У Сабарові на цвинтарі побудують колумбарії. Вони для урн з прахом

У Сабарові на цвинтарі побудують колумбарії. Вони для урн з прахом
Київський крематорій на Байковому кладовищі. На схилах навколо нього зроблені отвори колумбарію для поховальних урн з прахом людей / Колаж складений з фото: kiev.informator.ua, unn.com.ua
  • Вінницьке кладовище продовжать розширяти: разом з новими секторами побудують автостоянку, туалет і чотири колумбарії.
  • Останнє — це стіни з нішами для поховальних урн. У ці посудини складають прах людини після кремації.
  • Навіщо будувати колумбарії без крематорію? Чи буде попит на поховання в урнах замість могил у землі?

У мерії оголосили тендер на будівництво третьої черги Сабарівського цвинтаря. На виконання підряду готові виплатити 64 мільйони 452 тисячі 388 гривень. Що входить у перелік робіт?

Буде роботи на три роки

До тендеру склали детальне технічне завдання. Підряднику доведеться зробити:

  1. Зняти та перевезти 25 тисяч кубометрів родючого грунту на місці нових секторів цвинтаря.
  2. Звести будівлю туалету та прокласти каналізацію до нього.
  3. Прокласти електрокабелі під землею та поставити шість ліхтарів.
  4. Побудувати автостоянку, площею 14 тисяч 670 кв.метрів. Кількість машиномісць не вказана, але можемо припустити, що на цій стоянці буде до тисячі паркомісць. Адже, за ДБН під одну машину потрібно 13,25 кв.метри. Плюс, треба закласти безпечну відстань між машинами, а частину ділянки віддати на проїзди, тротуари тощо.
  5. Зробити контейнерний майданчик для сміттєвих баків.
  6. Зробити чотири колумбарії для урн з прахом померлих.

Виконавця робіт оберуть на аукціоні, 27 січня. Після підписання договору компанії дадуть аж три роки (!), щоб виконати підряд. Збудувати третю чергу цвинтаря потрібно у строк до 30 жовтня 2025 року.

Відео дня

Навіщо колумбарій без крематорію

Найцікавіше, що є у тендері — будівництво колумбаріїв. Їм «присвячена» й візуалізація, яка є в документах до тендера.

У баченні міських чиновників, колумбарій є стіною із навісом та нішами, куди будуть ставити урни з прахом померлих, після кремації. У опублікованій візуалізації колумбарію нарахували 225 ніш.

Схематичне зображення колумбарію / Скріншот з тендерної документації

Для чого будувати колумбарій, коли у місті немає крематорію? Кремацію здійснюють в Києві (269 км від Вінниці), у Харкові (683 км) та Одесі (424 км).

— А яка прив'язка крематорію до колумбарію? У нас є багато охочих здійснювати кремацію в столиці та привозити прах померлих до кладовища у Вінниці, — каже директор  департаменту комунального господарства і благоустрою Юрій Семенюк. Саме його департамент керує проектом будівництва Сабарівського цвинтаря.

— Тобто, колумбарій не буде порожнім? Вивчався попит на цю послугу? — питає журналіст.

— Я не можу сказати, що на поховання в урнах є значний попит. Але така можливість (будівництво колумбарію - авт.) планувалася ще тоді, коли розробляли проект будівництва Сабарівського кладовища. Нині, наголошую, ми вже будуємо третю чергу. Сам цвинтар почали будувати ще у 2017 році, — відповів Семенюк.

Він додав, що кладовище на Сабарові будуватимуть «в міру потреби».

— Проект розрахований на кілька років. Цілком можливо, що спочатку зробимо один колумбарій. Подивимося наскільки він буде популярним. І за підсумками досліду будемо вирішувати, що будувати далі, — підкреслив директор департаменту комунального господарства і благоустрою міськради Юрій Семенюк.

«Землі стає менше, людей більше»

За даними з сайту міськради муніципальний «Комбінат комунальних підприємств», з-поміж різних видів діяльності, займається й організацією поховань. Начальник підприємства Дмитро Науменко розказав, що до них зверталися щодо поховань урн з прахом. 

— Звертаються з-за кордону чи з інших областей України. Наприклад, кілька днів тому люди з Польщі приїжджали до нас, аби поховати урну біля могили іншого родича, який похований у Вінниці. Також ми робили й окремі могили для поховання урн з прахом, — сказав Науменко.

— І це не поодинокі випадки? — спитав журналіст.

— Ні-ні. Хоча, звісно, люди частіше хочуть традиційне поховання — могила та гроб з тілом, — сказав начальник КП «Комбінат комунальних підприємств». — Вважаю, що кремація, з часом, стане найбільш популярним способом поховання померлих. Бо землі під кладовища стає менше, людей більше. І рано чи пізно знову постане питання з тим, куди ховати померлих.

Протягом 2016-2017 років, нагадаємо, Вінниця зіткнулася з незвичною проблемою — закінчувалися місця під могили на кладовищі в Луці. Розширяти його вже нікуди, тому вирішили будувати новий цвинтар.

Міська влада обрала ділянку поблизу очисних споруд, але проти цього виступили спочатку мешканці Академічного, а потім — жителі Сабарова. Живі були проти сусідства з мертвими, через що у 2017-му мітингували та навіть приносили гроби під міськраду.

Протистояння перейшло в гарячу фазу влітку того ж року: люди блокували роботу спецтехніки, вступали в бійку з охоронниками й будівельниками. Так тривало до тих пір, поки не відбулося перше поховання на новоствореному Сабарівському цвинтарі: за парканом із колючим дротом та собаками поховали п’ять небіжчиків.

Навесні 2018 року, в поминальну неділю, відбулися перші проводи на цьому цвинтарі. Вони пройшли спокійно: без мітингів та протестів.

Сабарівський цвинтар / Фото з архіву «20хвилин»

Сабарівське кладовище розраховане на 37 тисяч 841 поховання та може діяти 23 роки. Коли об’єкт завершать, цвинтар займатиме 36,5 гектарів.

 

Читайте також:

Замість кладовища склеп під землею. Його вистачить на 500 років

Принести користь, а не на смітник. Куди подіти ялинку після свят у Вінниці

Від моргу до поминок: скільки коштують похорони у Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Борис Ерёмин

    на очереди пирс для подводных лодок
  • Алла Кирилишена

    Давно пора построить
  • Наталія Гребельська

    За такі гроші там мають бути золоті туалети і стоянка . Такі мільйони в кладовище! Нині мертві в більшій повазі ніж живі.
  • Lena Levchuk

    В першу чергу потрібно навести лад при дорозі по Сабарівському шоссе! Соромно дивитися: багнюка, хащі, відсутність тротуару, сморід. А презентація виглядала по іншому коли це все так бурхливо обговорювали. Вже хоч намальованими туйками прикрийте позор, досвід є

keyboard_arrow_up