Виплати ВПО, перенесення свят і зміни в освіті. Що зміниться у вересні для вінничан?

Виплати ВПО, перенесення свят і зміни в освіті. Що зміниться у вересні для вінничан?
Тарифи не планують підвищувати. Натомість у вересні не зростуть і пенсії для більшості вінничан
  • Перший місяць осені для вінничан принесе декілька важливих змін.
  • Зокрема, деяким переселенцям припинять нараховувати виплати від держави.
  • Через перехід на новий календар змістяться дати церковних свят. І уже з вересня на школярів очікують зміни в освітній програмі.

Розповідаємо головні зміни вересня 2023 року та чи варто очікувати підвищення тарифів на комунальні послуги та зростання пенсій.

Зміни порядку виплат для ВПО

За останніми підрахунками, Вінниця з початку повномасштабної війни, прийняла понад 45 тисяч внутрішніх переселенців. Ці люди мають право на отримання щомісячних виплат від держави: три тисячі гривень для дітей та людей з інвалідністю та дві тисячі — інші люди зі статусом ВПО.

Однак порядок призначення та перегляду таких виплат змінився. За постановою уряду №709 від 11 липня 2023 року тепер виплату допомоги переглядатимуть раз на пів року. Частина переселенців з вересня може втратити фінансову підтримку з держбюджету. Припинять виплачувати допомогу тим переселенцям, які:

  • придбали нову автівку чи інший транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше ніж 5 років (є низка винятків — серед них автомобілі, придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни, також окремі умови застосовуються до мотоциклів, автівок для людей з інвалідністю чи дитячих будинків сімейного типу, не враховуються мопеди та причепи);
  • купили земельну ділянку, квартиру, будинок на суму понад 100 тисяч гривень (окрім житла, одержаного коштом державного або місцевого бюджету);
  • мають депозит у банку на суму від 100 тисяч гривень;
  • купили іноземну валюту чи банківські метали на суму понад 100 тисяч гривень;
  • мають у власності житло чи частину житла, розташованого поза окупованими територіями чи зоною бойових дій — якщо це житло має площу понад 13,65 кв. м на одного члена сім'ї;
  • перебувають на повному державному утриманні в будинку дитини, дитячому будинку, дитячому будинку-інтернаті, психоневрологічному інтернаті, будинку-інтернаті для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, спеціальному будинку-інтернаті системи соціального захисту населення;
  • перебувають на повному державному утриманні в школі-інтернаті, закладі спеціалізованої освіти військового (військово-спортивного) спрямування.

Про припинення виплат попередньо має повідомити орган соцзахисту. За переселенцем залишають право оскаржити таке рішення.

Крім того, після 1 вересня продовжує діяти норма, за якою більше не мають права на отримання виплат ті переселенці, які:

  • перебувають за кордоном більше ніж 30 календарних днів поспіль без причин, що підтверджуються документально (обґрунтованими вважаються причини, коли людина була у службовому відрядженні чи на стажуванні, перебувала на лікуванні або реабілітації, доглядала за хворою дитиною, оздоровлювала дитину та інше);
  • повернулися до покинутого місця проживання;
  • відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

Церковні свята по-новому 

З початком вересня починається новий церковний рік. Саме з цієї дати, як було вирішено раніше, віряни Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви відзначатимуть церковні свята за новоюліанським календарем (замість юліанського).

Більшість дат — змістилися на 13 днів назад. Зокрема, у вересні православні християни святкуватимуть три визначні релігійні події: Усікновення глави Івана Предтечі, Різдво Богородиці, Воздвиження Хреста Господнього.

За новим стилем ці та інші релігійні свята у вересні припадатимуть на наступні дати:

  • 8 вересня — Різдво Богородиці;
  • 9 вересня — Субота перед Воздвиженням;
  • 12 вересня — Віддання свята Різдва Богородиці;
  • 14 вересня — Воздвиження Хреста Господнього;
  • 16 вересня — Святої великомучениці Євфимії Всехвальної;
  • 17 вересня — Святої мучениці Софії та трьох її дочок: Віри, Надії й Любові;
  • 23 вересня — Зачаття чесного славного пророка, Предтечі та Хрестителя Господнього Йоана;
  • 26 вересня — Переставлення святого апостола і євангеліста Йоана Богослова;
  • 30 вересня — Святого священномученика Григорія, єпископа Вірменії.

