В СБУ допитують охоронників Калинівського арсеналу. Перевіряють на детекторі брехні

В СБУ допитують охоронників Калинівського арсеналу. Перевіряють на детекторі брехні
Фото вибуху на складах боєприпасів зроблено автором публікації о другій ночі з села Дорожне
  • Проникнути на територію військових складів 48 арсеналу не складало труднощів
  • Літальні апарати вартові бачили вдень і вночі
  • Про що ще розповів журналісту RIA  один з охоронників

До того, як вибухнули склади у Балаклеї Харківської області, Калинівський арсенал охороняли працівники воєнізованої охорони (ВОХР). Після Балаклеї їм на допомогу дали військових з місцевої частини, що дислокується на території арсеналу. Але військових не вистачало. В наряд заступали навіть офіцери. Чому?

З одним із охоронників ВОХР спілкувався журналіст RIA. розмова відбувалася 29 вересня, на третій день після вибухів у Калинівці.

- Після Балаклеї до охорони почали ставити ще військових каже пан Іван (ім’я змінено). - Бувало, солдатів не вистачало, замість них заступали на чергування офіцери. Справа в тому, що багатьох відправили у командировки в інші частини. Не тільки військові. Нас, вохрівців, також повідправляли. Я теж був у відрядженні, коли все це сталося. Жінка подзвонила, коли загорілося. Наше село рядом. Кажу, їй, не переживай, погасять. Там пожежні танки завжди напоготові. Не міг припустити, що сталося насправді. Дізнався. коли сказали вертатися додому. Моя хата не вціліла. Треба ремонтувати, зима на носі.

Відео дня

Про надійність охорони

На запитання, наскільки надійна охорона складів боєприпасів, чоловік у відповідь усміхнувся. Каже, охорона є. Територія огороджена двома рядами колючих дротів, між ними полоса, як на кордоні. Але проникнути через таку загородь не складає труднощів.  

- Є місця, де зона відповідальності охоронника заходить за поворот, - пояснює співрозмовник. – Якщо я пішов в одну сторону, за кут, то в цей час мені вже не видно, що робиться позаду. Ви ж, мабуть, бачили в Інтернеті фото лося, який пасеться біля складів. Дикі кабани, косулі заходять. А скільки людей крутиться навколо арсеналу! Тут же ліс. То гриби збирають, то ягоди, полювання влаштовують. Багато з них у захисних камуфляжних костюмах. Йди знай, звідки ті люди і хто вони.

Чоловік каже, можна навіть не заходити на територію. Достатньо, наприклад, з гранатомета випустити снаряд по ящиках на відкритій території – і салют гарантований. Охорона дуже слабенька.

Про безпілотники

- Безпілотники літали, причому, бачили їх вдень і вночі, - розповідає чоловік.

- Кажуть, вночі їх не видно, - зауважую у відповідь.

- Не видно до того часу, поки не блимне кілька разів, - говорить співрозмовник. - Світло, з’являється, мабуть, коли фотографує.  Я ж не спеціаліст. Кажу тільки те, що бачив своїми очима. Доповідав черговому. Нам була дана така команда – одразу повідомляти при їх виявленні.

Охоронник розповідає, що літали не тільки дрони, а й апарати, схожі на спортивні літаки.

- Ми ж між собою спілкуємося, розповідаємо, хто що бачив, і про що повідомляв черговому.

До речі, ще двоє людей з навколишніх сіл розповідали журналісту, що бачили безпілотники саме в день вибуху на складах у Калинівці.

Арсенал охороняє чимало мешканців навколишніх сіл. серед них є навіть сімейні династії.

- У радянські часи тут працювала охоронником моя бабуся, потім батько, - каже один з жителів Павлівки. – Тому інформацію про те, що відбувається на арсеналі, отримуємо достовірну. місцеві неспроста говорять, що територія арсеналу – це прохідний двір. А тут  ще й людей повідправляли у відрядження. де це бачено, щоб офіцер заступав на чергування по охороні складів? А в нас таке є, бо люди пороз’їжджалися у відрядження. Всі ці факти спів ставляємо, і робимо свої висновки. Повірте, ми краще знаємо ситуацію на арсеналі, ніж високе начальство у Києві.

Саме від місцевих дізналися про те, що СБУ викликає на допит усіх охоронників. Дехто з них стверджує, що перевіряють на детекторі брехні.

- Крайніми знов зроблять стрілочника, - приєднується до розмови ще один місцевий мешканець. Треба ж на когось все це почепити! Якщо Муженко заявив на всю країну, що він тут ні при чому, то хтось же має бути крайнім.

- Лося зроблять винним у вибухах, - усміхається дотепний на слово ще один учасник розмови. – А чого? Гарна версія. Лось копитом вдарив по ящику, хотів дістати під ним траву, боєприпаси здетонували і ось вам трагедія. Правда, лося жалко. Зате не тільки Муженко буде «чистий», а всі інші залишаться білі і пухнасті.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • З.А.Глядач

    Не тих допитують...

    Вінничанка reply З.А.Глядач

    Те, що допит показовий: зроблено все що можливо, - очевидно. Але теоретично допитувані могли: допустити халатність, бачити чиюсь ще халатність чи участь у можливому підпалі тощо. Але моїх версій лише 2: або це зробив хтось, щоб ми відчули як погано під час війни і мирилися з Донбасом; зробив хтось, щоб приховати недостачу...
  • Oleksandr Stoliarov

    Є непідтверджена інформація, що горіло ще з вечора. Хотіли погасити своїми силами - не вийшло

    Вінничанка reply Oleksandr Stoliarov

    до чого тут непідтверджена. О 22 годині уже не ходили поїзди! Чи ви маєте на увазі, що загорілося на ДОБУ раніше і спершу пожежа була маленька?

    Oleksandr Stoliarov reply Вінничанка

    Цікаво, яка саме літера, у слові "непідтверджена",  вам незрозуміла?

    не на добу, а на кілька годин, але при цьому підмогу додаткову пожежну допомогу не викликали. але це швидше за все ОБС

    Задунайский Торонтуй reply Oleksandr Stoliarov

    ОБС.

    Oleksandr Stoliarov reply Задунайский Торонтуй

    Як вам більше подобається, пане) Чи "непідтверджена інформація" чи "ОБС")
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up