Оксана Муха у Вінниці — про цілющу силу української пісні і своїх вінницьких донецьких друзів

Оксана Муха у Вінниці — про цілющу силу української пісні і своїх вінницьких донецьких друзів
  • Її концерт у Вінниці став не просто черговим виступом, а найпрекраснішою подією, яку вінничани і тиждень потому згадують із найзворушливішими зізнаннями.
  • Кажуть: «Оксана Муха торкнулася самого серця!»
  • У новій концертній локації PIROGOV SKY — просто неба у музеї-садибі Пирогова —  наша «друга Квітка Цісик» та «Голос країни» представила свою особливу концертну програму «Найгарніші пісні України».
  • А ще — поділилася багатьма особистими історіями про зустрічі у США з українськими героями, яких на полі бою рятувала саме пісня, розказала про незабутні композиції свого власного дитинства та вражаючу силу українських народних пісень, що без телебачення й Інтернету пережили віки.

У 2019 році за неї вболівала вся Україна. На «Голосі країни» Оксана Муха стала єдиною виконавицею, яка протягом усіх ефірів вражала глядачів саме українською піснею. Вперше в історії телешоу не заспівала жодної іноземної. Як результат — разом із Оксаною Мухою перемогла українська пісня.

Сьогодні її красу заслужена артистка України відкриває усьому світу. Має дуже багато гастролей і лише за місяць до приїзду у Вінницю двічі з турами виступала у містах США.

Відео дня

Під враженням від вінницького музею Пирогова

—  Ми дуже багато виступаємо, тому, на жаль, у містах мало що встигаємо побачити, — зізналась «20 хвилин» Оксана Муха.

Та хоч після її саундчеку у Вінниці залишалось зовсім мало часу до початку концерту, побачити частинку краси нашої головної туристичної гордості — Національного музею-садиби Миколи Пирогова — співачка та її музиканти все-таки встигли.

Із захватом артисти слухали історії про вражаюче життя і досягнення Пирогова, його дружбу із найвидатнішими особистостями XIX століття й гостини тут, у Вінниці, геніального композитора Петра Чайковського, що для родини вченого-хірурга грав на роялі саме у даній садибі.

А коли Оксана Муха дізналася, що Микола Пирогов завжди лікував бідних людей безкоштовно та, власне, був «прабатьком» популярної нині «підвішеної кави» — у своїй аптеці завжди залишав безкоштовні ліки для тих, хто не має змоги їх оплатити, найбільше хотіла відвідати саме його музей-аптеку. Після експромт-екскурсії, яку провела чудова екскурсовод Вікторія Барчук, враження зіркових гостей ще більше подвоїлися.

— Дуже цікава історія музею! Велика радість бути і співати у такому гарному місці. Співають пташки, довкола дерева — глядачів бачиш на такому чудовому зеленому фоні, а коли підіймаєш очі — над нами вільне українське небо!  І пісня, яка об’єднує всіх українців, — поділилась Оксана Муха. — У цьому прекрасному місці на мій концерт зібралась тисяча людей! Для мене це дуже велика перемога! Нарешті у Вінниці до мене прийшло так багато чудових українських людей.

«Вчити вірші через пісню найлегше»

Однією з найперших у Вінниці Оксана Муха заспівала авторська пісню Дмитра Кацала на слова українського класика, поета Василя Симоненка.

— Він залишив нам надзвичайно важливі слова: «Ти знаєш, що ти — людина». Ця поезія потрібна кожному, — переконана співачка. — Я впевнена, що сьогодні ви уявите своє життя, себе на нашій планеті і зрозумієте, які ви неповторні, і що других таких, як ви, не існує! Завжди знайте, що ви можете змінити завтра так, як ваше серце цього бажає. Аби в любові!.. Живіть, пам’ятаючи, що життя – одне. Ні на що не чекайте, просто будьте у радості і любові, хапайте кожен щасливий момент. Бо для цього ми і народжені Господом на цій землі.

Далі були невимовно прекрасні пісні на слова Лесі Українки та Ліни Костенко.

На своїх концертах Оксана Муха завжди виконує пісні, основою яких є поезія найвидатніших українських поетів та письменників, адже переконана, що пісня, як ніщо інше, здатна допомогти дітям прийняти близько до серця і з єдиного разу запам’ятати поетичну спадщину України.

