Цей день, 24 січня: яке сьогодні свято, прикмети та забобони

Цей день, 24 січня: яке сьогодні свято, прикмети та забобони

За православним календарем 24 січня відзначається день пам'яті двох Феодосіїв. У народі цей день називався "Феодосієве тепло". У цей день придивлялися до погоди, щоб передбачити, якою буде осінь, і коли прийде весна, чи можна очікувати багатого врожаю. Особливу увагу звертали на поведінку тварин.

В цей день відзначають пам'ять двох Феодосіїв – Антіохійського і Великого. Антиохійський виріс в багатій родині, але вирішив стати подвижником і пішов з дому в юному віці. Жив у келії поруч з містом Росс, тут він жив довго молився, і носив волосяницю і вериги. Завдяки постійним молитвам і посту, він зміг приборкати плотські пристрасті, погані помисли і гнів. Про нього дізналися багато людей і стали почитати навіть розбійники. Людей він цурався, а слави не бажав, тому пішов і заснував монастир поруч з селом Маратон, де і помер.

Феодосій Великий жив у Каппадокії і теж вирішив стати подвижником, пішовши з рідного дому і поселився у печері Палестини. Тут він жив 30 років у постійних молитвах і до нього теж приходили за порадою і настановою, називали Феодосія вчителем. І коли таких людей стало багато, він вирішив заснувати монастир. Феодосій Великий здійснював чудеса і за один із вчинків у 6-му столітті його ув'язнили. В Єрусалимській церкві він прокричав про швидку анафему (відлучення від церкви), якщо не будуть вшановані 4 Вселенських собори. Але його незабаром відпустили і в 105 років святий помер.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

24 січня зазвичай було холодно, тому на багатьох людей нападала лихоманка-трясовиця. Люди уявляли її у вигляді нечистих духів - як злу жінку в чорному вбранні. І для того щоб прогнати трясовицю, напускали в квартиру різних неприємних запахів. Крім цього, вважалося, що лихоманку можна прогнати, затопивши клуні, щоб виділявся дим.

Аби захистити дитину від лихоманки, її укутували на ніч в шкуру тварини. Якщо ж шкури не було, то просто змушували спати, закутавшись в шубу.

Якщо цього дня сильна холоднеча - нечисть розважається. Злих духів виганяли з будинків під час Святок, а тому, вважалося, що зараз, 24 січня, вони зібралися разом і бешкетують.

Народні прикмети на 24 січня

Вважалося, яка погода 24 січня, таким і буде весь листопад

Якщо погода була теплою, значить, весна настане рано

Сильна відлига 24 січня означає, що весна буде дуже короткою. Казали: "Якщо в січні - березень, то в березні січня чекай"

Якщо вранці йде сніг, то ввечері вдарить мороз, і холодні дні триватимуть довго

Якщо в лісі чути відлуння - прикмета того, що будуть морози

Якщо вівці 24 січня голосно бекають і всім стадом забиваються в кут, то незабаром погода зіпсується

Якщо вівці 24 січня між собою б'ються - незабаром підніметься вітер

Корова відмовляється виходити на вулицю з хліва - прикмета до того, що скоро почнеться заметіль

Якщо корова трясе ногами - найближчим часом похолоднішає

На дахах 24 січня висять бурульки - лютий місяць буде теплим

Собака скиглить - хтось із родини захворіє.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up