До уваги підприємців: зверніться в податкову, щоб отримати пільги на час війни

До уваги підприємців: зверніться в податкову, щоб отримати пільги на час війни
  • Під час війни Верховна Рада України зробила кардинальну податкову реформу.
  • Законодавець дозволив не платити єдиний податок ФОПам 1 та 2 групи, а всім іншим фізичним та юридичним особам стати «спрощенцями» і перейти на модель сплати податку 2% з обороту без ПДВ.
  • Однак остання зміна не запрацює автоматично. Для її активації потрібно звертатися до податкової служби.

Верховна Рада ухвалила зміни, що покликані підтримати економіку в умовах воєнного стану. 15 березня 2022 року прийняли за основу та в цілому законопроект, який передбачає кардинальну податкову реформу на період воєнного стану. Ось, деякі з цим змін.

Мінус податки, плюс перевірки

Відео дня

Проте ця зміна не запрацює автоматично: до 31 березня включно потрібно подати заяву до податкової служби.

3. Звільнення від сплати ЄСВ, штрафів, пені та перевірок по ЄСВ. Для ФОПів (всіх, а не лише «спрощенців»), осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність, та для членів фермерських господарств діє рішення про звільнення їх від сплати ЄСВ за себе.

З 1 березня 2022 року і до припинення або скасування воєнного стану, а також протягом дванадцяти місяців після того, ці особи мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе незалежно від того, отримують вони дохід чи ні.

Платники єдиного податку (в тому числі юридичні особи) також мають право не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу.

Крім того, в період дії воєнного стану та протягом 3 місяців після його припинення чи скасування платникам ЄСВ не нараховується пеня і до них не застосовуються штрафні санкції за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату ЄСВ та за ряд інших порушень. Документальні перевірки по цьому питанню не проводяться.

Новими змінами було вирішено відновити проведення фактичних перевірок, а також камеральних перевірок декларацій чи уточнюючих розрахунків до них, до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ.

Останній вид перевірок фактично розблоковує здійснення бюджетного відшкодування ПДВ, оскільки без результатів таких перевірок отримати його було неможливо.

Відновили фактичні перевірки. Метою такого кроку названо здійснення контролю за здійсненням операцій з використанням РРО, в тому числі із забезпеченням можливості проведення розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів.

Але загалом такі перевірки можуть також стосуватись дотримання законодавства щодо підакцизних товарів, касових операцій, а також щодо використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та виплати роботодавцями доходів у вигляді заробітної плати без сплати податків.

Корисні посилання

Відстежувати інформацію щодо податкових змін можна тут:

Детальніше про податкові нововведення — тут:

Прочитати про підтримку бізнесу в умовах війни можна на:

Раніше, нагадаємо, законодавець змінив трудовий кодекс і суттєво обмежив права працівників.

 

Читайте також:

Про митницю, безвідсоткові кредити для бізнесу, пенсії — говорить Денис Шмигаль

Шукають вінничан, які готові надати свої майданчики для бізнесу переселенців

Допомога аграріям на посівну. На Вінниччині вилучили російських міндобрив на 24 млн грн

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up