— Я пригадую, що у школі мені було складно з віршами, але було дуже легко з піснями. Тому я завжди дуже радію, коли поезію наших українських поетів, на яких ми тримаємося, які своїми віршами можуть нам відкрити світ і пояснити багато що, кладуть на музику. Тоді завжди легше запам’ятати текст.

«Українці мають розуміти, які ми кольорові! І в музиці, і в діалектиці»

Окремим подарунком для вінничан стала неповторна «Жарівка» з рідного міста Оксани Мухи — Львова та дивовижні лемківські пісні «Гаєм зелененьким» і  «В темну нічку».

— Лемки — це такий особливий темперамент, мелізматика, говірка!  І я би хотіла, щоб ми, українці, розуміли, які ми кольорові у музиці, в діалектиці! Це все Україна! Важливо, щоб ми приймали, любили, поважали один одного і насолоджувалися, — звернулась до глядачів Оксана Муха. — Можливо, хтось зараз не до кінця зрозуміє текст, але я вам скажу: просто закрийте очі і уявіть собі любов, коли вона горить, коли вона надзвичайно палка…і коли тобі не дозволяють любити... Тоді хочеться єдиного — щоб заздрісники просто закрилися, сховалися. Закривайте очі — я вам намалюю картину про любов.

З друзями на сцені і серед глядачів

У Вінниці разом з Оксаною Мухою на сцені грали одні з найкращих музикантів України, що особливо вразили своїми віртуозними соло під час українського танго — знаменитої «Гуцулки Ксені», яку Вінниця співала найпрекраснішим імпровізованим хором, та неповторного українського романсу на слова Ліни Костенко. 

— Зізнаюся, часом, коли хочу щось зробити, мені здається, що можу. Але іноді, починаю і відчуваю, що все не так, як хотілось. Може, не так часом дихнула, не так фразу повела, але руки мого чудового піаніста Юрія Романіва дихають зі мною кожне слово. І це велике щастя! — розповідає про колег Оксана Муха.

Щира, талановита і мудра, співачка притягує таких же людей. Зокрема, саме для неї надзвичайну авторську пісню «Не забувай» на слова Миколи Бровченка написав Сергій Соловій з відомого гурту «Kozak System». І саме на цю пісню Оксана Муха зняла свій перший кліп, у якому поєднала магію, містику, загадки та красу українських Карпат. Зйомки відео за участю знаного українського художника Ніко Струса, який творить в унікальній техніці — спецфарбами на шкірі, а у кліпі зіграв роль митця, проходили біля загадкових карпатських скель «Красний камінь», що у селищі Верхнє Синьовидне, а також на химерній споруді — недобудованій ще за радянських часів ГЕС на річці Стрий.

А ще з однією особливою своєю подругою Оксана Муха познайомила вінницьких глядачів прямо під час концерту. Під овації публіки представила співачку Ольгу Акулову, яка рівно сім років тому, з початку війни на сході, поїхала з дому у Донецьку і поселилися у Вінниці.

Випустила книги-співанки, щоб зберегти кращі пісні

Будучи безмежно закоханою в українську народну пісню, найбільше на концерті у Вінниці Оксана Муха заспівала саме народних пісень.

— Чим відрізняється сучасний хіт від пісень, які віками залишаються з нами? Тим що сучасний хіт іноді через те, що йде за правилами, бо нині треба саме так, а не інакше все співати й подавати, часто зовсім не має сердечності. А українська народна пісня має і сердечність, і цей особливий зв'язок землі з Богом. Тому вона вічна, — ділиться Оксана Муха. — І хоч вважається, що народна пісня не має автора, звісно, це не так. Просто у той час не було тих технологій, які би могли його зафіксувати. Тож пам’ятайте: кожна народна пісня — це історія однієї людини. Не було так, що ми собі з вами зібралися: «А давайте напишемо пісню». Ні! Ходила талановита дівчина чи хлопець та співали про свою долю. І та пісня без радіо й телебачення, без жодної державної підтримки подолала віки.

А щоби й наступні покоління не втрачали цей дорогоцінний пісенний скарб, Оксана Муха випустила дві книги-співаночки, які також презентувала у Вінниці.

