Минуло 44 роки. Історія Зої Ткаченко, яка ціною власного життя врятувала пасажирів тролейбусу

Минуло 44 роки. Історія Зої Ткаченко, яка ціною власного життя врятувала пасажирів тролейбусу
фото ілюстративне з мережі Інтернет
  • Більшість вінничан добре знає ім'я Зої Ткаченко, оскільки їм названа одна з тролейбусних зупинок міста.
  • Жінка заслужила такої честі за проявлену мужність під час дорожньо-транспортної пригоди, яка сталася 44 роки тому — 17 січня 1977 року.
  • Вінничанка була водієм тролейбусу від ГПЗ-18 до інструментального заводу. Рятуючи життя пасажирів після ДТП — Зоя загинула сама.

17 січня 1977 року — сніжний день. На вулиці була ожеледиця. Тролейбус Зої занесло на дорозі, відбулось зіткнення з вантажівкою. Від удару все спалахнуло. Пробило бак вантажівки й витекло паливо.

Вінничанка могла врятуватися, але пішла на жертву, щоб допомогти своїм пасажирам. Все сталося за лічені секунди, часу було вкрай мало.

— За лічені секунди полум'я охопило кабіну, в якій була Зоя Ткаченко. Водій тролейбуса могла врятуватися, але цього не зробила, оскільки в салоні було багато пасажирів, які просили про допомогу,  — пише depo.vn.ua. — Тоді Зоя дотяглася до тумблер і змогла відчинити двері переднього і середнього виходу з салону. Щоб відчинити останні, задні двері, у неї вже не було сил. Люди врятувалися, ніхто з них не постраждав. А Зоя ... згоріла заживо. За кілька хвилин Володимир Коростильов, який був за кермом наступного тролейбуса на цьому ж маршруті, побачив обгорілий тролейбус з №107. На наступний же день, 18 січня 1977, загиблу жінку постановою загальних зборів колективу служби рухомого складу тролейбуса за мужність і самопожертву під час ДТП на вулиці Лебединського, було навічно занесено до списків ветеранів трамвайно-тролейбусного управління. Співробітники проявили належну турботу і про її батьків, піклуючись про них до самої смерті.

Відео дня

Юлія Піскунова у фейсбук написала, що Зої тоді було 33 роки. У неї залишилося двоє діток 4 та 13 років.

 

Читайте також:

«Гинуть лебеді на кризі у Турбові». На водосховищі оселилася родина пернатих

Дев'ять годин без світла. Кого на наступному тижні торкнуться планові відключення?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (98)
  • Елена Роцель

    Светлая память...
  • Зоя Ткаченко

    я очень горжусь не только тем что имю такоеже имя но ифамилию и являюсь землячкой такой сильной ихраброй женщины
  • Svyatoslav Usatyuk

    Давайте логічно, якщо за лічені секунди кабіна запалала, то втекти водійка не могла, але зробила те що мала, відкрила двоє, те що не змогла відчинити треті говорить про серйозність травм отриманих при зіткненні, в тому числі і через полум'я, яке відбулось в передній частині транспорту.
    Виникає кілька логічних запитань як то, яка була швидкість руху тролейбусу, в якому ряду він рухався що сталось зіткнення, що зумовлювало такий рух, чи не втома від "трудових змагань", але це ніяк не зменшує факту відданості людяності водійки, яка виконувала свої обов'язки до останнього.

    Svyatoslav Usatyuk reply Svyatoslav Usatyuk

    Щоб виправити неточності в статті.

    Svyatoslav Usatyuk reply Svyatoslav Usatyuk

  • Larissa Khanas

    Пам'ятаю цей випадок. Царство небесне відважній Зої Ткаченко. Миру і
    щастя її дітям.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up