Страви з квітів та плодів. Ділимося сезонними рецептами подільської кухні від Олени Павлової

Страви з квітів та плодів. Ділимося сезонними рецептами подільської кухні від Олени Павлової
Гастроблогер Олена Павлова
  • Гастроблогер з Вінниці Олена Павлова вже роками збирає забуті рецепти подільської кухні, які не лише смачні, а ще й дуже доступні.
  • Пропонуємо легкі та корисні страви, які будуть смакувати у весняно-літню пору.

Вінничанка Олена Павлова відома не лише як вправна кулінарка, історик, блогерка, громадська діячка, а й як дослідниця такого малодослідженого явища як Подільська кухня. Саме пані Олена шукає та відновлює старовинні рецепти регіону та за найменшої можливості пропагує подільську кухню на різноманітних фестивалях та майстер-класах.

З добірки рецептів Павлової обрали ті, які можна нині можна приготувати з сезонних овочів та фруктів, які зростають у нашій місцевості.

Картопля з села Білий рукав

Відео дня

Так готують картоплю на Хмільниччині. Назва страви вже гарна, погодьтеся.

— Але не лише назва мене підкупила, а й сама картопля,— говорить фуд-блогер.— По-перше, це рання, молодесенька картопля, що готується зі шкіркою, по-друге – це багато-багато молодої весняної зелені і часнику, що пасерується у великій кількості вершкового масла.

Беріть до картоплі скоринку свіжого чорного хліба, бо саме так ви її будете доїдати — вимащуючи хлібчиком залишки того соусу, який запам’ятається вам на усе життя.

Дикий борщ

Дослідниця подільської кухні та гастрогід Олена Павлова поділилась також з рецептом справжнього дикого борща від наших пращурів. 

Трипільці варили борщ виключно зелений, коренеплоди буряка вони в їжу не використовували, але додавали в їжу бадилля.

Олена Павлова впевнена, що слово «борщ» походить від слова «збір». Гіпотеза про те, що в давнину варили «борщ» з борщівника, здається українському гіду неправдивою, оскільки ця рослина є отруйною. Таким чином, вінничанка впевнена, що борщ — це був збір всіх трав, які росли навколо житла трипільців.

Для дикого борщу потрібно: кропива, снітка, щавель, картопля, цибуля,кКорінь пастернака, вода, олія, зелень петрушки, кропу і цибулі. Яйце, сметана.

Коренеплоди слід нарізати середніми кубиками, а зелень подрібнити гострим ножем. В казанок з киплячим м'ясним бульйоном клали коріння рослин. Заправити борщ бажано подрібненими яйцями. Подавати трипільський борщ найкраще з домашньою сметаною.

Фаршировані квіти кабачка

Сезон кабачків невдовзі стартує, й чимало українців готують з них традиційні страви. Кулінарка Олена Павлова уже кілька років експериментує на кухні із квітами цього овоча.

Люди завжди і всюди експериментували з квітами кабачків, а зараз у Франції та Італії — це справжній делікатес.

Збирати квіти потрібно зранку, коли вони тільки відкрились. Жовтий цвіт зручно зрізати ножицями, бо на ньому трапляються колючки. Обов'язково видаляти серединку з пилком. Після того як квіти зібрані, їх слід помити і просушити на рушнику. Квіти пустоцвітів смачно фарширувати. 

Для приготування беруть 10−12 штук. Змішують 100 грамів борошна, яйце, 100 грамів вина та сіль з перцем. З цього виходить кляр. Після того взяти склянку тертого сиру фета, можна творог чи моцарелу, та нафарширувати ними квіти. Далі вмочити їх у тісто та на сковороду. Смажити близько п'яти хвилин з обох боків. Подавати з овочами на грилі та йогуртовим соусом. На смак квіти виходять ніжними та ледь солодкуватими.

Салат освіжаючий з огірків

Візьміть два огірка, десять листків м'яти, три квітки настурції, сіль, перець, олійки пару крапель, йогурт. Типу грецького, густий і насичений.

Огірки ріжемо на половину, кружальцями. М'яту подрібнюємо, кладемо в миску, солимо, додаємо перець і олію, розтираємо, Квіти настурції рвемо на пелюстки. Йогуртом поливаємо суміш м'яти, огірків та настурції. Подаємо холодним.

Салат «Вітамінна бомба»

— Хрумкий та сповнений користі салат «Вітамінна бомба». Просто і надзвичайно смачно.  — сказала Олена Павлова.— Такий салатик дуже полюбляють діти.

Інгредієнти: два кислуватих та твердих яблука, стебло селери, твердий сир, кріп, сметана для заправки, сіль та перець.

Яблука потрібно очистити. Виймаємо серцевину та нарізаємо кубиком. Ріжемо селеру, сир та кріп. Все змішуємо та заправляємо сметаною.

Малай з вишнями 

Один із її улюблених рецептів Оленаи Павлової — малай з вишнями, притаманний кухні Бессарабії.

Отже, для приготування потрібно: 3 яйця, 200 г цукру, ваніль, ванільний екстракт, або цукор, 260 г кислого молока або кефіру,170 г кукурудзяного борошна,170 г пшеничного борошна, 8 грамів розпушувача, 50 г рослинної олії.

Яйця, цукор і ваніль збити до піни. Додати кисле молоко (кефір) жирністю не менше трьох відсотків, кукурудзяне і пшеничне борошно, розпушувача для тіста, рослинну олію.

Знову збити до однорідної маси, додати консервовані чи заморожені вишні, з яких стік увесь сік.

Викладаємо у форму, змащену вершковим маслом — і в духовку на 180 градусів на 30−40 хвилин (в залежності від висоти форми).

Витягніть, дайте охолонути, ріжте на шматки — і насолоджуйтеся. Смачного!

 

Читайте також:

Переселенка з Волновахи створює жовто-блакитні прикраси на підтримку ЗСУ

«Мімішні малюнки у минулому». Художник Максим Березюк створює патріотичні картини на одязі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олег Михеев

    Але у статті на фото зовсім не картопля з Білого Рукава.
    Бо картопля по-польскі, (вона ж картопля з Білого Рукава) - варена, а не смажена.
  • Igor Demchenko

    За кордоном майже не на кожному кроці можна знайти місцеву кухню.  В нашому місті, склодається враження, що місцеви страви це шаурма і хотдоги. Яке кафе з місцевими стравами?

keyboard_arrow_up