Транспорт, дитсадки і «Велика Вінниця». Моргунов розповів про проблеми і виклики для міста

Транспорт, дитсадки і «Велика Вінниця». Моргунов розповів про проблеми і виклики для міста
За словами мера міста, 27 з 55 дитсадків вже працюють. Зараз готуються запустити решту
  • Від «ковіду» з початку епідемії померли 28 вінничан. За словами міського голови Сергія Моргунов у цих людей були важкі супутні патології.
  • Мер Вінниці розповів про те, коли запустять всі дитсадки в місті, чому не можна відчиняти всі двері в транспорті та пояснив, як можна з ним поспілкуватися тет-а-тет.
  • А ще розказав про те, що очікує сім селищ, які приєднаються до Вінницької міської ОТГ в 2021 році.

У п’ятницю 31 липня міський голова Сергій Моргунов провів брифінг, присвячений протидії коронавірусу. На ньому він розповів про актуальну статистику по захворюваності у місті, а також відповів на питання від ЗМІ та вінничан.

Повністю його виступ можете подивитися у відео. Далі в тексті — головне, що розказав міський голова.

Відео дня

Статистика

На початку міський голова повідомив актуальні дані по захворюваності на «ковід» у Вінниці, зазначивши, що в нас все ще «напружена ситуація з коронавірусом».

Отже, за останній тиждень в місті зафіксували ще 116 випадків COVID-19. Вже одужали 1170 вінничан, з яких 101 — це діти, а 108 — медпрацівники.

Нині хворіє 233 людини, з яких 22 дитини. При цьому тільки 47 захворілих перебувають на лікуванні в стаціонарі. А з них — вісім людей з «ковідом» у стабільно важкому стані знаходяться в реанімації, під’єднані до кисню.

— Через нове зростання у місті захворюваності на COVID-19, з 27 липня були змінені маршрути пацієнтів і тепер хворих вінничан доставляють до опорної лікарні в Калинівці, а з 29 липня — до лікарні в Хмільнику, — говорив міський голова.

Чому від «ковіду» стали більше помирати

Надалі він відповів на питання, які попередньо отримав від ЗМІ.

У Вінниці стали більше помирати через ускладнення, спричинені коронавірусом. Чому зріс показник летальності? Чи пов'язано це зі зміною протоколів лікування?

— Летальність у Вінниці 1,9% — це відсоток кількості померлих до кількості захворілих. А в Україні загалом — 2,2%. У нашому місті, з початку епідемії, померли 18 чоловіків, 10 жінок. Середній вік померлих — 81 рік. 

Щодо причин їхньої смерті, то тут потрібно враховувати не тільки коронавірус, а й супутню патологію, яка загострилася від «ковіду»: померлі мали хвороби серцевої системи, цукрового діабету, судинно-мозкову патологію. Вони, фактично, перебували в групі ризику.

Фахівці кажуть, що зростання смертності спричинене тим, що люди поважного віку не дотримуються правил адаптивного карантину. Згадайте, що на початку епідемії всі дотримувалися правил, люди похилого віку сиділи вдома. А зараз ви й самі бачите, скільки на вулицях і транспорті людей, та скільки з них дотримуються дистанції і мають маски на обличчі. 

Наголошую на тому, що коронавірус нікуди не дівся з Вінниці. І прошу більш відповідально ставитись до свого здоров’я та до здоров’я оточуючих людей.

На якому етапі реалізація проекту міська ПЛР-лабораторія?

— На базі Діагностичного центру плануємо відкриття муніципальної ПЛР-лабораторії, яка зможе проводити дослідження тестів вінничан на коронавірус. Зараз виготовлена документація, яка проходить держекспертизу. Паралельно, готуємо документи для оголошення тендеру і проводимо навчання персоналу для роботи на цьому обладнанні. До кінця року відкриємо міську лабораторію.

Очищення і забруднення річок

Нещодавно ви відзвітували про роботу, щодо очищення дна Бугу. А чи включає у себе цей проект відновлення заплави річки, звільнення захоплених берегів та дерегуляцію течії?

— Не менше п’яти-шести років нам знадобиться, щоб почистити річище Південного Бугу в межах Вінниці. А це 13 кілометрів від Водоканалу до Сабарівської ГЕС. На сьогодні працює п’ять земснарядів. І вже було вивезено близько 57 тисяч кубометрів намулу.

В першій черзі робіт передбачаємо висадити біля сотні дерев і багаторічні трави на узбережжі Бугу. Щодо відновлення заплав, то це потрібно використовувати комплексний підхід з виготовленням відповідного проекту.

