«Це справжній музей каменів…» Пропонуємо оглянути дивовижні зображення на березі Бугу

«Це справжній музей каменів…» Пропонуємо оглянути дивовижні зображення на березі Бугу
Ще одним місцем сили назвали активісти природне ядро "Четвертинівське", що на березі Бугу. Його енергетику на собі відчули.
  • Музеєм загадкових каменів можна назвати місцину на Березі Бугу біля села Четвертинівка.
  • Знаходиться поруч з місцем битви під Батогом, де військо Богдана Хмельницького розбило поляків.
  • Краєзнавчу розвідку провели учасники історичного об’єднання «Гіпаніс» з Ладижина.
  • Що вони побачили?

Ці камені, мабуть, бачили козаків Богдана Хмельницького, які у 1652 році здобули перемогу над поляками. Вона увійшла в історію, як битва під Батогом. Такою є назва гори і річечки, що впадає у Південний Буг.

По обидва її береги лежить село Четвертинівка. Приблизно за три кілометри від села на березі Бугу розкинулося  природне ядро «Четвертинівське» , його ще називають природна екосистема з біологічним різноманіттям. Але найбільше місцевість вражає  загадковими каменями нерукотворних форм.

Відео дня

Роль скульптора виконали Природа і Час

Саме тут радять побувати любителям мандрівок дослідники з клубу «Гіпаніс». Запрошують науковців, які б дослідили територію.

—Те, що постало перед нашими очима, є неймовірними зображеннями! — розповів 20minut.ua заступник керівника «Гіпаніса» Петро Войт. — Ніби скульптор працював, але ж ні, бо тоді були б інші форми. Невже це все природа і час так постаралися? Крапля камінь точить. Мабуть, так воно й сталося.

Що відображено у каменях на березі Бугу?

Ось тільки декілька камяних форм, що їх можна упізнати під час огляду цього незвичного місця.

Плато у формі жіночого тіла

Один з каменів схожий на годинник. Є зображення вагітної жінки, Бога-Бика, Бога-Дракона, Змії. Є овальної форми камені, розділені тонкою лінією, ніби ниткою.

Камені закривають вхід до можливої печери. Є тут кам’яне плато у формі жіночого тіла, розміром приблизно 30х20 метрів. З-під нього сочиться вода у трьох місцях., струмені якої виблискують на сонці. З берега видно два острови. За переказами, біля одного з них вода накрила ще один великий камінь, він слугував переправою.  

—Я тут уперше, — розповідає активістка Анна Вовк. — Мені вдалося побувати у низці країн. Деякий час працювала в Африці, виконувала завдання за однією з міжнародних програм. Бачила багато різних і цікавих місць. Однак саме тут відчуваю неймовірну енергетику. Без перебільшення, можу сказати, що це місце є місцем сили. Я відчула це на собі. Те саме розповідала мої супутники.

 

Відбиток ступні і стріла вказують до переправи

—Багатьом з нас доводилося бачити інколи відбиток сліду від взуття, залишений у цементному розчині, — продовжує Петро Войт. — А це такий само слід ступні тільки у камені. Хто його видовбав? Скільки часу витратив на те, щоб залишити у граніті ступню людини? Головне для чого, з якою метою?

Співрозмовник каже, що можна здогадуватися. Бо відбиток ступні, а також стріли вже на іншому камені вказують в одному напрямку — до берега річки. За переказами, там була переправа. Замість моста лежала велика кам’яна брила, що з’єднувала берег з островом посередині річки.

Якщо вірити, камінь-міст дотепер лежить. Тільки його прикриває нинішня течія. Вода накрила переправу.

Печера волхва із замурованим входом

Легендами оповито ще один об’єкт — печера волхва. Так назвали її мої співрозмовники. Кажуть, вхід до неї надійно закритий тими само каменями.

Як свідчать легенди цього краю, колись у цій печері жили волхви-віщуни. Один з них на прорік поразку польському війську.

Можна побачити камінь з отвором.

—Тут кожен камінь таїть у собі загадку, — говорить Петро Войт. — Один з них схожий на зображення змії.  Може, це тільки мені воно таким здалося? Можливо, хтось інший побачить в уяві інше чудовисько.

Ми облазили  більшість з тих каменів, які своєю формою нагадують певну схожість. Кожен потім ділився враженнями, що «зарядився» енергетикою після такої екскурсії.

Плануємо видати альбом

—Це місце на березі Бугу мало б стати туристичним об’єктом, — каже керівник ГО «Ладижинська громадська рада» Андрій Скакодуб. — По-перше, поруч річка Батіг, місце історичної битви. Побувавши там, як не оглянути цей  справжній музей кам’яних нерукотворних фігур під відкритим небом?

На думку співрозмовника, кам’яні  «експонати» можуть бути пов’язані з буго-дністровською культурою, а це шість-сім тисяч років тому.

—Можливо, біля Четвертинівки знаходиться древній Храм Матері-Землі під відкритим небом, — каже Скакодуб. — Можна висловити припущення, що кам’яне плато у формі жіночого тіла, є центром цього храму. З-під нього почали бити три джерела. Місцеві кажуть, раніше цього не було

Названі ГО «Гіпаніс» і «Ладижинська громадська рада» планують підготувати фотоальбом з розповіддю про  природне ядро «Четвертинівське», у ньому окреслити екскурсійний маршрут з описом об’єктів. Будуть ініціювати створення Національного історичного заповідника.

У час, коли поїздки за кордон обмежені, є гарна можливість глибше дізнатися історію свого краю. Зокрема, про історичні місця навколо Четвертинівки. Добратися просто — спершу до Тростянця, а звідти недалеко до Четвертинівки.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:06 На Нечая зловили водія, який керував автомобілем під дією амфетаміну 17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up