Заклади профтехосвіти Вінниці: чому продовжили вступ, яким буде формат навчання і чи є укриття?

Заклади профтехосвіти Вінниці: чому продовжили вступ, яким буде формат навчання і чи є укриття?
У Центрі професійно-технічної освіти №1 планується очне навчання
  • У Міністерстві освіти і науки надали рекомендації щодо організації нового навчального року в закладах професійної освіти, у тому числі — почати його 1 вересня. За рішенням  в новому навчальному році профтехи мають працювати в очному форматі, але за умов наявності укриттів. 
  • Яким буде формат навчання у вінницьких закладах професійно-технічної освіти?

У вересні 2023 року розпочнеться новий навчальний рік та другий рік освітнього процесу, що триває в умовах повномасштабного вторгнення. Відтак заклади освіти на власний розсуд вирішують, в якому саме форматі планують здійснювати освітній процес. Пріоритетом залишається забезпечення максимально можливої безпеки кожного здобувача і працівника освіти. При цьому Міністерство освіти рекомендує навчання організувати очно. 

Причина — дистанційний формат здобуття освіти в Україні, впроваджений через епідемію коронавірусу та війну, негативно вплинув на рівень знань учнів та студентів. Серед причин, які знизили якість освітнього процесу в Україні, такі:

  • відсутність ефективного зворотного зв'язку з викладачами;
  • великий обсяг домашніх завдань;
  • технічні проблеми;
  • недостатнє забезпечення учнів та вчителів комп'ютерною технікою;
  • брак спілкування;
  • відсутність здобуття дієвого практичного досвіду тощо.

У разі зміни безпекової ситуації в країні, режим організації освітнього процесу може бути  відкоригований.

Відео дня

ЦПТО для учнів та переселенців

1 вересня у восьми профтехучилищах Вінниці теж стартуватиме новий навчальний рік. В кожного закладу є свої найпростіші укриття, тому учні можуть навчатися офлайн.

Але, не варто забувати, що в ЦПТО до цього часу мешкають переселенці. Відтак, якщо потужності укриття дозволяє прийняти таку кількість осіб — учні можуть навчатися в класах, якщо ж ні — заклади переходять на змішану форму навчання. Останнє слово за адміністрацією закладу.

Директор Центру професійно-технічної освіти №1 Валерій Дяків, розповів, що за рік війни у закладі зупинилося транзитом понад 19 тисяч осіб, які представляли всі східні регіони країни. До 1 вересня 2022 року на постійній основі тут проживали близько 500 людей. Відколи почалася деокупація, людей поменшало — частин а з них повернулася додому. Зараз у закладі найбільша кількість переселенців з Харківщини, Донеччини, Луганщини та Херсонщини.

— Яка б кількість людей не приїздила, для них знаходили місце на ніч та надавали базові послуги — гарячий душ, їжу тощо, — розповідає директор профтехучилища Валерій Дяків. — За ніч сюди могло прибути 600-700 людей, наша їдальня працювала в цілодобовому режимі. Раніше нам допомагали закордонні інвестори. Загалом, кошти на утримання ВПО йдуть з бюджету Вінницької ТГ.

Для адміністрації профтехучилища важливо не лише надати переселенцям харчування і житло, а й робітничу професію, актуальну для військового стану, для відбудови нашої країни. Вже є працевлаштовані особи зі статусом ВПО. За цей час вони інтегрувалися в простір училища.

Зараз в гуртожитку вінницького ЦПТО№1 мешкає понад ста переселенців. В укритті, під час тривоги,  місця вистачає усім — і учням, іпрацівникам, і ВПО. 

— У нас найпростіше укриття, це підвальне приміщення під гуртожитком. Воно обладнане всім необхідним, починаючи від медикаментів до спальних місць і зручностей,— каже керівник училища.

Очне навчання і вступна кампанія до жовтня

За словами директора Центру Валерія Дяківа, перший день знань у них пройде онлайн, далі навчання проводитиметься очно. Практичні заняття на підприємствах теж пройдуть за графіком. Крім того, в училищі триває набір ще до 1 жовтня.

— Є проблема, що в нас юнаки до 18-ти років або вступили у ВНЗ, або ж виїхали за кордон, —ділиться Валерій Дяків.— Набираємо, по можливості. У нас професії потрібні і важливі, як для військової економіки, так і повоєнної відбудови. Це слюсарі колісних транспортних засобів, верстатники. Також ми за рахунок грантових коштів і коштів юридичних осіб навчаємо доросле і соціально вразливі верстви населення.

До речі, саме в Міносвіті вирішили продовжити вступну кампанію до закладів професійної освіти до 1 жовтня. 

«Перш за все, нам важливо створити комфортні та безперешкодні умови для вступу всіх охочих до профтехів, — зазначила директорка директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік. — Продовження термінів вступу — це виграшний час насамперед для вступників із територій проведення воєнних дій або які перебувають в тимчасовій окупації. Ну і, звісно, для тих, хто хотів здобути професійну освіту, але досі не наважувався».

 

Читайте також:

Будівництво шести протирадіаційних укриттів у садочках відкладається на наступний рік. Чому?

Де ховатимуться учні під час тривоги, поки будують протирадіаційні укриття за 550 мільйонів?

Навчальний рік у вінницьких школах може закінчитися раніше 28 червня. Від чого це залежить?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up