Бунтарі на двоколісних змінили місто. Як зароджувався велорух у Вінниці

Бунтарі на двоколісних змінили місто. Як зароджувався велорух у Вінниці
Міла Поворознюк у штанах-блумерах, які в минулому носили велосипедистки. Дівчина захоплюється історичною реконструкцією останні 11 років.
  • Нині Вінниця має 70 кілометрів велодоріжок, більше 20-ти станцій прокату «Nextbike» та певні плани на майбутній розвиток.
  • А сто років тому велосипед був принадою багатіїв та поступово захоплював міський простір, через що влада створила для двоколісних правила дорожнього руху.

Всесвітній день велосипедиста — «молоде» свято. Його ухвалила Генасамблея ООН у 2018 році, а ініціатором був колишній велогонщик Лешек Сібільський.

У Вінниці велосипед користується попитом серед містян, і для цього є 70 кілометрів велодоріжок, станції прокату «НекстБайк» та навіть власні вело-СТО.

За словами міського голови Сергія Моргунова є певні плани на майбутнє. Зокрема, додали ще 10 станцій велопрокату вже в 2020 році. До того ж, громадські активісти зараз активно рахують вінницьких велосипедистів, щоб якісно планувати велоінфраструктуру та покращити безпеку руху.

Відео дня

У цей день пропонуємо вам прочитати якими були перші велосипеди у Вінниці, хто на них їздив і як двоколісні змінювали моду серед жінок та чоловіків.


Цей матеріал був вперше опублікований у 2019 році


Коли велосипед з’явився у Вінниці?

Вінниця на рубежі 19-20 сторіччя переживає стрімке зростання: прокладають залізницю Київ-Балта через наше місто, міський голова Микола Оводов збільшує бюджет міста вдвічі та вкладає кошти у його розбудову, чим займається головний архітектор Григорій Артинов. Вінниця стає «золотою провінцією».

Анастасія Стовпець, співробітниця «Центру історії Вінниці»

Сюди з’їжджаються представники інтелігенції, що привносять нове у побут вінничан. Зокрема, й велосипед. Його зовуть «біциклом» (від англ. слова «cycle»), а людей, що їздять на велосипеді — «циклістами».

Перша фотографія велосипеду у Вінниці була зроблена між 1910 та 1917 роками. На знімку, де зображена купальня і сходи Артинова помітили велосипед, приставлений до стінки купальні.

Найбільш поширені моделі

Зі спогадів вінничанина Георгія Бриллінга ми знаємо, що у Вінниці побутували дві моделі біциклів — це «Дукс» та «Свіфт». Велосипеди дорогі, по 160 рублів кожен. Для прикладу, «жалование» міського лікаря було 600 рублів на рік. Тож купити собі двоколісного могли тільки заможні вінничани.

Поблизу Літнього театру їдуть два велосипедисти

Велосипед, який на сцені, ще потребує дослідження. Його унікальність беззаперечна: дерев'яні колеса і шпиці, решта деталей металева. Щоправда, біцикл дуже пошкоджений. Цілком ймовірно міг бути зроблений на початку 20 століття і на ньому міг їздити хтось з вінничан.

Велосипед змінив моду та сприйняття жінок

Сторіччя тому велосипед був символом бунтарства: чоловіків – циклістів називали диваками, а жінок – велосипедисток взагалі звинувачували в розпусництві. Причиною став одяг, який був схожий на спідню білизну.

Тодішня мода полягала у багатошарових сукнях, в яких було незручно їздити на велосипеді. Рішення запропонувала американка Амелія Блумер — вона їздила в штанах, схожих на турецькі шаровари з манжетами, які щільно прилягали до кісточок.

Надалі такі жіночі штани називають «блумерами», на честь винахідниці.

Як казали суфражистки у 19-20 столітті велосипед зробив для емансипації жінки більше, ніж будь-що інше у світі. Велосипед впливав на моду, змінив уявлення про життя, про своє тіло, про використання міського простору для жінки.

Конфлікт за міський простір

У 1902 році в київській газеті публікують обурливу статтю про вінничан. Автор статті пише, що вінницька інтелігенція, яка повинна давати приклад дотримання законів, порушує громадський спокій, їздячи на велосипеді та розлякуючі «дам і прочих».

Антигероєм статті був лікар-окуліст Зозулинський. Він обожнював їздити по тротуару затишної вулиці Пушкіна, на що скаржилися панянки, яким ніде було прогулюватися.

Реконструкторка історії Міла Поворознюк в образі велосипедистки початку 20 століття.

Стаття у київській газеті отримала відгук у вінницької влади: того ж року видає постанову, яка впорядковує вуличний рух. З’являються правила дорожнього руху:

  1. Кожен хто їде вулицями міста Вінниці — верхи, на підводі, в екіпажі, на велосипеді і так далі — має триматися правої сторони вулиці. 
  2. На вулицях, які мають дві проїжджі частини з бульваром між ними, кожен має триматися правої сторони шляху. 
  3. Суворо забороняється їздити на тротуарах. 
  4. Аби запобігти перешкодам вуличного руху кожен хто їде та має необхідність зупинитися, то потрібно це зробити якомога ближче до тротуару. 
  5. На мостах, вузьких вулицях потрібно зупинятися там, де не заважає проїзду однієї або декілька підвод, які їдуть за ними позаду.

Наступна постанова, прийнята у 1910 році, буде регулювати рух і автомобілів у Вінниці.

Прообраз «Nextbike» 

З часом, велосипеди стали заповнювати вулиці міста. Частково, це сталося і через велопрокат, який діяв на початку 20 сторіччя. За 25 копійок можна було поїздити на дерев'яних «костотрясах». Вони отримали таку назву, оскільки сильно тарахкотіли по бруківці, та були без педалей — на них бігли.

Якими були «костотряси» можна побачити на відео з 00:10

Зі спогадів вінничанина Георгія Бриллінга велопрокат був біля купалень Піпікова. Територіально, вони знаходилися там, де зараз перехрестя вулиць Оводова-Коріатовичів і Староміський міст.

Підсумки лекції

Велосипеди є на світлинах нашого міста. Ними їздили біля Літнього театру, по бульварах. Вони були коштовними, але міська інтелігенція мала можливість на них їздити. Також ми можемо зробити висновок, що молодь, яка не могла собі цього дозволити — могла за 25 копійок взяти «костотряс» у велопрокаті.

Через велосипедистів міська влада почала впорядковувати вуличний рух. І знаємо, що тиха вулиця Пушкіна у давнину була місцем порушень, бунтарства. І на сьогодні велосипед залишається символом свободи самовираження.


Читайте також:

Вибухи, три панцерники і перемога УНР: У парку показали, якими були бої під Вінницею 100 років тому

Вінничанка про життя у ретро-стилі: «Комусь подобається опера та балет, а комусь гоп-ца-ца»

Прем'єра вінницької стрічки «Таємна операція»: про що фільм та чи варто дивитися

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Шукають молодого хлопця, якого підозрюють у крадіжці photo_camera 12:14 На фронті вчора відбулося 61 бойове зіткнення. «Найгарячіше» на Новопавлівському напрямку photo_camera 11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up