Газ по 29 грн отримують тепловики. Чи будуть рости тарифи для вінничан?

Газ по 29 грн отримують тепловики. Чи будуть рости тарифи для вінничан?
Фото з архіву «20хвилин»
  • Тепловики скаржаться, що «Нафтогаз» підняв їм ціну блакитного палива майже в чотири рази. Це, кажуть вони, спричинить здорожчання тепла для населення.
  • В уряді зреагували на таку новину та наказали «Нафтогазу» й надалі продавати газ за цінами минулого року. От тільки, в цій бочці меду є й ложка дьогтю.

Підняти тарифи на опалення і гарячу воду — а це в опалювальний період понад половина вартості всієї платіжки — мають теплокомуненерго. «Нафтогаз» з 1 червня збільшив для них тариф з 8 до 29 грн за куб!

Газовики пояснили цей свій крок «зобов’язаннями, які добровільно погодилися виконувати підприємства ТКЕ» (теплокомуненерго - авт.). І там зауважили, що тарифи для населення підіймати не можна, бо це ще на початку травня заборонив робити уряд.

Втім, Кабмін вирішив не залишатися осторонь і запровадив держрегулювання вартості газу для тепловиробників. Та тепер власноруч встановлює ціни на блакитне паливо. Нинішні — це торішні ціни, на рівні 7,42 грн за кубометр.

Відео дня

Однак є й негативний осад: пільговий тариф діятиме рівно два місяці. А що буде далі, особливо, коли почнеться опалювальний сезон — поки не відомо. Чи влаштовує таке вінницьких тепловиків або вони будуть підіймати вартість опалення та гарячої води аби компенсувати збитки?

Три сценарії від ТКЕ

Тарифи на тепло для населення можуть зрости утричі оскільки «Нафтогаз» суттєво підвищив ціни на газ для теплокомуненерго. Про це заявила міжгалузева асоціація «Укртеплокомуненерго».

Там зауважили, що з 1 червня 2022 року ціна на газ для тепловиробників зросла у 3,9 раза.

«Оскільки в структурі вартості 1 Гкал газова складова в середньому складає 80%, то тариф на теплоенергію для населення відповідно зросте щонайменше втричі та становитиме понад 5 тис. грн/Гкал (без урахування зміни інших складових). Нагадаємо, сьогодні середня вартість 1 Гкал в Україні становить 1677,08 грн/Гкал (з ПДВ)», — йдеться в повідомленні.

Асоціація запропонувала уряду, який є власником «Нафтогазу», три варіанти розв’язання проблеми:

  1. Тепловики продовжують платити за газ за ціною на рівні 7,5 гривень за куб. Решту від ринкової ціни газу компенсує «Нафтогазу» державний бюджет.
  2. Тепловики платять за газ частинами. Спочатку — 7,5 грн за куб, а решту 21,8 грн — після того, як теплопостачальник отримає компенсацію за збиткові тарифи з бюджету.
  3. Покладання на «Нафтогаз» функції постачальника зі спецобов’язками. Таким чином, уряд знову має запровадити державне регулювання ціни газу для теплокомуненерго.

Поступки від «Нафтогазу»

Найбільша газова компанія України, назвала повідомлення тепловиків «маніпулятивним» та зазначила, що підвищення вартості газу для підприємств теплокомуненерго відбулося «на виконання умов трирічних договорів».

«Запланований з 1 червня 2022 року перегляд цін був однією з умов договору, який ТКЕ добровільно уклали минулого року з Нафтогазом. А умови трирічних контрактів погоджувалися Урядом», — йдеться в повідомленні «Нафтогаз Трейдінг».

Водночас там додали, що здорожчання газу не відіб’ється на платіжках українців, адже на покриття збитковості нинішніх тарифів Кабмін планує спрямувати частину міжнародної фінансової допомоги.

А вже у наступному повідомленні газовики пішли на поступки:

«Нафтогаз Трейдинг забезпечить виробників теплової енергії газом за пільговим тарифом 7,42 грн», — пишуть газовики.

Кабмін відновив держрегулювання ціни газу для тепловиків, тож тепер уряд буде обирати ціну газу. А пільгову вартість блакитного палива, крім ТКЕ, отримають ще й ОСББ, ЖБК, що управляють багатоквартирними будинками та мають власні котельні.

Щоправда, в цій бочці меду є й ложка дьогтю: пільгова ціна на газ діятиме з 1 червня до 31 липня 2022 року.

Які справи у вінницьких тепловиків

То чи справді це почасти «перемога», яка відтермінує здорожчання тепла для вінничан? Запросили роз’яснення у найбільшого тепловиробника — «Вінницяміськтеплоенерго».

Для отримання пільгової ціни на газ тепловиробник має укласти новий трирічний договір з «Нафтогаз Трейдінг». У «ВМТЕ» це поки не зробили.

«Станом на сьогодні, 6 червня, договір від «Нафтогаз Трейдінг» КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» не направлявся і тому він не укладений. Договір укладається строком на два місяці», — відповіли у прес-службі підприємства.

