Працівники фірм, що перевозять до Вінниці, можуть купувати «Муніципальне житло». Які умови?

Працівники фірм, що перевозять до Вінниці, можуть купувати «Муніципальне житло». Які умови?
На фото — один з будинків програми «Муніципальне житло»
  • Підприємства, які нині у зоні активних бойових дій, почали перевозити до більш спокійних регіонів. І Вінниця починає приймати нові бізнеси.
  • А щоб забезпечити працівників підприємств-«переселенців» житлом, депутати Вінницької міської ради додали цю категорію людей до претендентів на участь в програмі «Муніципальне житло». 
  • Нюанси змін роз’яснив заступник міського голови Андрій Очеретний.

Вже тринадцятий рік поспіль у Вінниці зводять багатоквартирні будинки за Програмою «Муніципальне житло». За цей час збудували 10 багатоповерхівок.

Від початку програма мала на меті забезпечити бюджетників (медиків, освітян, комунальників тощо) та молоді сім’ї власним житлом за доступною ціною та пільговою іпотекою. Після 2014-го квартири у муніципальних будинках дозволили купувати людям з тимчасово окупованих територій Донбасу та учасникам АТО / ООС.

Нині внесли корективи через російсько-українську війну: депутати міськради 25 березня дозволили працівникам підприємств, що перевозять до Вінниці, також брати участь в програмі «Муніципальне житло». Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив міський голова Сергій Моргунов. Роз’яснення дав заступник мера Андрій Очеретний.

Відео дня

Не безоплатне житло

Отже, працівники підприємств, які перевозять з зони бойових дій, можуть стати учасниками програми. На час будівництва і введення в експлуатацію муніципальних будинків людям надаватимуть тимчасове житло. За словами Очеретного, це будуть кімнати у гуртожитках.

— Внутрішньо переміщені особи, незалежно від того, коли вони отримали цей статус, також можуть брати участь в програмі «Муніципальне житло». Аналогічно і всі учасники бойових дій, ветерани російсько-української війни. Коли дійдемо до розподілу квартир у будинку, то на кожну з цих категорій виділятимемо квоту помешкань в будинку, — пояснює журналісту Андрій Очеретний.

Пояснення щодо квот: на кожну з категорій людей виділяють певну кількість квартир у будинку. Наприклад, у багатоповерхівці буде 100 квартир, з яких: 10 віддають людям з інвалідністю, 10 — багатодітним, 15 — переселенцям, 30 — бюджетникам, 35 — військовим.

Але, зазвичай, кандидатів на купівлю квартир більше, ніж є житла. Тому серед зареєстрованих учасників проводять жеребкування у два етапи:

  1. визначення учасників програми першої та другої черги будівництва об’єкта;
  2. жеребкування серед учасників програми першої черги для визначення номерів квартир, кількості кімнат та поверхів, де вони знаходяться.

Тобто, людина не може самостійно обрати, де буде розташована її квартира. Після проведення жеребкування вона отримує право купити те житло, що отримала за жеребкуванням. Але для людей з інвалідністю існує пріоритет: їм дістаються квартири тільки на перших поверхах.

Це все прописано у рішенні виконавчого комітету Вінницької міської ради від 25.03.2021 р. № 766 (зі змінами).

— Чи буде ще якась пріоритетність? Наприклад, ветеранам війни будуть давати більше квартир у будинку, ніж іншим, — спитав журналіст.

— На цьому етапі ми ще не визначали. Будуть розроблені техніко-економічні показники дев'ятого об'єкта програми «Муніципальне житло» — будемо по факту визначати скільки квартир виділяти на кожну з категорій, — відповів Очеретний.

Об’єкти програми та вартість квадратного метра

Наразі у місті визначено два об’єкти будівництва, про що повідомив на своїй фейсбук-сторінці заступник міського голови Андрій Очеретний.

  • Реконструкція нежитлової будівлі з прибудовою та надбудовою багатоквартирного житлового будинку по вулиці Привокзальна, 30. Зараз виконуються проектні роботи на будівництво, очікується кошторис для визначення вартості квадратного метра житла, яка буде затверджуватися рішенням виконавчого комітету Вінницької міської ради.
  • «Нове будівництво багатоквартирного житлового будинку з підземним паркінгом по вул. 600-річчя, б/н в м. Вінниця». Визначено виконавця проєктно-кошторисної документації та підрядну організацію для будівництва будинку.

Програмою визначено граничний термін будівництва об’єктів Програми — не більше 18 місяців.

Щодо ціни квадратного метра. У «Муніципальному житлі» вона, зазвичай, є нижчою за ринкову. Наприклад, ціна квартир у новобуді на Бортняка (почали будувати в 2021 році) складала 16,9 тис. грн за квадратний метр.

Запитали, чи буде вартість «Муніципального житла» менше за ринкову і на нових об’єктах?

— Так, воно так і буде. Тільки наразі невідомо, якою буде саме ринкова ціна на первинне житло, — відповів заступник міського голови Андрій Очеретний. — Зросла вартість ледь не всіх будівельних матеріалів — метал подорожчав, цемент подорожчав, цегла зросла в ціні, скло наразі у дефіциті. Це спричинено тим, що основні заводи-постачальники — розбомблені російськими окупаційними військами.

Раніше, нагадаємо, уряд вирішив, що переселенці будуть отримувати фінансову підтримку з держбюджету.

 

Читайте також:

«Робимо усе для перемоги». Підтримайте ресторани, які годують наших захисників

Де збирають або пропонують допомогу? Перевірені оголошення про воєнні потреби Вінниці

Місяць війни ми на адреналіні, з новими звичками і поки що без депресій. Розмова з психіатром

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юлія Миколаївна

    Будь ласка   підскажіть,  де подавати заявку? Дякую

    Tet Yana reply Юлія Миколаївна

    Юлія Миколаївна Раніше було у Міськвиконкомі. На Соборній.
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up