Як допомагають бізнесу під час війни? Податкові пільги, допомога з переїздом та фінансова підтримка

Як допомагають бізнесу під час війни? Податкові пільги, допомога з переїздом та фінансова підтримка
  • Пошук робітників, соцзахист для переміщених працівників і потреба у нових приміщеннях — це наразі найпопулярніші запити вінницького бізнесу.
  • Державна влада дає податкові пільги, та незабаром фінансово спонукатиме роботодавців працевлаштовувати переселенців. Місцева влада, зокрема, допомагає з переїздом підприємств до Вінниці.
  • Що ще цікавого робить влада для того, щоб наш економічний тил встояв під час війни?

На початку тижня відбулося засідання ради підприємців Вінниці. Представники місцевого бізнесу, які у перший місяць війни волонтерів та/або призупинив роботу, сформував свої запити. Їх будуть вирішувати спільною з місцевою владою.

— ТОП-3 потреб бізнесу — пошук додаткової робочої сили, соціальне забезпечення переміщених працівників та підбір відповідних приміщень, — каже заступник міського голови Андрій Очеретний, який головував на засіданні ради підприємців. — Ми будемо напрацьовувати варіанти рішення цих питань і допомагати підприємцям. 

Натомість учасники ради підприємців Вінниці висловили свою позицію, що ті, хто продовжує працювати, мають сплачувати податки.

Відео дня

— Всі ми знаємо як постраждала економіка. Сплата податків потрібна, щоб забезпечити армію та життєдіяльність міста. Наше підприємство заплатило податки на 10 днів раніше зазначеного терміну. Тож закликаємо й інших підприємців підтримувати економічний тил міста, — говорив директор товариства «Зодчий» Тарас Ковальчук.

Така заява є не випадковою, бо держава надала чимало податкових пільг на час війни.

Податкові послаблення

Це, зокрема:

1.  ФОПи 1 та 2 групи можуть добровільно сплачувати єдиний податок. За несплату не буде штрафів. І декларацію за період несплати податку не потрібно буде заповнювати. Відповідні норми діятимуть з 1 квітня 2022 року і до припинення/скасування воєнного стану.

2. Усім фізичним та юридичним особам дозволили перейти на податок 2%. З 1 квітня 2022 року і до припинення/скасування воєнного стану бізнес отримає право на використання «спрощенки», якщо має оборот до 10 млрд грн. Обмеження на кількість працівників — відсутні. Ставка єдиного податку — 2%. Нараховувати та сплачувати єдиний податок потрібно до 15 числа, наступного за звітним місяцем. 

Проте ця зміна не запрацює автоматично: до 31 березня включно потрібно подати заяву до податкової служби. Більше про це в матеріалі: До уваги підприємців: зверніться в податкову, щоб отримати пільги на час війни

А чи буде вінницька влада впроваджувати ще й місцеві податкові послаблення? 

— Поки не йде мова про місцеві пільги, як, наприклад ті, що ми впроваджували під час локдауну: звільнення від сплати сервітуту, від сплати за оренду комунальних приміщень тощо. Адже надходження з ПДФО (один з основних бюджетоутворювальних податків для Вінниці) сильно просіло, ми маємо недоотримання близько 56 млн грн за перший місяць війни, — відповів заступник міського голови Андрій Очеретний.

Про стимул брати на роботу переселенців

У ТОП-3 запитів бізнесу є потреба в додатковій робочій силі. Так от, поповнити штат співробітників вінницькі підприємства можуть завдяки переселенцям. Міський голова Сергій Моргунов повідомив, що у Вінниці зареєструвались 7 тисяч 314 людей, які виїхали з областей, де відбуваються бойові дії. 

Раніше уряд ухвалив додатковий стимул брати на роботу переселенців: роботодавці будуть отримувати по 6 тисяч 500 гривень за кожну офіційно працевлаштовану людину, що вимушено переселилася з інших областей.

— Переселенці мають реєструватись у наших «Прозорих офісах», отримувати статус вимушено переміщеної особи. Це дає їм право на матеріальну допомогу з держбюджету. Наскільки мені відомо, порядок виплати коштів за офіційно працевлаштованих переселенців ще розробляється і незабаром буде затверджений, — розказав заступник міського голови Андрій Очеретний.

До Вінниці переїжджають нові фірми

Більш того, під час війни, переміщуються не тільки люди, а й підприємства. Посадовці міської ради повідомляють, що до Вінниці переїхали чотири підприємства з Маріуполя. Також ще одне підприємство переїхало до нас з Харкова.

Якщо у вас є питання щодо перевезення підприємства з іншого міста до Вінниці, то відповісти на них можуть в спілці підприємців «СТІНА». Номер телефону: 063-778-16-16, Олександр Печалін.

А перед цим, нагадаємо, міська влада схвалила рішення, що співробітники переміщених підприємств можуть купувати «Муніципальне житло» — це місцева програма будівництва житла, яке має меншу вартість, ніж є на ринку нерухомості. Про особливості програми читайте в матеріалі: Працівники фірм, що перевозять до Вінниці, можуть купувати «Муніципальне житло». Які умови?

 

Читайте також:

Компанії, які продовжують працювати у воєнний час. Повний список і нові графіки роботи на top20.ua

Залишать без відпусток, свят та зарплати. 10 змін трудового законодавства, які зробили через війну

Мало клієнтів, але зарплату поки платять. Як війна змінила умови роботи у вінничан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up