заняття йогою мають багато переваг як для психічного, так і для фізичного здоров’я. Якщо ви раніше ніколи не займалися, і уявляєте, що це складно та потребує високої гнучкості, то це не так. Існують різні різновиди йоги, і ви можете спробувати розім‘яти тіло та зняти рівень стресу на заняттях від переселенок у Вінниці.

Інструкторки з йоги Катерина Герасименко та Наталія Кулікова через початок широкомасштабної війни переїхали з Ірпеня та Києва. Зараз заняття проводять у Вінниці за донати, і частину коштів інструкторки віддають на армію. 

На власному досвіді

Ми відвідали тренування у парку Леонтовича о 08.00. Проходить воно на галявині, що неподалік фонтану та Літнього театру. Вінниця у цей час ще трішки сонна, тож людей у парку не багато. Найчастіше о такій годині там проходять власники собак зі своїми улюбленцями. 

Відео дня

Починається тренування з рівномірного дихання, та фокусування уваги на своєму тілі з закритими очима. В цей час треба прислуховуватися до звуків навколо, відчувати доторки повітря та сонця до шкіри тощо.

Далі Катерина проговорювала та показувала набір вправ/поз, що у йозі називаються асанами. Тренування підходить справді для усіх, навіть людям, які зовсім не займаються спортом. 

Ось, наприклад, як виглядає одна з поз, яка називається поза черепахи. Вона корисна для кульшових суглобів та м‘язів спини. Під час її виконання ми сідаємо на сідниці на килимок, з‘єднуємо стопи, коліна розводимо в сторони, стопи розміщуємо на довжині корпусу від корпусу. Починаємо потягуватися вгору маківкою і одночасно нахилятися вперед з рівною спиною. Коли хочеться вже округлити спину, робимо це, трохи напружуючи живіт. Руки розміщуємо, де зручно, і розслабляємо. Обличчя теж розслаблене. Лишаємо легенько тонус в шиї для підтримки голови. Спостерігаємо за відчуттями й знаходимося в асані до відчуття насичення вправою.

Найголовніше, що нам сподобалося у занятті, це те, що постійно потрібно прислухатися до свого тіла. Якщо щось робити занадто складно — краще виконати легшу варіацію цієї вправи. Під час тренування відчувається, як розслабляються затиснені м'язи, останні також розтягують. 

Триває тренування годину. Практика йоги закінчується асаною для розслаблення. Наприкінці заняття ви лежите і цілковито, поетапно розслабляєте кожну частину свого тіла. Це дещо нагадує медитацію. 

Важливу увагу приділяють диханню, це допомагає розслабитися. Після заняття однозначно покращується емоційний стан та фізичне самопочуття. Тіло більш розслаблене, а думки не буяють в голові. 

Ще одна очевидна перевага таких занять, що вони не потребують додаткового обладнання. Все що вам знадобиться: зручний одяг, каримат та питна вода. 

«Ми робимо це для того, щоб люди краще себе почували»

Після заняття ми поспілкувалися з інструкторкою Катериною Герасименко. Жінка вінничанка, але вже довгий період жила у столиці. Там вона до 2016 року була фоторедакторкою, працювала на цій посаді понад десять років.

— Після довготривалої роботи в редакції я, мабуть, вигоріла, — пригадує Катерина. — Я почала думати про зміну діяльності, і згадала, що мені подобається йога. Десь рік у мене зайняло, щоб навчитися, перелаштуватися, і врешті зважитися кинути роботу. 

Так з 2016 року вона викладає йогу, і якраз тоді жінка переїхала в Ірпінь. Однак під час війни їй довелося повертатися у Вінницю. 

— Коли розпочалася війна, то я, як і більшість, не вірила у це до кінця. Ми з друзями сіли в автівку 24 лютого і впродовж цілого дня добиралися до Вінниці, — розповідає інструкторка з йоги. — Вже тут я створила онлайн-групу підтримки з йоги. А з квітня ми з колегою Наталкою почали робити заняття наживо. 

За словами Катерини, йога точно допомагає морально розслабитися. Коли ми в стресі, то у нас дуже напружується тіло, і до того ж ми весь час сиділи в новинах, зосереджені лише на них. Інструкторка пояснює, що наше тіло має захисну реакцію: коли ми боїмося — то стискаємося. А у йозі ми навпаки постійно розслабляємо все зайве. 

— Наприклад, якщо ми стоїмо у планці, то розслабляємо обличчя, — говорить інструкторка. — По-друге, коли людина приходить на заняття і займається, то одночасно з цим вона не буде постійно думати про новини. Як мінімум, на годину-півтори вона відволікається і прислухується до себе. 

Крім того, як пояснює Катерина, у йозі є спеціальні різні практики для того, щоб розслабитися. Наприклад, навіть елементарно, коли ми глибоко дихаємо, то розслабляємося. 

— Все це дозволяє зняти стрес, і вчить людину робити це самостійно. У кризовий момент якісь практики з йоги можна використати. Це дійсно допомагає. Ну, і звісно, заняття йогою на фізичному рівні корисні, — каже інструкторка.  

На тренування до них приходять здебільшого дівчата. Спочатку практично всі це були переселенці з Київщини, Харківщини. А згодом почали ходити й вінничани також. Проводила Катерина окремі заняття й для людей, що виїхали з Маріуполя. 

— Ми зараз працюємо за донати, оскільки ми орієнтувалися насамперед на переселенців, — говорить вона. — Ми розуміємо, що зараз всі у різних ситуаціях, хтось взагалі не працює, і для того, щоб гроші не стали бар'єром прийти на йогу, ми зробили донати.

Як каже Катерина, це може будь-яка сума: і 20 гривень, і 200. А хто не може дати нічого, то не потрібно платити. 

— У нас дуже прості заняття, це не така акробатична йога, як буває. Взагалі школа «Ваджра», яку я представляю, відрізняється тим, що наші вправи прості і доступні фізично. Вони з урахуванням анатомії, корисні для хребта і суглобів, — пояснює фахівчиня. — Протипоказів майже немає, тільки у тих випадках, коли займатися не дозволяє лікар. Наприклад, у людини післяопераційний період, або дуже серйозні травми. Вагітним також потрібно обов'язково сказати, що вони при надії, якщо цього ще не видно. 

Розклад до 10 липня

Записуйтеся та уточнюйте розклад, бо він може змінюватися.

Заняття проходять у залах:

На природі:

Вівторок: 08.30-9.30 парк Леонтовича (Наталка)
Середа: 08.00-9.00 парк Леонтовича (Катя)
П'ятниця: 08.00-9.00 парк Леонтовича (Катя)
Галявина: https://goo.gl/maps/2jRdUkXb94ed8u4o7.

Субота: 09.00-10.30 біля Вишенського парку та озера (Катя)
Галявина: https://goo.gl/maps/fH9nQChAZZ6ohqKB9

Читайте також:

Гемінгвей and Мелвілл. ТОП-5 книг про морські пригоди, які варто прочитати

«Повернемося після перемоги»: як вінничанка з сімома безпритульними тваринами переїхала до Фінляндії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Андрій Петрович Корчинський

    Вбиваючи не винних, Путін крепко налякав злодіїв. ( і не підкупне правосуддя "українське" в Україні). Не в тему знаю!

keyboard_arrow_up