Уляна Супрун з колегами з Америки й Британії екзаменувала лікарів Вінниці. Двоє не справилися

Уляна Супрун з колегами з Америки й Британії екзаменувала лікарів Вінниці. Двоє не справилися

-23 вінницьких лікарі протягом  тижня опановували навики надання невідкладної допомоги за світовими стандартами постраждалим в надзвичайних умовах

-Навчали їх колеги з США та Британії, а також вітчизняні медики

-Завершився навчальний курс виконанням практичного завдання з надання допомоги постраждалими пацієнтами, роль яких виконали студенти-медики.

-Чим відрізняється система надання екстреної медичної допомоги в Україні й розвинутих країнах?

-Як діють в таких умовах наші медики і їхні зарубіжні колеги?

Навчання вінницьких лікарів організувала ГО «Захист Патріотів». Воно відбувалося на базі медичного університету імені Пирогова. В одному з корпусів провели практичне заняття. Здобуті знання демонстрували 23 лікарі з цивільних медичних закладів, а також Військово-медичного клінічного центру. Роль постраждалих виконували студенти-медики. Роботу лікарів оцінювала в.о.міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, медики з Великобританії, США та четверо лікарів з нашої держави, які вже опанували курс підготовки з надання допомоги в екстрених умовах за кращими світовими стандартами. Ректор університету Василь Мороз висловив думку про необхідність запровадження такого курсу у вітчизняних медичних закладах для усіх випускників університету.

У них травмованого рятує команда

Коли європеєць чи американець раптом постраждає  під час екстремальної

Відео дня

ситуації, першими на допомогу приходять парамедики, тобто фахівці з середньою медичною освітою. Їхнє завдання терміново надати невідкладну допомогу і чим швидше доправити пацієнта до лікарняного закладу. Там уже на нього чекає команда лікарів. Чекає у приймальному відділенні. Тут же приступає до його порятунку. Про такий алгоритм дій медиків розповів парамедик з Великобританії Алекс Бонгардз.

Що дуже важливо, одразу оцінюють не тільки травму, а загальний стан пацієнта. Саме для цього потрібна командна робота. Визначення стану має бути не потім, а одразу. Для цього приймальні відділення забезпечені необхідним медичним обладнанням.

Якщо лікарям доводиться виїжджати на місце, це відбувається під час надзвичайних ситуацій із значною кількістю травмованих, то вони працюють не тільки за своїм профілем.

-За рубежем кожен лікар навчений надавати допомогу в екстрених умовах не лише за своєю спеціалізацією, - пояснив Алекс Бонгардз. – Такі знання і, головне, навички, вони набувають на курсах з підтримки життя пацієнта в умовах отриманих ним травм. Курси проводяться систематично. Навчання на них – обов’язкове!

Ще одна особливість. За словами співрозмовника, у США отримана травма класифікується як окреме захворювання. Відповідним є ставлення до лікування. До травмованого пацієнта застосовують уніфікований підхід при лікуванні. Зарубіжний медик декілька разів наголосив на командній роботі при наданні допомоги одразу після доправлення пацієнта у лікарняний заклад. Так у них. А як у нас?

Ваші медики навчаються з фантастичним інтересом

-У вас нема системного підходу при наданні допомоги травмованому, - говорить Алекс Бонгардз. – Нема командної роботи, бо  багато бюрократії. Я вже три роки працюю в Україні і бучу це особисто, знаю не з чиїхось слів. Саме тому запровадили курс для ваших лікарів «Підтримка життя під час травм».  У тактичній медицині навчилися багато на афганській й іракській війні, це спричинило прогрес у наданні допомоги травмованим. Тепер навчаємо ваших медиків.

Як пояснив співрозмовник, вінницькі лікарі вивчали запропонований курс з фантастичним інтересом. Каже, з такими колегами приємно працювати. Можливо, їм не все вдається, як того хотілося б, однак велике бажання досягти поставленої мети забезпечує позитивний результат.

За підсумками тижневого заняття, як дізнався журналіст 20 хвилин/RIA, двоє лікарів не справилися з підсумковою письмовою роботою. Втім, їм надали можливість повторно виконати завдання.

Після цього претензій в екзаменаторів не було. Всі 23 лікарі отримали сертифікати, їм надано право навчати інших.

Думки учасників програми

Максим Котілевський, старший лейтенант, лікар Військово-медичного центру, закінчив медуніверситет імені Пирогова і Військово-медичну академію, учасник АТО:

-За рубежем лікарі працюють з травмованими за іншим алгоритмом, у них лікарі, незалежно від профілю роботи, проходить курси з надання допомоги  травмованим. У нас не так. Якщо, наприклад, я анестезіолог, то займаюся дихальними шляхами. У них з цим може працювати і хірург, і травматолог, і гастроентеролог, будь-який спеціаліст. Вони всі проходять курси по роботі з травмами, наші лікарі далеко не всі навчаються на таких курсах.

Плюс у них більше можливостей, бо мають необхідне обладнання.

Віталій Катюха, лікар міської клінічної лікарні №2:

-Під час занять увесь тиждень ми працювали у команді. Кожен з нас відчув на собі,  наскільки це правильно. На власному прикладі переконалися, що надання невідкладної допомоги травмованому - командна робота.

У Вінниці прекрасна навчальна медична база

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун:

-Нинішнє заняття у Вінниці уже одинадцяте, що його провела організація «Захист Патріотів». Я уважно спостерігала за діями лікарів. Вони були кваліфіковані. Відчувається, що ті знання і навики, які вони здобули під час навчання за програмою, дали позитивний результат. Важливу роль  відіграла навчальна база, де відбувалися заняття. У Вінниці прекрасний медичний університет. Його ректор створив всі необхідні умови для учасників програми. На особливу подяку заслуговує організація «Захист Патріотів». Спочатку вона надала допомогу майже 30 тисячам військовим та 4,5 тисячі курсантів у вивченні базового курсу надання першої допомоги пораненим. А також надали 21 тисячу індивідуальних аптечок IFAK. Ще одна їхня програма мала назву «Медик військ спецпризначення», за нею навчалися 325 військових. Вони отримали 212 медичних рюкзаків. Тепер навчають лікарів. Починаючи з 2015 року, їх готують за програмою «Підтримка життя під час травм». Навчання пройшли 109 військових та 141 цивільних лікарів.

Маємо навчити лікарів надавати допомогу постраждалим, як за умовами лікарні, так і в стінах лікарняного закладу,  за таким алгоритмом, який використовують фахівці за рубежем.

Пані Супрун повідомила, що до Вінниці приїхала не тільки тому, щоб ознайомитися, як медики опанували новий курс.

-У мене є ще багато справ, - наголосила гостя. – Вони важливі, тому не рахуюся навіть з вихідним.

Про які справи йдеться, співрозмовниця не уточнила. Зате зізналася, що Вінниця їй дуже подобається. «Мені приємно бувати у вашому місті, - каже пані Уляна. – Сподіваюся, ще не раз будемо спілкуватися з вінничанами».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Александр Балаганов

    Эта показуха никому не нужна.Просто американская ведьма попиарится приехала.
  • Прокоповна Проня

    Докотились... уже обезьяны экзаменуют.
  • Иванов Иван

    их медики делают, когда денег нет можеш не прыходить.лучше советской медецыны нет.

    Кисель Наталия reply Иванов Иван

    і лудше совєцкой грамотності
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up