Вінничанин Олексій Кириченко вже на волі. Провів в полоні понад три роки

Вінничанин Олексій Кириченко вже на волі. Провів в полоні понад три роки
  • З серпня 2014 року вінничанин Олексій Кириченко перебував у полоні сепаратистів на Донбасі.
  • Сьогодні, вінничанин був в числі тих, кого обміняли на терористів "ДНР".
  • Приватний підприємець провів в полоні 1212 днів.

Гарну новину повідомив журналіст Ілля Барабанов.

"На цій фотографії, яку зробив Петя Шеломовській, звичайний солдат з Харкова Олексій Кириченко. Ми єдиний раз в житті бачилися 2 вересня 2014 року в Старобешево через кілька годин після того, як він потрапив в полон. В той момент йому було 39 років. До війни він був приватним підприємцем. На тлі інших полонених, які намагались вибирати акуратні формулювання, Олексій про те, що відбувається, говорив цілком прямо: і що в полон брали його російські військові, і що відбувається тут ніяка не «громадянська війна», а «інтервенція під прикриттям громадянської війни». Можливо, через цю свою прямоту, а потім і з-за інших різних факторів (говорили, наприклад, що в одних списках він значився як Кириченко, в інших як Кириленко), кожен раз, коли справа доходила до обміну полоненими, Олексій під нього не потрапляв", - зазначає Ілля.


Відео дня

Олексій Кириченко останніх 10 років жив у Харкові, де зараз мешкає його дружина і дочка. Сам чоловік з Вінниці. Тут у нього живуть батьки, брат та дві сестри.

В АТО чоловік пішов добровольцем. Служив розвідником. Кириченко був у групі відомого «Сумрака». Коли в 2014 році відходили з оточення… потрапили у полон неподалік від Старобешеве. Майже всіх бійців через деякий час витягнули з полону. А про Олексія якось забули…

— У нього є дитина, школярка. Мирославкою звати. Був власником невеликої мережі кавових апаратів. Коли почалися бойові дії, пішов добровольцем і був прийнятий у 42 кіровоградський батальон. Не знаю, на якому етапі він потрапив у групу Івана Гордійчука. Це легендарна особистість з позивним «Сумрак». Це полковник, який керував обороною Савур-Могили, — розказав брат Олексія Юрій Кириченко. — Коли більшість військ відступила, Гордійчук з групою солдатів лишився обороняти Савур-Могилу. І десь 24 серпня вони прийняли рішення відступати двома групами. Льошка зі своєю групою потрапив у полон, але того разу він утік. Потім кілька днів ішов пішки, ночував у лісосмугах.

Переходив трасу поблизу Старобешеве і потрапив у полон. Це сталося наприкінці серпня.

Як розказував Юрій, зі Старобешево брата перевезли в Комсомольськ, а потім у Донецьк, де спочатку його тримали в так званій «ізбушці» — це будівля СБУ. Там він знаходився більше року. І вже у серпні 2016 року його з іншими полоненими перевели до Макіївської виправної колонії. Там він й провів увесь час до звільнення з полону.

Читайте також:

«Два роки полону в «ДНР». Як країна забула про свого бійця Олексія Кириченка».

Переговори по Кириченку тривали весь цей час та неодноразово зривались.

"Хороші новини, про які вже можна говорити. Процес обміну завершився. Українська сторона отримала 74 заручників, які перебували в полоні на окупованій частині Донбасу. Вони повертаються додому", - написала представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко.

"Олексій Кириченко все ж був нарешті звільнений і повертається додому. Він там не був більше трьох років. Якщо я все правильно порахував, в полоні він пробув 1212 дні. Подумайте просто, скільки з кожним з вас різного хорошого і поганого сталося за цей час, а він був в полоні. Я зараз просто дуже-дуже радий. І за нього, і за його дружину Лілію, і за всіх, хто зустріне нарешті Новий рік вдома", - пише Ілля Барабанов.

Редакція "20 хвилин" вітає Олексія на рідній землі!!!

В соцмережах також вже багато вінничан виклали дописи з привітаннями:

 

Варто зазначити, що спочатку передбачалося, що обмін відбудеться за схемою "306 на 74". Однак уже в процесі стало відомо, що ряд людей, звільнення яких запросили бойовики, відмовилися повертатися в ОРДЛО. Вже відомо, що бойовикам "ЛНР" передали 73 осіб, натомість Україна отримала 16 полонених з окупованого Луганська.

В "ДНР" вдалося відправити 165 осіб замість запланованих 207. Відмінності в цифрах пов'язані з тим, що кілька десятків осіб зі списку бойовиків на території України відбули покарання і знаходяться на волі. У зв'язку з цим на обмін вони організовано не їхали.

Нагадаємо, що Олексій Кириченко та Юрій Пилипчук – цих двох вінничан вказала у списках Савченко.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • А.Читач

    Щиро дякую модератору.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up