Оновлення «Захисту України»

Уже вдруге вінницьким школярам і студентам доводиться починати новий навчальний рік в умовах воєнного стану. Для закладів загальної середньої освіти тривалість навчального року визначена з 1 вересня 2023-го по 28 червня 2024 року. Однак така тривалість навчання можуть змінити за рішенням директорів шкіл та обласні військові адміністрації — залежно від безпекової ситуації у кожній області. Головною умовою є те, щоб школи відпрацювали 175 робочих днів протягом року.

Канікули теж можуть залежати від безпекової ситуації та інших чинників. Тобто, дати відпочинку для школярів можуть змістити. Інші важливі новації протягом навчального року 2023/2024:

  • Оновлений предмет у шкільній програмі. З вересня Міністерство освіти і науки України планує запустити пілотний проєкт оновленої дисципліни Захист України. Для початку проведуть навчання з вчителями, які потім передаватимуть знання учням у школах різних областей України. «Якісна домедична допомога, керування спортивними дронами, базова інженерія в межах STEM-освіти — те, на що сьогодні є запит», — зазначив міністр освіти та науки Оксен Лісовий.
  • Нова форма навчання для дітей за кордоном у вибраних дистанційних школах в кожній області. Як пояснив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, учні, які перебувають поза межами України, вивчатимуть «український компонент шкільної програми», що займатиме 6−8 годин на тиждень. Решту предметів вони зможуть опанувати в школах країн, де наразі проживають. Цю частину навчання їм зарахують автоматично.

Що буде з тарифами та пенсіями?

Підвищення пенсій у вересні 2023 року не передбачено. Виняток — пенсіонери, яким протягом року виповниться 70, 75 чи 80 років. Вони матимуть вікову надбавку:

  • пенсіонери, яким виповнилося 80 років і більше, продовжують отримувати доплату до пенсії у розмірі 570 грн;
  • пенсіонери віком 75−80 років отримують доплату у розмірі 456 грн;
  • пенсіонери віком 70−75 років — у розмірі 300 грн.

Такі доплати зараховуватимуть автоматично, без особистого звернення до органів Пенсійного фонду.

Мінімальна пенсія у вересні також не зміниться. На початку року вона становила 2093 грн і залишиться без змін до кінця 2023 року.

Натомість і тарифи на комуналку не мають зрости протягом першого місяця осені. На деякі тарифи діє мораторій до кінця воєнного стану та ще шість місяців після. Йдеться про послуги централізованого опалення, гарячого водопостачання та розподілу газу.

Єдина ціна на світло наразі складає 2,64 гривні за кіловат-годину на місяць. Підвищення тарифу не планується.

Тариф на воду для вінничан складає 25,62 гривні за кубометр (водопостачання та каналізація - авт.). 1 липня холодна вода мала здорожчати, але за дорученням президента України Володимира Зеленського та голови Кабміну Дениса Шмигаля, нові розцінки скасували. 

У Нацкомісії держрегулювання комунальних послуг, які затверджують ціни на комуналку, повідомили, що «почали консультації з усіма зацікавленими сторонами, щоб ухвалити справедливе рішення». Проте з того часу з питання нового тарифу немає новин.

Ціна на газ для споживачів «Нафтогазу» залишається незмінною до 30 квітня 2024 року. Тариф для побутових споживачів наразі складає 7,96 гривні за куб на місяць.

Раніше, нагадаємо, ми повідомили, що через початок навчального року у Вінниці запустили більше громадського транспорту.

 

Читайте також:

Заклади профтехосвіти Вінниці: чому продовжили вступ, яким буде формат навчання і чи є укриття?

Де ховатимуться учні під час тривоги, поки будують протирадіаційні укриття за 550 мільйонів?

Місце пам’яті про загиблих Захисників: як змінилася площа Шевченка після капремонту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up