Ціни на овочі мали б зменшуватися, але ні. Експерт пояснює, чому городина тільки дорожчає

Ціни на овочі мали б зменшуватися, але ні. Експерт пояснює, чому городина тільки дорожчає
  • У період військового стану можуть бути високими ціни на деякі овочі та ягоди в їх сезон.
  • Які чинники впливають на формування цін на продукцію на плодоовочевому ринку, запитали в експерта.

В Україні під час війни суттєво зросли ціни на певні групи продовольчих товарів та овочі. Деякі агропідприємства зупинили роботу або збанкрутували, частина овочів залишилася на окупованих територіях, вартість пального злетіла, а логістика порушена.

Ми відвідали популярний у Вінниці ринок «Привокзальний» і побачили, що ціни на городину захмарні. Які чинники впливають на формування цін на продукцію на плодоовочевому ринку, запитали в наших експертів.

— В певній мірі змінилась структура споживачів ранніх овочів у  Вінниці та області, — говорить Алла Тернова, завідувач кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту. — В довоєнні роки обсяги реалізації промислово вирощеної продукції доповнювали ранні овочі, вирощені на присадибних ділянках. Це забезпечувало баланс між попитом та пропозицію і стримувало роздрібні ціни. На сьогодні частина місцевого населення, яке займається овочівництвом, виїхало за кордон або в західні області України, що призвело до зменшення пропозиції, в той же час у центральні області України, в тому числі Поділля, переїхали тимчасово переміщені особи, які змістили баланс в бік збільшення попиту, що також, в певній мірі, вплинуло на зростання цін.

Відео дня

Ціни на перші сезонні овочі, як пояснила фахівець Вінницького торговельно-економічного інституту, формуються під впливом наступних факторів: 

  1. Витрати на пальне. Наразі ціни на нього та його дефіцит в Україні, який став найбільш відчутним після того, як окупанти знищили інфраструктуру Кременчуцького НПЗ, значно підвищують ціну на овочі.
  2. Логістика. Під час війни пропозиція продукції всередині України обмежена і кінцева ціна формуватиметься від обсягу пропозиції імпортних постачальників та вартості логістичних витрат. Якщо буде дуже великий врожай в інших регіонах світу на овочі, фрукти та ягоди, що складають звичний продуктовий кошик українця, то велика пропозиція стримає зростання цін. Проблеми з міжнародною логістикою дозволяють нарощувати пропозицію на українському ринку і формувати запаси.
  3. Оскільки українські морські порти заблоковані, експорт сільгосппродукції насамперед спрямовується через залізницю або баржею через дунайські порти. Пропускна спроможність цих напрямків до початку війни була незначною: вивозилося максимум 200-250 тис. в місяць. Зараз її треба збільшити мінімум у десять разів. Закриття чорноморських портів через постійні обстріли також відрізало Україну від частини плодоовочевого імпорту з Туреччини та інших теплих країн. Тепер потрібно налагоджувати поставки цієї продукції суходолом, а це значно вплине на ціну.
  4. Частка молодих овочів з українського півдня у перших поставках досягала 70 відсотків. Чимало господарств Півдня, які постачали овочі і фрукти в більшість областей України, наразі перебувають під окупацією. Відповідно, забезпечувати своєю продукцією українців на вільних територіях вони не зможуть. 
  5. Площа, на якій вирощували овочі і фрукти, може трохи зрости на тих територіях, які не перебувають під тимчасовою окупацією, а за рахунок значної кількості переселенців попит на цю продукцію зростає і обумовлює зростання цін. 

За словами товарознавця Алли Тернової, основними чинниками, що визначають ціни на аграрну продукцію, у тому числі на сезонні овочі і фрукти, є:

  • погодні і кліматичні умови, які визначають врожайність і обсяг пропозиції продукції на ринку. Коливання цих чинників може бути причиною дестабілізації ринку. За показниками проценту вологості, температур під час росту, термінів настання приморозків можна прогнозувати зміни в пропозиції продукції, а відповідно цін на глобальному ринку;
  • еластичність попиту і кліматичні зміни, що зумовлюють зменшення пропозиції аграрної продукції;
  • існує певна періодичність світових продовольчих криз, що може бути викликана динамікою інвестицій у сільське господарство;
  • стан запасів аграрної продукції у світі — обсяги зернових, олійних культур, молочної сировини, які залишаються після закінчення сезону продажу, впливає на стабільність цін у найближчій чи далекій перспективі. Значні запаси потенційно збільшують майбутню пропозицію і сприяють встановленню відносно низьких цін. Менші запаси вказують на обмежену пропозицію і можуть зумовлювати зростання цін;
  • сезонність виробництва, яка впливає на ціни реального ринку. Збір урожаю зумовлює зниження цін у кінці поточного і на початку наступного року. Разом з тим нові технології у виробництві і зберіганні продукції нівелюють цей чинник;
  • торговельна політика в галузі сільськогосподарської продукції в різних країнах і об’єднаннях країн. Практично всі країни в певній мірі регулюють цей сектор економіки, що безпосередньо впливає на формування ціни;
  • відсутність наявного балансу між попитом і пропозицією на світовому ринку, конкуренція, нові технології у сільському господарстві, курси валют, процентні ставки тощо.


Читайте також:

Що по чому? Дізналися, яка ціна на сезонні овочі та фрукти на ринку «Привокзальний»

Страви з квітів та плодів. Ділимося сезонними рецептами подільської кухні від Олени Павлової

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (525)
  • Владимир Соха

    Хто придумав таке слово  - городина ?
  • Ivchenko Tetyana

    Таке враження , що владі нецікаві проблеми народу, на всі запитання одна відповідь - війна. Чи розраховували на те, за всі з країни потікають , щоб взагалі вже ні про що не думати ?  Ах,  пальне, ох логістика .Ой ,а що це ви їсти хочете, як це так, у нас війна!.
  • Василь Било

    Спекулянти не можуть нажертися, і вони знайдуть тисячі причин щоб підвищувати ціни!
  • Федор Олегович.

    Просто некаму им Пиз..ы в валить!!!!

keyboard_arrow_up