Вінничанка про життя у ретро-стилі: «Комусь подобається опера та балет, а комусь гоп-ца-ца»

Вінничанка про життя у ретро-стилі: «Комусь подобається опера та балет, а комусь гоп-ца-ца»
  • Міла Поворознюк – дівчина з минулого, психолог у майбутньому та еко-активістка сьогодення. 
  • Дівчину часто бачать у місті у вбранні 19-го століття.

 

Ми зустрілися із Мілою в невеличкій кав'ярні на Замостянській. Жінка у великому солом’яному капелюсі, корсеті та рукавичках сиділа за столиком на чекала на свої матча-латте та чізкейк: 

– Ви не маєте нічого проти вейпу? – запитала Міла і тримала у руці новомодну альтернативу цигаркам. Наша розмова продовжилася знайомством. Міла має 28 років і здобуває другу вищу освіту – через деякий час отримає диплом психолога. А от перша освіта дівчини – українознавець. Хоча на перший погляд і не скажеш. 

Паралельно з навчанням Міла веде свій блог в мережі Інстаграм, де пише по життя жінок у минулому і доводить, що сьогодні жінка має набагато більше прав: 

Відео дня

– Ми живемо у найкращий час, – говорить Міла. 

Від зацікавленості до стилю життя

Більше 10-ти років назад Міла почала цікавитися історичною реконструкцією. 

– Тоді я почала їздити на різноманітні фестивалі по Середньовіччю. Потім вела гурток історичних танців у Вінниці. Проводила пікніки та бали, – розповідає дівчина. 

Міла продовжує їздити на подібні заходи у Київ. 

– Мені дуже комфортно. Мене всі розуміють, це якась велика родина, у якій кожен підтримує іншого і проконсультує по костюму, наприклад. 

У більшості випадків Міла одягається у ретро-стилі. Шафа дівчини наповнена одягом, який підходить під образ жінки з минулого. 

– Кілька джинсів ще валяється з минулого життя. Я їх одягаю в надзвичайних ситуаціях, коли кудись потрібно вийти терміново і не має часу на довгі збори. Якщо одягнутися просто і не завершити образ зачіскою, то я виглядатиму не так. Кожен образ потребує занурення у нього. 

Щоразу дівчина витрачає багато сил та енергії, щоб створити новий образ. 

– Я ніколи себе не змушую одягатися так. І немає такого, що я заріклася носити тільки такий одяг. Це для мене стиль життя, але я дозволяю собі жити в різних епохах. 

Все почалось із пальто

Дівчина вже шість років заміжня і свою весільну сукню і пальто до неї витримала у стилі 19-го століття: 

– Усе почалося з пальто, мені дуже подобався верхній одяг такого стилю. Я замовила на пошив кілька таких і відповідно, що джинси і кросівки не дуже до них личили. Тоді перші пальта почали притягувати до себе вест інший одяг, – розповідає Міла. 

Було логічним запитати чи чоловік Міли теж притримується такого стилю в одязі: 

– Мій чоловік так не одягається, але ставиться до мого стилю життя дуже позитивно. Ми так і познайомилися. Він багато років займався середньовічним лицарським боєм, відповідно, це теж була частина його життя, а ще купа переломаних кісток і струсів, – сміється Міла. – Йому подобається як я одягаюсь, він вважає цей стиль дуже жіночним. 

Зручно чи ні 

Наша героїня запевняє, що у такому одязі дуже комфортно, тепло та затишно восени і взимку. 

– Влітку звісно це трішки спекотно, тому я намагаюся у спеку виходити зранку чи ближче до вечора, – говорить Міла. 

Для дівчини важливо, щоб образ був цілісним: від білизни і до верхнього одягу. Цікавий момент про білизну: того часу вона була дуже багатослойна – панталони,  нижня рубаха, корсет, накорсетник… В холодну пору Міла носить усе – від панчох і до верхньої сукні. 

– У сучасні магазини білизни я заходжу, тому що та сама білизна минулого –  панталони з'явилися в кінці 19-го століття. До того вони були не зшиті, я думаю, що це трохи не гігієнічно, – пояснює Міла. – Сучасну білизну я все ж таки ношу, але додаю до неї елементи. 

Секонд хенд, як постачальник середньовічного одягу

У секонд-хендах можна знайти безліч вінтажних речей. Частину Міла шиє самостійно. 

– Деякі речі важкі для пошиву і я не засвоїла ще настільки добре крой шиття, тому я їх замовляю, – пояснює Міла. – Піджаки та пальта я замовляю. Є деякі речі які можна придбати на Ebay чи AliExpress. 

Звичайно, такий стиль можна прикрашати антикварними речами, але коштують вони від сотні доларів за сукню. Якщо замовляти на пошив у когось і купувати на зарубіжних сайтах, то так одягатися дуже дорого. Але якщо комбінувати із секонду, то можна зібрати образ за 76 гривень.

Стиль, як образ життя

Вдома Міла теж старається притримуватися вінтажного стилю, доповнюючи його аксесуарами того чау. 

– Проблема у тому, що у нас немає свого дому і ми постійно щось орендуємо. Нереально у чужому будинку зробити ремонт під себе, – розповідає дівчина.

Жінка не заробляє кошти своїм образом, а просто ділиться вподобаннями з підписниками: 

– Я хочу донести до жінок, що ми живемо у найкращому часі. Коли мене бачать, то виникає питання чи хотіла би я жити у минулому, я хрещусь і кажу «ні». Ми маємо багато прав і можливостей для самореалізації, у минулого такого не було, тому блог виходить трохи сумний, – пояснює Міла. 

Реакція на перші погляди 

Міла настільки звикла, що на неї звертають увагу, що не сприймає це аж ніяк. 

– Я з підліткового віку одягалася в готичному стилі, тому точно знаю що таке «криві погляд», – говорить дівчина. – Діти часто говорять, що я принцеса, а бувають і негативні коментарі від сп’янілих чоловіків. Комусь подобається опера, комусь балет, а комусь гоп-ца-ца.

Читайте також: 

Регтайм, ретро-бадмінтон та лавандовий лимонад: як у Вінниці влаштували вінтажний пікнік
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • https://vavada24.shop/

  • Олеся Аяпова

    Добрый день Дамы и Господа, подскажите есть ли Милы страничка в фейсбуке?благодарю!
  • Лена

  • Грицько Штахета

    Просто позерша, чого про неї статтю писати - не розумію. "Я дуже не така як всі, ось вам мій інстаграмчик" )))

keyboard_arrow_up