«Врятуймо школу!» У Сутисках перекривати дорогу вийдуть батьки, вчителі, випускники

«Врятуймо школу!» У Сутисках перекривати дорогу вийдуть батьки, вчителі, випускники
— Невже історія нашого славного навчального закладу може так раптово закінчитися? — запитують учні і вчителі школи-інтернату у Сутисках
  • На завтра, 7 травня, у Сутисках запланована акція протесту проти закриття місцевої спеціалізованої школи.
  • Її учасники мають намір перекрити рух транспорту на автодорозі Тиврів-Гнівань.
  • Які причини закриття навчального закладу?

Уже сама назва навчального закладу свідчить про його особливість — Спеціалізований заклад загальної середньої освіти I-III ступенів (СЗЗО). Щоправда, називають його простіше — школа-інтернат. У Сутисках є ще одна школа загальноосвітня. Під її дах планують перевести учнів із СЗЗСО. А це 199 юнаків і дівчат. Більшість з яких — діти з багатодітних чи неповних, неблагополучних сімей, малозабезпечені.

— Вони навіть одягом відрізняються, — розповідають у школі. — Тому батьки не погоджуються віддавати їх у загальноосвітню школу.

Відео дня

Яку ще особливість має школа-інтернат? Чому селищний голова називає заклад штучно створеним? Чи є перспектива у його збереженні?

В один голос запевнили: школу не закриють, а тепер що?

Навчальна програма школи-інтернату має свою спеціалізацію. Як розповіла завуч Тетяна Ольшевська, вони працюють за технологічним профілем. Простіше кажучи, учні поглиблено вивчають предмети технологічного циклу. Зокрема, комп’ютерну графіку, веб-дизайн, креслення...

Понад десять років заклад є експериментальним з упровадження моделі «Школа сприяння здоров’ю». Створено дві спеціалізовані групи з футболу, з якими працюють тренери, зокрема, з Вінницької школи «Блохіна-Бєланова». Навчальний заклад має угоду про співпрацю з Вінницькою федерацією футболу.

За словами співрозмовниці, до них направляють учнів, які мають здібності у названих видах спеціалізованого навчання.

Більшість учнів це місцеві діти. Разом з ними освіту здобувають з Тиврова, Гнівані, Вінниці, Луки-Мелешківської, Козятина, низки інших населених пунктів.

Місцеві проживають вдома, приїжджі у гуртожитках, їх нараховується три, у приміщеннях створено належні умови. На вихідні їдуть до батьків. Старші добираються самостійно, за молодшими приїжджають рідні.

— До того, як була створена Сутиська ОТГ, наш заклад перебував у комунальній власності  Тиврівської районної ради, — розповідає Тетяна Ольшевська. — Потім його передали новоствореній ОТГ нашого селища.У січні нинішнього року до школи приходив голова ОТГ пан Дідух разом з керівником фінвідділу і відділу освіти. В один голос запевняли, що про закриття закладу не йде мова. У квітні раптом все змінилося. Нас попередили, що коштів на фінансування вистачить тільки до серпня місяця, тому з першого числа названого місяця заклад має припинити своє існування. Учнів переведуть до загальноосвітньої школи у Сутисках.

Просяться під крило облради

Питання про припинення існування СЗЗСО винесли на розгляд сесії селищної ради. Одним з депутатів є заступник директора школи-інтернату Інна Николюк. Вона розповіла, що колектив звернувся з листами до керівників Вінницького району, а також до обласної влади.

Суть їхнього звернення полягає в тому, щоб школу передали у комунальну власність обласної ради. Для цього підготували необхідні документи. Однак поки що колективу нічого не відомо про те, чи розглядатимуть їхню пропозицію обласні депутати.

А що вирішила сесія селищної ради?

— Ми запропонували відкласти розгляд питання до того часу, поки не дізнаємося про те,  яке рішення прийме обласна рада, — каже Інна Николюк. — нашу пропозицію депутати селища підтримали одноголосно.

Пропозиція: фінансувати у складчину

Аби привернути увагу до проблеми, батьки учнів ініціювали акцію протесту. На неї планують зібратися 7 травня о 14-й годині. В цей час перекриють рух транспорту на автодорозі Тиврів-Гнівань.

Кажуть, про акцію попередили правоохоронні структури, органи влади. Можливо, у такий спосіб отримають хоча б одну відповідь на свої листи, надіслані у різні інстанції.

Школа-інтернат має немало спонсорів. Один з них Клуб ділових людей з Вінниці. Його керівниця Надія Лисецька постійно відгукується на прохання адміністрації. Створили ігровий майданчик, обладнали тренажери, організовують для учнів екскурсії.

