Вінницькі фермери можуть збирати на 25–35 % більші врожаї (Прес-служба «Інтер»)

Вінницькі фермери можуть збирати на 25–35 % більші врожаї (Прес-служба «Інтер»)

Минулого року українські фермери зібрали рекордний врожай зернових — 70 млн. тон. Майже 8 % врожаю зібрали на Вінниці — це другий показник в Україні і другий у центральному регіоні.

Цього року, як очікується, аграрії зберуть ще більше. Проте фахівці вважають, що вінницькі фермери могли би збирати набагато більші врожаї, розповідає «Ранок з Інтером з 7.00 до 10.30».

 

Чорноземи втрачають силу

З одного гектару у Вінницькій області збирають майже 54 центнери пшениці, а в європейських країнах — суттєво більше. Наприклад, у Франції — 67, у Німеччині — 76, у Великобританії — 88 центнерів з гектару.

Відео дня

Фахівці називають три основні причини більш низької врожайності. Перша — це застаріла техніка. До 10 % врожаю зернових втрачаються на шляху від поля до елеватора. Банально, зерно висипається з причепів — їх парк зношено на 80 %. Друга причина — відсутність сівозміни. Фермери насаджують соняшник та ріпак, які потребують багато поживних речовин. Якщо не змінювати культури, земля виснажується. Третя причина — низький рівень внесення добрив. Якщо в 1990 році в Україні в середньому вносили 44 кілограми азоту на гектар, то минулого року показник склав 37. Для порівняння: в Польщі на 1 гектар вносять 82 кг азоту, в Угорщині — 91, а в Німеччині — 102. Тобто, щонайменше у 2,5 рази більше!

 

Україна може збирати врожаї по 150 млн тон!

«Рекордний врожай — 70 млн. тон минулого року — став можливим завдяки тому, що протягом останніх трьох років обсяг внесення азотних добрив зріс на третину — з 3 до 4 млн. тон», — пояснює Сергій Поважнюк, заступник директора дослідницької компанії «Укрпромзовнішекспертиза». Цього року у фермерів є можливість збільшити внесення добрив через падіння цін — всі українські хімічні заводи запустились на повну потужність і почали витісняти російських імпортерів, які впродовж останніх років суттєво завищували ціни.

За умови модернізації парку сільгосптехніки, дотримання умов сівозміни та збільшення обсягів внесення добрив до європейського рівня, Україна могла б щороку збирати вдвічі більше зернових — понад 150 мільйонів тон. «Для цього потрібно зробити небагато. Забезпечити стабільну роботу українських хімічних підприємств та сприяти сівозміні на полях», — зазначив Сергій Лісковський, віце-президент Союзу хіміків України.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up