100 тисяч військових облігацій купує міськрада Вінниці. Чи варто придбати й собі кілька штук?

100 тисяч військових облігацій купує міськрада Вінниці. Чи варто придбати й собі кілька штук?
Номінальна вартість одного цінного паперу — 1000 грн. Військові облігації продають в низці банків та брокерських компаній
  • 100 мільйонів гривень з бюджету Вінниці депутати дозволили витратити на закупівлю державних військових облігацій.
  • «Щоб підтримати наші Збройні Сили і країну та наблизити нашу Перемогу», — пояснив причину цього рішення міський голова Сергій Моргунов.
  • Розказуємо, що це за облігації, які мають відсотки, ризики та де їх можна купити вінничанам.

Військові облігації — це цінні папери, які випускаються під час війни з метою підтримання економіки.

«Купуючи військові цінні папери, фізичні та юридичні особи допомагають зміцнити фінансовий фронт України. Кошти від облігацій використовуються для безперебійного забезпечення фінансових потреб держави в умовах воєнного стану – соціальних та оборонних», — пояснюють в Нацбанку України. 

Простими словами: держава запозичує гроші у громадян, а у визначений договором строк повертає цей борг та ще зверху дає певний відсоток прибутку, за користування грошима.

Відео дня

Навіщо купувати цінні папери

«Відома фраза з історії: «або ви будете годувати свою армію, або чужу». Придбання військових облігацій — це інвестиція у перемогу України, яка додає фінансової стійкості державі», — пояснив для НВ фінансист та засновник ютуб-каналу «Сімейний Бюджет» Любомир Остапів.

Він також додав, кому буде доцільна така інвестиція: людям, які мають вільні кошти в банку або в яких нещодавно закінчився депозит.

«Якщо це гроші з вашого резервного фонду і майбутнє за доходами виглядає непевним, то, звісно, краще тримати кошти в готівці чи на картках для максимальної доступності», — сказав Остапів.

Відсотки, податки та ризики

Залежно від терміну погашення військові облігації мають різні ставки дохідності. При купівлі на 1 рік — це 11%, при купівлі на 1,5 року — це 11,5% річних. 

Є також і короткострокові вклади: на три місяці з 9,5%, на шість місяців з 10 відсотками.

«Це важливий момент: 10% дохідність не за шість місяців, а річних. Тому, щоб розрахувати приблизну дохідність, розділіть прибуток з відсотків на два», — наголосив під час вебінару інвестор Михайло Пацан.

Також облігації можна придбати за валюту. Якщо у доларах, то це 3,7% річних; а у євро — 2,5%.

Важливий нюанс: отриманий дохід з військових облігацій не оподатковується державою. Тоді як на дохід з депозиту діє 18% податку на доходи фізосіб та 1,5% військового збору.

«Важливо також те, що погашення військових облігацій в повному обсязі гарантується державою, що робить їх одними з найбільш надійних цінних паперів. Фактично єдиний ризик для потенційного інвестора у такі облігації – це ризик несплати Україною боргів, тобто дефолт», — сказав порталу Delo.ua адвокат Олександр Чорний.

Де можна придбати

Номінальна вартість однієї облігації — 1000 грн. Фізичні особи можуть купити військові цінні папери у банках. Щоправда, не завжди ці послуги доступні для кожного. 

Так, Райффайзен Банк і ОТП Банк готові продати ці цінні папери лише мінімум на 400 тисяч та 100 тисяч грн відповідно. У ПриватБанку поріг входу в ринок військових облігацій — це 100 тисяч гривень. Там же діють комісія за купівлю облігацій, плати за відкриття, обслуговування рахунку та погашення облігацій. Це може дещо вплинути на дохідність вкладу в цінні папери.

Натомість одразу сім банків дозволяють купувати від однієї облігації. Це Альфа-Банк, monobank, ПУМБ, Південний, Укргазбанк та Укрексімбанк. Також ці ж фінустанови скасували всі комісії на придбання військових облігацій.

Купити цінні папери ще можна через брокерські компанії. Це, зокрема, ICU, Wotan і БТС Брокер, які мають мобільні додатки на смартфон. Там можна зареєструвати свій профіль брокера і придбати державні цінні папери. Комісії відсутні.

Повний перелік банків та брокерів є на сайті про військові облігації bonds.gov.ua, який наповнює Міністерство фінансів України.

Якщо ви купували військові облігації, то поділіться своїм досвідом у коментарях до цього матеріалу!

 

Читайте також:

Комуналка під час війни. Які тарифи для вінничан та коли можна не платити?

ПриватБанк попередив українців про чергову шахрайську схему

Ціни на овочі мали б зменшуватися, але ні. Експерт пояснює, чому городина тільки дорожчає

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Юрий Холодков

    Все, что нужно знать о банках, комиссиях и их работу в военное время. Читайте договор, где мелкие буквы. Мы, гусские, себя не обидим!

    "Так, Райффайзен Банк і ОТП Банк готові продати ці цінні папери лише мінімум на 400 тисяч та 100 тисяч грн відповідно. У ПриватБанку поріг входу в ринок військових облігацій — це 100 тисяч гривень. Там же діють комісія за купівлю облігацій, плати за відкриття, обслуговування рахунку та погашення облігацій. Це може дещо вплинути на дохідність вкладу в цінні папери."
  • Sergey Grey

    Кілька штук не вийде. Там від 1000 одиниць старт
  • Читач43

    Афера це твоє народження і життя ідіот
  • Олег Корнейчук

    Щось я нашій владі не вірю полностью це знову якась афера

    Nadia Kyrychenko reply Олег Корнейчук

    Oleg Vyacheslavovich людям потрібно довіряти 🤔

keyboard_arrow_up