Вінницьке метро: 55 років тому пропонували пустити трамвай під землею

Вінницьке метро: 55 років тому пропонували пустити трамвай під землею
  • Зробити метрополітен, по якому рухалися б трамваї, запропонували в 1969 році
  • Гілка метротраму мала б бути на Соборній: від площі Гагаріна до спуску на Центральний міст.
  • А натомість центральна вулиця міста стала б грядою зі скверів та зелених площ. Чому концепція не стала реальністю?

У фейсбук-спільноту «Історія Вінниці» виклали допис про проект підземного трамвая.

«У 1969 році архітектори В.Сопілка та І.Кіскін розробили проект тунелю для трамваїв під вулицею Леніна (Соборною) від площі Гагаріна до Центрального мосту. Пасажирообіг передбачався через спуск на підземні платформи зупинок під вулицею Соборною», — написав користувач під ніком Demo Domini.

Він виклав фотографії з фрагментами проекту. Зокрема, макет вулиці Соборної, де видно місця заглиблення трамвайних колій: біля школи №2 та біля кінотеатру «Росія»

Відео дня

У інших фото можна роздивитися, що з появою підземного трамвая Соборна стає пішохідною.

Запроектована ширина підземного тунелю — 7,35 метра, чого на думку архітекторів, має вистачити для проїзду двох трамваїв одночасно. Підвіз вантажів до магазинів виконується через підземні гаражі.

Ще цікавим є те, що на острів Кемпа архітектори запропонували зробити пішохідний міст.

У коментарях виклали розлогу інформацію про проект. Вінничанка Альона Субін-Кожевнікова опублікувала знімками статті «Центр Винницы и перспективы его развития». У ній архітектори наводять обгрунтування метротраму у Вінниці. Описуємо тези їх праці:

  • Місто розширяється, виникає потреба у кращих транспортних розв’язках.
  • Пропонується будівництво дворівневої вулиці Леніна (Соборна). Під землею — трамвай, на землі — тільки пішохідний рух. Автотранспорт — в об’їзд території центру. Для магазинів, що розташовані в центрі, облаштовуються під’їзні вулиці з підземними гаражами та стоянками.
  • Леніна (Соборна) з вулиці-коридора стає вулицею-площ та зелених скверів, що покращить мікроклімат в центрі Вінниці. Задля збільшення площі громадських просторів пропонують зносити «малоцінні» будівлі.

Запитали в екскурсовода музею транспорту Олега Матюхова про те, що сталося з цим проектом.

— Це концепція. У 80-90-х її активно обговорювали. Але про виготовлення проекту метротраму немаю інформації. Судячі з усього, цю ідею або відхилили, або не змогли реалізувати через брак фінансування та розвал СРСР, — розказав Матюхов. — Але бачимо, що деякі частини цього концепту все ж втілюють. Зокрема, про панівну роль електротранспорту у Вінниці та заборону на в’їзд автотранспорту.

Однак, це не єдина концепція підземного трамвая для Вінниці. На запит «метротрам Вінниця» в пошуковику видає документ «Проектна пропозиція влаштування метротраму в місті Вінниця».

Ще в 2011 році доцент ВНТУ, кандидат технічних наук Віталій Швець та магістр ВНТУ Ольга Лисюк пропонували зробити гілку від Західного автовокзалу до вулиці Лугової, довжиною 12 кілометрів на глибині 6 метрів. При тому, зупинки транспорту будуть на поверхні.

«Запропонована лінія метротраму розвантажить великий транспортний потік по вул. Лебединського, а також центральну частину Вінниці внаслідок того, що пасажирський транспорт по цьому маршруту рухатиметься під землею», — доводять науковці у дослідженні.

Але це всього лише концепція. Тоді як в Кривому Розі, насправді, діє метрополітен, по якому пересуваються чеські трамваї.

Криворізький швидкісний трамвай або метротрам, єдиний в Україні. Створений в 1986 році. Лінія, довжиною у 16,5 кілометра проходить частково під землею і на поверхні. Уся система влаштована за типом метрополітену з огородженою територією, входом через турнікети. У місті намагаються інтегрувати метротрам в міську трамвайну мережу.

Читайте також:

Головна ілюстрація до матеріалу: архів «20хвилин»; інші фото — фб-спільнота «Історія Вінниці», google.com.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Олександр

    Це називається метротрам, в Україні він є у Кривому Розі.
  • Иван Заец

    Десь я вже про щось подібне читав... О, згадав! Це ж Нью-Васюки!   "12 стільців"  Ільфа і Петрова.
  • Орест Лютий

    Щось дофіга кацапів розвелось, які нічого не петрають, а тільки своє рило сунуть, краще стуліть пельку бо щамі смердить.

    AK reply Орест Лютий

    каструля не жме?
  • Лена

    ніхто не згадує найголовнішого: вінницькі трамвайні шляхи ОТРОДЯСЬ не були обладнані засобами централізації і зв'язку. Вони ЖПС не можуть родити, а це на голову складніше і дорожче. Пікаючі і блимаючі присторої за хвилину до трамвая а кожному переході і переїзді, а також неможливість слідування трамваїв з інтервалом менше хвилини - уявіть кошт обчухування трамваю до стандартів МЕТРО!

keyboard_arrow_up