Гемінгвей and Мелвілл. ТОП-5 книг про морські пригоди, які варто прочитати

Гемінгвей and Мелвілл. ТОП-5 книг про морські пригоди, які варто прочитати
  • Влітку тема моря стає особливо актуальною, тому ми зібрали п’ять найцікавіших, на нашу думку, книг про море. Тут і пригоди, і відчай, і сміх, і життя, і смерть.

Герман Мелвілл, «Мобі Дік»

Ахав, капітан китобойного корабля, вирушає в довге плавання, єдиною метою якого є пошук і помста кашалоту Мобі Діку. Моряку не важливі засоби, адже для нього перш за все ціль — знищити величезну морську істоту, яка і сама носить прізвисько кита-вбивці. На сторінках найвідомішого роману американського письменника Германа Мелвілла розгортається навдивовижу цікаве і жорстоке протистояння людини з природою. Це буде битва не на життя, а на смерть. І хто вийде з неї переможцем?

Ернест Гемінгвей, «Старий і море»

Повість, що не потребує додаткового представлення, адже про неї чули, мабуть, усі з вас. Саме за цей твір Гем отримав Нобелівську премію. Він, як і попередній роман, також розповідає про протистояння людини та природи. Щоправда, цього разу в протиборчих таборах рибалка-невдаха Сантьяго та велика риба марлін, або ветрильник, яка все далі і далі затягує старого у відкрите море. Там і розпочнуться найважчі випробування для самотнього рибалки.

Відео дня

Янн Мартель, «Життя Пі»

Лише уявіть відчай юнака, який після шторму, що в ньому гине уся його родина, опиняється у відкритому океані, а в одній із ним шлюпці бенгальський тигр, зебра, гієна та орангутанг, навколо нього — полчища акул. Юний Пі Патель спромігся вижити за цих нелюдських умов, а потім, будучи дорослим, видати свою історію у вигляді своєрідної сповіді. Вона не про фізичну силу і навички виживання. Вона про жагу до життя, стосунки людини з тваринами і світ, який може бути надзвичайно непередбачуваним. 

Володимир Єрмоленко, «Ловець океану. Історія Одіссея»

Ця книга точно для відпочинку. У ній йдеться про Одіссея, який після двадцяти років відсутності повертається на Ітаку і нікого там не застає: ані жінки, ані сина, а сам острів розграбований. Одіссей розуміє, що став на хибний шлях і тепер мусить здійснити подорож у зворотному напрямку, щоб виправити свої помилки. Тобто на нього чекають нові зустрічі з Сиренами; шлях на острови Каліпсо та Цирцеї; спуск у підземне царство Аїда, де він мусить побачити усіх тих воїнів, які через нього загинули. Врешті, він має стати царем Трої. Книга не вражає, а, скоріш, наштовхує на цікаві міркування. 

Роберт Луїс-Стівенсон, «Острів скарбів»

Не одне покоління дітей та дорослих із захопленням проковтнули цей пригодницький твір про пошуки закопаних легендарним капітаном Флінтом скарбів. Починається усе з появи в одному із трактирів дивного чоловіка, який невдовзі помирає. Саме в його речах знаходять мапу, що має привести шукачів до незлічених скарбів. В довгу та небезпечну мандрівку вирушає син власниці трактира Джим, його друзі та, як потім виявилося, велика кількість замаскованих під порядних моряків піратів.

 

Читайте також:

«Моя найфартовіша локація — Лісопарк»: вінничани про свої улюблені куточки міста та області

Оксана Муха у Вінниці — про цілющу силу української пісні і своїх вінницьких донецьких друзів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up