У колективі вдячні окремим ІТ-компаніям, які також підставляють плече, аби підтримати учнів. Справжніми друзями стали ГО «Я допомагаю дітям», «Полум’я надії», низка інших організацій і благодійників.

Як пояснили у навчальному закладі, деякі громади висловили готовність сплачувати кошти за навчання «своїх» дітей, тобто представників їхньої громади, котрі здобувають освіту у Сутисках.

Адміністрація школи вбачає в цьому часткове вирішення проблеми фінансування  закладу. Таким чином можна зменшити фінансове навантаження на Сутиську ОТГ.

«Статус інтернату нав’язали штучно»

Таку думку висловив у розмові з журналістом голова Сутиської ОТГ Леонід Дідух.

За його словами, у свій час колишнє керівництво Тиврівського району зобов’язало сільські ради надати списки дітей з багатодітних родин, малозабезпечених і запропонували батькам, щоб їхні діти навчалися у Сутисках. Так з’явилася школа-інтернат.

— Яка громада з населенням у сім тисяч мешканців змогла б у наш час утримувати дві школи? — запитує пан Дідух. — За умови, що маємо ще одну у селі Шершні, що входить до нашої громади. Щоправда, там питання вирішено, дітей будуть підвозити до Сутисок. Тільки б дорогу відремонтувати. Керівник області пообіцяв допомогти з цим.

Як пояснив голова ОТГ, обидві школи у Стисках не мають 100- відсоткового наповнення учнів. За його словами, загальноосвітня школа заповнена на половину, а школа-інтернат на 60%.

— Я щоб лопнув, не зможу утримувати одночасно два заклади з такою наповненістю, — говорить Дідух. — До того ж, вчителі не кажуть про те, що школа потребує ремонту. На його проведення потрібні великі кошти. Тому приміщенню вже сто років.

— Невже історія нашого славного навчального закладу може так раптово закінчитися? — запитують у колективі школи-інтернату. — Невже через 60 років свого існування на дверях почеплять замок?

Когось цікавить приміщення, а не діти…

На сторінці школи-інтернату у Фейсбуці батьки учнів і колишні випускники активно обговорюють питання можливого закриття закладу. У колективі приємно здивовані тим, наскільки активно стали на захист школи її колишні випускники.

Ось декілька відгуків.

  • Валентина Лиса Блідченко
    Що вже напевно заможний олігарх надумав зробити з школи щось таке щоб приносило дохід , А що діти їм на них наплювати хіба вони про них думають про свої карман ,Люди не мовчіть відстоюйте своє майбутнє своїх дітей
     
  • Лілія Коваль
    Дуже гарний заклад, професійний, творчий педагогічний колектив! Так хочеться, щоб школа мала право і можливості на здійснення освітньої діяльності!
     
  • Lidia Kolisnichenko
    Оптимізація стала дуже популярною в багатьох галузях життєдіяльності нашої держави, але чомусь за гарними слова забувають про гарні справи...ІСТОРІЮ ЗАКЛАДУ ПОТРІБНО ПИСАТИ ДАЛІ! 
     
  • Тетяна Ольшевська
    У вашого закладу є багато меценатів, вони відомі впливові люди, звертайтесь до них. Прикро, але чомусь саме так у нас получається ...якщо ти сам не вирішиш свої проблеми, їх не вирішить ніхто(!
     
  • Оксана Яричук
    Потрібно знайти видатних і знаменитих випусників цієї школи, (наприклад Миколу Янченка,)про яких Дідух на останній сесії Тиврівської ради називав недорозвинутими, це він так висловлювався про всіх учнів цієї школи,і попросити в них допомоги
     
  • Тетяна Бойко
    Дуже шкода, що школа яка потрібна батькам і школярам не потрібна нашій державі, мабуть хтось зацікавлений в цьому.


Читайте також:

Опинилася в пастці. В пожежі на Бевза загинула 21-річна Анастасія Ріщук

Не трансформером єдиним. ТОП-10 елементів декору, якими прикрашали Вінницю останніми роками

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Светлана Рулько

    Шкода,звісно. Але у Вінниці заклади переповнені більше як у 1,5 рази, а влада шкіл нових не будує!.Ще й постійно з батьків щось вимагають. А тут недоповнені на 50%, з прекрасним складом спеціалістів. Якби влада допомагала тим багатодітним(малозабезпеченим) матеріально на дітей, а дітям з ООП створила  умови для інклюзії, то люди  може й не галасували. Бо дітей потрібно годувати та перевозити(з сіл) до закладу, а це питання не влаштоване.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up