Тож поки для вінницького тепловиробника є чинною вартість газу, яку раніше встановив «Нафтогаз» — 29 грн за кубометр на місяць.

За такої вартості підвищення платіжок на опалення і гарячу воду не минуче? І так, і ні.

Постанова уряду №869 від 1 червня 2011 року зобов’язує тепловиробників щорічно, до 1 липня, подавати розрахунки тарифів на наступний опалювальний період. Але нова урядова постанова №502 від 29 травня 2022 року рекомендує підприємствам не підвищувати тарифи на теплову енергію до закінчення воєнного стану.

«До того ж проектом Закону від 1 червня 2022 року №7427 передбачено: «Протягом дії воєнного стану в Україні та протягом шести місяців після місяця, в якому його буде припинено або скасовано, забороняється підвищувати тарифи на теплову енергію та послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води». Тому залежно від прийняття або не прийняття цього законопроєкту КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» надасть остаточну інформацію», — відповіли у прес-службі підприємства.

 

Читайте також:

Комуналка під час війни. Які тарифи для вінничан та коли можна не платити?

«Мораторій сприймаю позитивно». Вінничани про можливу заборону на підвищення тарифів

«Сміття гниє, його не вивозять». На Оводова у Вінниці потерпають від непотребу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Олег Ковальчук

    З кожною новою революцією і владою ми котимось кудись у прірву , вам нездаеться ??? Хто нас ґвалтує ??? І скільки їх  цих ненажер ???
  • Електрик Вінниця

    Вибачте скажу вам дуже сумну правду, раша відкинула нас на 20 років назад, а себе на 50, просто ми ще не відчули і стосовно влади... Партія зелених виблядки стосовно зеленського поганого на сьогоднішній день не скажу, але в нас родовища з газом вже пройобані десятки років тому, тільки всі мовчали, а тепер всі дружно кладіть зуби на полочку і не кіпішуйте краще вже не буде. В Порошенка викупив банк завод Богдан замість того, щоб повернути його у державну власність. Кожен з нас будує країну і не кричіть зараз що Зеленський хуйовий. Ми це зробили всі своєю бездіяльністю та мовчанням з за 30 років
  • vik n

    да  эти  дебилоиды способны  только  вулици переименовувати. тратятся  милиарды в ныбытие а ведь можно  было бы еще в  2005 когда Ющер брехав про утиплення  будинкив  .поставить в каждом доме придомовой котел  стоят они конечно  дофига но поблема  тарифов  цен и прочего спала  бы навсегда.но комунальная мафия  олигархов все  это тормозит так что переминуйте  хоть улицу  в марсианську не  изменится нихера пока  олихархические  рожы не  будут всздернуты.кстати цена на  газ  еще одна из  причин нападения кацапни  и претензий к нам. ведь цена основном  была  для  олигархов и их меткомбинатов.поэтму кацапы  и визжали  что нас кормят .все мы виноваты  в том что произошло.жэки надо нахуй анулировать как вид.это придаток  олигархии. трясти  эту зеленую мразоту на  придомовые гибридные  котлы. ветро и солярии одна панель солярн.панели  дает в  день  1 клвт. енерг.ее цена 30 тыс.рн срок  службы 15 лет .а если во дворе их поставть  30-40

    то  это  40 квт халявн.енергии 40 клвт.можно  обогреть  даже  дом в

    день+газ,дрова.иначе  будем в том  же  говне что и  до войны. все  его зе, считают патриотом.а вспомните  что он  вытворял до войны.они счас просто зассали и нами прикрыв.но мы  должны после войны его  трясануть или выполняет наши условия или пусть валит . . .и то что они знали про нападение и нихера  не  делали..придомовой котел  это единственный способ обогреть наши  дома а не  улицы,котов  и собак  .и постройка  заводов  как в  польше. иначе нам  пи..зда .иначе  эта война  была  зря.надо что то менять  жить  дальше с этой мразью корумпированой нельзя. они пособники того  же путина.все  эти скоты.чинушки мусорье  псевдобизнесмены  барыги, на окупированых  териториях перешли на  их  сторону..такие  как черные  очки-семченко. и янукович. конечно  зеленые  мраи и  олигархи против  будут  того что я написал  потому им  урвется.но  это единств.выход. мы не в мексике живем.и вообще  давайте  себе признаемся что у нас конченная власть все  что они могут поднимать  тарифы.см.как в  европе поменялось к нам

    отношение  изза  боязни повышения цен  на  газ для их населения германия,франция венгрия.. а наши мрази по  живому нас..и выбрали мы эту ,власть  попрошаек.они  знали что война и не накопили ничего сидят и клянчат сейчас по миру.зачем нам такие  убогие.они  нас  бросили в  заложники  ботоксной мокше.
  • Дмитро Новіцький

    Ми на опалювальний сезон просто охуєємо від цих тарифів

keyboard_arrow_up