— Мені пощастило, що у мене співоча родина. У нас вдома завжди лунав звичайний побутовий спів для душі. Знаєте, не при чарці, а — просто тому, що хочеться співати, — поділилась Оксана Муха. — І я бажаю кожному бути фольклористами своєї родини. Вчіть дітей народних та улюблених пісень бабці й діда, розказуйте, як вони їх співали і як це класно. Адже українські пісні — це не просто так. Для українців це дуже важливо! Нами весь світ захоплюється, всі кажуть:  «мова солов’їна», «співоча нація», але пісня, на жаль, потроху починає втрачатись. У сучасному світі у нас на неї немає часу… Ми забуваємо слова, а гугл не завжди знає, що ми хочемо знайти. Тому я випустила дві книги-співаночки від Оксани Мухи. У одній — виписані ноти і слова українських народних пісень — близько ста найулюбленіших пісень моєї родини. А друга книга — це колядки та щедрівки. Бо, не знаю, як у вас у Вінниці, а у нас, у Львові, вже є проблема, що діти на різдвяні свята приходять і співають одні і ті самі «Добрий вечір тобі» й інколи ще «Бог ся рождає». У моїй книзі багато значно цікавішого. Там є дохристиянські щедрівки і фантастичні колядки, до яких Сергій Гурін виписав ноти. Щоб кожен міг у цій книзі знайти чудові пісні, яких можна навчити дітей, або ж під час зустрічі з друзями взяти до рук і наспіватися від душі.

«Саме завдяки пісні пережили бомбардування»

Про рятівну силу українських пісень Оксана Муха знає з перших уст. Співачка багато допомагає та спілкується з українськими героями, які захищали Україну у найважчі роки війни.

— Воїн, який зараз лікується в Америці, і, який вже, на жаль, ніколи не буде ходити, розказав мені, як відбувалося у них жахливе бомбардування. Коли вони сиділи в окопах, вже навіть не думали, що переживуть тих три-чотири хвилини. Думали, що це їхні останні миті… І їхній командир, притиснувши зброю до грудей, сперся до землі та почав співати «Ніч яка місячна». Уявіть: як пісня може порятувати дух людини! — розповідає Оксана Муха. — Він наспівав, як то було у тих умовах: фраза «Ніч яка місячна» — і бах! — новий вибух… І так безперервно… Але вони переспівали! І саме з цією піснею пережили бомбардування…

— Коли мені вдається спілкуватися з нашими воїнами, все що вони кажуть: «Ми так не хочемо, щоб люди входили в депресії і думали, що у них є проблеми. У них є руки, є ноги, вони бачать і чують. Вони можуть любити і бути з тими, з ким хочуть. Вони можуть будувати своє життя, народжувати дітей. І єдине, що ми просимо — щоб нас не здали, щоб нас не зрадили». Тож будуймо Україну кожний своїми думками, кожним своїм помислом і кожною своєю дією. Єдину, щасливу країну. І радіймо. Це те, заради чого нас боронять щодня! Щоб ми були щасливими — це мета. Але завжди пам’ятаймо, якою ціною вона здобута. Скільки лишилося матерів без дітей, жінок без чоловіків, дітей без батьків… Це найвища данина нашій з вами свободі. Тож радіймо, що живі і вільні, будуймо і завжди пам’ятаймо! А ще — єднаймося, друзі! Єднаймося в усьому, що є близьке серцю, що є добре. Це єдине, що нам допоможе перемогти все на світі! Бути люблячими і творчими, дивитися високо, бажати великого і робити кожен день кроки для того, щоб це сталося.

 

Фото Дмитра Данкевича

 

Читайте також:

Марко Галаневич із «ДахаБраха» – про репресованого прадіда і дворянську рідню із Гайсина

Видатний художник із вінницьким корінням. Що відомо про Натана Альтмана

Вінницю чекає літо open air’ів! Щотижня концерти проходитимуть просто неба у музеї-садибі Пирогова 

Такого про «Оленів» ви не знали! 10 фактів про хіт, що 16 років тому зробив «ТІК» знаменитим

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ols Kat

    А будет ли устойчивым это здание? Там же грунты болотные, рядом фонтан, а здание будет самое высокое в городе

keyboard_arrow_up