Вінницькі студенти понад 100 років тому. Чому вчилися та як відпочивали?

Вінницькі студенти понад 100 років тому. Чому вчилися та як відпочивали?
7-й клас на уроці природознавства. В середньому ряду за третьою партою — Георгій Брілінг. 1915 р. Світлина з фондів Державного архіву Вінницької області
  • Сьогодні, 17 листопада, святкують День студента. З цієї нагоди пригадаймо історичну замітку, опубліковану раніше у обласному краєзнавчому музеї. Вона присвячена студентам в минулому: учням Реального училища. 
  • Які знання отримували студенти, скільки коштувало навчання і чим займалися вихованці вишу у вільний час?

Вінницький обласний краєзнавчий музей опублікував допис про будні вінницьких студентів, які вчилися у Реальному училищі, яке у Вінниці діяло з 1889 року. Будівля училища збудована у 1888 році за проектом київського архітектора Миколи Чекмарьова.

Чому вчили

«Училище в перший рік прийняло 150 учнів. Їхня кількість постійно зростала, зокрема в 1897 році було вже 282 учні. Здобували освіту переважно вихідці з дворян, чиновників, купецтва, адже для нижчих суспільних верств перепоною була плата за навчання — 50 рублів на рік, а також відсутність у потенційних абітурієнтів необхідної початкової підготовки», — йдеться в дописі музейників.

У реальному училищі вивчали точні науки — математику, фізику, креслення. Також вивчали іноземні мови, такі як французька, німецька, російська. Студенти здобували знання з історії та географії, навчалися малюванню і каліграфії, та вчитувалися у біблійні сторінки на заняттях із закону Божого.

Відео дня
Сторінка з альбому Вінницького реального училища, 1915 р. З фондів краєзнавчого музею

Студенти тут вчилися до шостого класу. У перші роки 20 століття запровадили сьомий спеціальний клас, вихованці якого готувалися до вступу в технічні вузи, на природничо-математичний чи медичний факультети університету.

«Навчальні будні» не можна було назвати безтурботним часом. За неуспішність учнів могли залишити на повторний курс. Щонеділі вони зобов’язані були відвідувати церкву», — йдеться в замітці від обласного краєзнавчого музею.

Чим займались у вільний час

Популярним центром дозвілля вихованців реального училища був гурток «Спорт» , організований навесні 1910 р. вчителем малювання В’ячеславом Коренєвим на островах Бугу.

«Там був причал для човнів, великий і малий купелі, трамплін, кегельбан, крокет, гімнастичний майданчик. «Спорт» утримувався за батьківську плату (2–3 руб. за кожного учня) і пожертви багатих поміщиків. Щороку восени влаштовувались офіційні змагання з плавання та греблі, а для менших вихованців із греблі в дерев’яних коритах», — повідомляють у дописі обласного краєзнавчого музею.

Гурток «Спорт», 1910 р. Світлина з фондів Державного архіву Вінницької області

Вінничанин Георгій Брілінг, який також був студентом Реального училища, у своїх спогадах розповів про річковий флот острову Спорту. Перепрошуємо, але змушені процитувати його розповідь російською:

«Ядром нашего флота были три однотипные шлюпки работы киевской мастерской Саковского. Я помню их цену  70 рублей за штуку. Они были великолепны, весла из тонкослойной сибирской ели, чрезвычайно легкие. Самой быстроходной считалась «Жемчужина».

Такого же типа, но с великолепной отделкой (полированные скамейки, бронзовые уключины и румпель, брейд-вымпел командора на носу) была командорская шлюпка «Ундина». Были еще разнотипные шлюпки «Ушкуйник», «Чайка», «Папаша».

Последняя начинала проявлять некоторую резвость только при 4-х отборных гребцах. «Чайка» — при 4-х обычных, а «Ушкуйник», на вид довольно неуклюжее суденышко, обладал прекрасным ходом и большой устойчивостью и при 2-х гребцах.

Кроме шлюпок, было 5 плоскодонок местной винницкой постройки. Иногда совершались парадные далекие прогулки всем флотом в строевом порядке во главе с командорской «Ундиной».

Спортивне товариство проіснувало недовго: з 1915 року острів Спорт занепадає, в радянські часи стояв пусткою, а після будівництва ГЕС у Сабарові — став вінницькою «Атлантидою». Про це в матеріалі: Острів з яхтами, купелями та боулінгом існував у Вінниці 100 років тому.

На знімках острову Спорт історики знайшли перше зображення велосипеда у Вінниці. Про їхню історію читайте в матеріалі: Бунтарі на двоколісних змінили місто. Як зароджувався велорух у Вінниці.

 

Читайте також:

Минуло 44 роки. Історія Зої Ткаченко, яка ціною власного життя врятувала пасажирів тролейбусу

Як виглядала зима у Вінниці понад сто років тому: історики зібрали фото

Що всередині Спасо-Преображенського собору, який став першим у Помісній церкві

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up