Грошова допомога для переселенців у Вінниці. Де, скільки та хто може отримати

Грошова допомога для переселенців у Вінниці. Де, скільки та хто може отримати
фото праворуч - 24 канал
  • Зібрали у добірку кілька організацій, які надають матеріальну допомогу внутрішньо переміщеним особам. Розповідаємо, про процедури отримання та суми.

Киянка Ольга приїхала у Вінницю з двома дітьми на початку широкомасштабного наступу. Вона одразу ж оформила статус внутрішньо переміщеної особи, і подала заявки на допомогу від держави та ООН. 

— Одноразова допомога від держави мені прийшла у перший місяць великої війни. Також від ООН тоді ж прийшли грошові виплати, — розповідає переселенка. — Мені прийшла СМС, що прийшли гроші на «Укрпошту». Проте мені мали три місяці поспіль приходити виплати, але прийшли лише одноразово. Зараз буду дізнаватися, коли очікувати на продовження виплат. 

Як отримати статус ВПО

Першим кроком у процесі отримання фінансової підтримки є оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи. Зробити це можна в онлайні та офлайні. Якщо ви хочете на місці оформити статус ВПО, то треба звернутися до ЦНАПу, органу соцзахисту населення або до представників місцевої влади. З собою треба мати документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України. 

Відео дня

Як читаємо на сторінці «єДопомоги», якщо в паспорті немає даних про реєстрацію місця проживання, то візьміть із собою будь-який документ, що це підтверджує. Це може бути військовий квиток, трудова книжка, право власності на майно тощо. 

Також в «Дії» розробили можливість зробити це в додатку. У застосунку треба зайти у розділ «Послуги» та вибрати «Отримати статус ВПО». Далі — треба підтвердити своє місце перебування за допомогою геолокації та вказати актуальну адресу. 

Запитання можна уточнювати на гарячій лінії: 0 800 331 834.

Яку допомогу надає держава

З травня перелік переселенців, хто може отримувати допомогу від держави, змінився. Наразі щомісячну допомогу від держави можуть отримати:

  • люди, які переїхали з територій, де ведуться активні бойові дії та не можуть туди повернутися;
  • переселенці, які не можуть повернутися у домівки через те, що вони зруйновані чи пошкоджені.

Людям, які повертаються до свого основного місця проживання, такі виплати будуть припинені.

Для усіх інших допомогу виділяють у розмірі:

  • 3000 гривень на кожну дитину або людину з інвалідністю;
  • 2000 гривень на кожну іншу особу.

Необхідні роз’яснення та консультації у Вінниці можна отримати за телефонами: (097)1014518, (063)8566275, 508669 — управління соціального захисту населення (Лівобережне), (097) 1015840, (063) 8566272, 508391 — управління соціального захисту населення (Правобережне).

Підтримка від міжнародних організацій

Також кілька міжнародних організацій допомагають фінансово українцям, які вимушені були змінити своє місце проживання через широкомасштабний напад російської армії на Україну. Фінансову підтримку можна отримати лише від однієї міжнародної гуманітарної організації, не враховуючи допомогу від держави. 

На платформі «єДопомога» віднедавна можна подати заявку на матеріальну допомогу від міжнародних організацій.

«Для цього потрібно заповнити персональні дані та вказати IBAN, міжнародний номер банківського рахунку. Цей номер можна дізнатись в особистому кабінеті або у застосунку Банку, де відкритий банківський рахунок людини», — сказала міністерка соціальної політики України Марина Лазебна.

Які документи та дані знадобляться для заповнення заявки:

  1. ПІБ згідно з ідентифікаційним документом;
  2. РНОКПП (ІПН)
  3. Паспорт громадянина України, ID-картка, Посвідка на постійне або тимчасове проживання, Свідоцтво про народження дитини;
  4. Адреси зареєстрованого та фактичного місця проживання;
  5. Ваш номер телефону;
  6. IBAN (необхідний для виплати допомоги на рахунок).

Подати заявку можна ТУТ

Отримати фінансову підтримку переселенці можуть в органах соцзахисту населення, і отримали відповідний QR-код. Розмір допомоги — 2220 гривень у місяць на одну людину. Максимальний обсяг допомоги на одну сім'ю складає 6600 гривень.

Як читаємо на сайті міськради, у Вінниці вже понад 32 тисячі осіб отримали грошову допомогу від Всесвітньої продовольчої програми ООН в Україні на загальну суму 2,5 мільйони доларів.

Як розповідає директорка департаменту соціальної політики Валентина Войткова на сайті міської ради, процес відбувається таким чином: 

  • у Прозорих офісах соціального спрямування Вінниці внутрішньо переміщених осіб, людям одразу пропонують отримати спеціальний QR-код.
  • Далі необхідно самостійно заповнити електронну форму, та отримати підтвердження реєстрації у системі. 
  • Через 5-7 днів на телефон надійде смс-повідомлення із кодом на виплату. З цим кодом необхідно підійти до банку, який є партнером системи Western Union, і отримати кошти готівкою або на карту. 

За отриманням QR коду при реєстрації як ВПО в нашій громаді, необхідно звернутись до управлінь соціального захисту «Правобережне» та «Лівобережне», які розташовані в Прозорих офісах «Вишенька» і «Замостя».

Міністерство соціальної політики та ЮНІСЕФ запровадили багатоцільову програму грошової допомоги для незахищених родин із дітьми, які постраждали через війну та потребують фінансової підтримки. Однак, як читаємо на сайті, реєстрація до 15 червня призупинена, щоб обробити наявні заявки. 

Сума грошової допомоги на місяць складає 2200 грн на кожного члена сім’ї, але не більше як на п’ять осіб. Оформити її ви можете, якщо:

  • маєте троє і більше дітей до 18 років, з яких принаймні одна дитина не досягла двох років на момент подачі заявки;
  • маєте двоє і більше дітей до 18 років, з яких принаймні одна дитина з інвалідністю.

Родина отримає одноразову виплату за три місяці на вказаний банківський рахунок чи дебетову картку протягом 4 тижнів з моменту подання заявки. Зареєструватися можна ТУТ

Дізнатися важливі деталі щодо реєстрації та отримання допомоги або звертайтеся за номером гарячої лінії «Спільно» — 0 800 600 017.

Як пише команда Норвезької ради у справах біженців в Україні, наразі перший етап онлайн-реєстрації для отримання грошової допомоги завершено. Про початок другого етапу буде повідомлено додатково на нашій Фейсбук-сторінці згодом, тому ви можете стежити за організацією ТУТ. 

Читайте також:

Газ по 29 грн отримують тепловики. Чи будуть рости тарифи для вінничан?

100 тисяч військових облігацій купує міськрада Вінниці. Чи варто придбати й собі кілька штук?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач79

    А є допомога одиноким матерям?(не переселенці)

keyboard_arrow_up