Вінницька обласна Рада оприлюднила інформацію щодо комунальних підприємств області (Прес-служба Вінницької обласної Ради)

Вінницька обласна Рада оприлюднила інформацію щодо комунальних підприємств області (Прес-служба Вінницької обласної Ради)

Україна знаходиться на другому місці серед країн, що досягли найбільшого успіху у відкритті даних за останні чотири роки. Українські відкриті дані увійшли в європейський інформаційний простір і опубліковані на Європейському порталі відкритих даних europeandataportal.eu.

Наразі Вінницька обласна Рада повністю виконала усі пункти постанови Кабінету Міністрів України №835 та Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо публікації інформації, яка підлягає оприлюдненню у формі відкритих даних, на офіційному вебсайті обласної Ради, а також у Єдиному державному вебпорталі відкритих даних Вінницької обласної Ради.

Зокрема, на сайті обласної Ради оприлюднено таку інформацію:«Реєстр наборів даних у формі систематизованого переліку наборів даних», «Довідник телефонів Вінницької обласної Ради», «Інформація про організаційну структуру обласної Ради», «Реєстр (довідник) підприємств, установ  організацій – об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області», «Правові акти, що підлягають оприлюдненню відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації»: рішення обласної Ради та розпорядження голови обласної Ради», «Переліки регуляторних актів із зазначення дати набрання чинності, строку проведення базового, повторного та періодичного відстеження їх результативності та інформації про місце їх проведення», «Паспорти бюджетних програм», «Звіти про виконання паспортів бюджетних програм», «Річні плани закупівель», «Звіти, в тому числі щодо задоволення запитів на інформацію», «Інформація про систему обліку (реєстр), види інформації, яка зберігається в Вінницькій обласній Раді», «Перелік об’єктів комунальної власності, що передані в оренду чи інше право користування», «Перелік суб’єктів господарювання комунальної власності»; «Перелік укладених договорів».

Окрім цього, на вебсторінці обласної Ради у вільному доступі знаходиться інформація щодо комунальної власності територіальних громад області. Так, у реєстрі підприємств, установ, організацій – об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області знаходиться 180 об’єкти; у переліку суб’єктів господарювання комунальної власності – 26 об’єктів; 377 об’єктів комунальної власності, що передані в оренду чи інше право користування на загальну площу 61129,5 кв.м; три об’єкти комунальної власності, які підлягають приватизації; чотири майнових об’єкти (будівлі, приміщення, споруди) комунальної форми власності, які можуть бути передані в користування; п’ять підприємств, установ, організацій у користуванні яких перебувають земельні ділянки та одна незадіяна земельна ділянка серед об’єктів спільної власності територіальних громад Вінницької області.  

Координацію та контроль оприлюднення наборів даних виконавчого апарату обласної Ради та комунальних підприємств, установ, організацій – об’єктів спільної власності територіальних громад, у формі відкритих даних здійснюють розпорядники інформації – відповідальні особи згідно з розпорядженням голови обласної Ради від 24.05.2019 року №97 «Про затвердження Порядку оприлюднення обласною Радою наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних».

Відкриті дані — це масиви публічної інформації, яку оприлюднюють в інтернеті органи державної влади. Це та інформація, до якої будь-хто має доступ і яку будь-хто може використовувати і поширювати. Їх використовують як органи влади, так і наукові, дослідницькі, освітні установи, комерційні компанії та громадяни. Основний результат використання таких даних — прозорість процесів у суспільстві.

У жовтні 2016 року Україна офіційно приєдналася до Міжнародної хартії відкритих даних, взявши на себе зобов’язання перед міжнародною спільнотою впроваджувати національну політику відкритих даних відповідно до принципів хартії.

Відкриті дані мають потужний антикорупційний ефект, сприяють прозорості влади, позитивно впливають на розвиток економіки. Із 2017 року відкриті дані принесли в економіку України понад 700 млн доларів США, або 0,67% ВВП. І при збереженні нинішніх темпів, за прогнозами, до 2025 року ця цифра зросте вдвічі – до понад 1,4 млрд доларів США, або 0,92% ВВП.

В Україні таку інформацію публікують на Єдиному порталі відкритих даних https://data.gov.ua/. Це дані, приміром, про витрати бюджету, роботу чиновників чи дозвільну документацію.

Згідно міжнародних вимог, до відкритих даних мають застосовуватися в обов’язковому порядку такі параметри:

– постійна доступність онлайн у цілодобовому режимі;

– відсутність паролів чи інших обмежень на рівні доступу;

– безкоштовність та анонімність надання й використання;

– можливість завантажувати у популярних форматах, що є універсальними (.doc, .pdf, .jpg, .jpeg);

– доступність API для поширення й використання на сторонніх платформах.

З 2015 року частину цієї інформації вже публікують. До того ж не у вигляді відсканованого папірця, а в такому форматі, який дозволяє інформацію легко копіювати, поширювати та аналізували (так званий «машиночитаний формат») та використовувати.

Відкриттям інформації займається Державне агентство з питань електронного урядування.На Єдиному державному веб-порталі відкритих даних data.gov.ua наразі оприлюднено понад 8 500 наборів даних.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up