А про самовільно захоплені береги, то за останні півтора року Муніципальна варта склала 12 протоколів про встановлення самовільних парканів, які обмежують прохід до річки. Якщо власник не прибирає огорожу, то подаємо до суду. І вже маємо два позитивних вироки, за якими вже Державна виконавча служба буде прибирати незаконні паркани.

Прокоментуйте будь ласка, чому річка Тяжилівка вкотре стала «молочного» кольору. У міської влади немає важелів впливу на підприємства, що забруднюють малі річки Вінниці?

— Так, справді, річку Тяжилівку часто забруднюють підприємства, які розташовані неподалік від неї. Нещодавно було проведено дослідження річища від Лугової до Гонти і знайшли підприємство, яке зливало свої відходи через зливову каналізацію.

На жаль, забруднюють малі річки й самі вінничани, які скидають нечистоти, якщо їхні ділянки знаходяться поряд з річками. З початку цього року було складено 54 протоколи на громадян і чотири — на підприємства.

Якщо говорити в цілому, то в нас на території міста близько 70 водних об’єктів, серед яких річки, ставки, озера тощо. Більшість з них є притоками Південного Бугу. І якщо самі вінничани будуть безвідповідально ставитися до головної річки області, то ми ніколи не зможемо повністю очистити Південний Буг.

Звертаюсь до вінничан. Якщо ви бачите, що хтось зливає відходи у водойми на території Вінниці, тоді звертайтесь на «Цілодобову варту» за номерами 067-410-21-01 та 15-60.

Про «Велику Вінницю»

Урядом затверджено приєднання до Вінницької ОТГ ще 7 населених пунктів. Чим компенсує Вінниця втрати селян, пов' язані зі збільшенням плати за електроенергію, зростання розміру місцевих платежів і зборів, обмеженнями в приватизації землі та іншими земельними питаннями?

— Вже декілька років на електроенергію діє єдиний тариф. До 100 кіловат — 90 копійок, більше 100 — 1,68. Тому приєднання до Вінниці цих сіл не призведе до подорожчання світла. 

Щодо податку на землю, то до об’єднання в деяких громадах податки на землю більші, ніж у 3-й зоні міста Вінниці. А про приватну власність — це непорушне право, яке гарантовано законодавством України.

Коли ми приєднали Десну, то мешканці селища не відчули загроз щодо податкового навантаження чи заборони на приватизацію. А навпаки отримали краще транспортне сполучення, соцпослуги. Зараз ми працюємо над стратегією розвитку Вінниці 3.0, де будуть враховані інтереси й новоприєднаних громад.

Першу камеру на швидкість встановили у Вінниці на Київському мосту. Хто за це платив, скільки таких камер планується і як змінилась безпекова ситуація в місті за сотень камер на вулицях?

— Камеру на Київському мосту надало товариство «КланСістемс». За неї не платили, цей комплекс нам надали у користування, щоб перевірити чи доцільно використовувати таку систему. Ми зараз працюємо ще з однією україно-турецькою компанією, яка надасть нам ще дві камери автофіксації.

По результатам тестування, яке триватиме до кінця серпня, будемо приймати рішення по цим апаратам. З подальшою передачею до поліції. І так, вони справді дороговартісні. Але впевнений, що такі камери нам потрібні, щоб підвищити безпекову ситуацію на дорогах.

А щодо сотень камер на вулицях міста, то станом на зараз до Ситуаційного центру підключені понад 800 камер. І за час його роботи було зафіксовано 32 тисячі порушень, з яких 19 тисяч — це порушення правил дорожнього руху на вінницьких дорогах.

Питання від вінничан

І під кінець свого виступу Сергій Моргунов відповів на питання, які отримав на свою фейсбуку-сторінку від вінничан.

У транспорті потрібно відчиняти всі двері, щоб він краще провітрювався. Чому цього не можна зробити?

— По транспорту продовжує діяти урядова постанова, яка встановлює, що пасажирські перевезення під час карантину мають бути тільки на кількість сидячих місць. Якщо ми будемо відчиняти всі двері в трамваях, тролейбусах, автобусах, то водії не зможуть контролювати дотримання цього обмеження. І, зокрема те, щоб всі пасажири були в захисних масках.

І я нагадаю, від завтра Україну будуть ділити на зони карантину. Якщо ми попадемо в червону зону, то державна комісія ухвалить рішення про призупинення роботи громадського транспорту.

Коли закінчиться будівництво СКА на Янгеля?

— Планували завершення реконструкції СКА, і до 1 жовтня були повинні закінчитися всі роботи. Але карантин і коронавірус ввів жорсткі корективи й на наші плани. Міський бюджет не доотримав близько 208 мільйонів гривень, тому багато проектів ми були вимушені призупинити. По «СКА» на Янгеля, 48 більшість видатків зняли, але частину грошей залишили, аби там продовжували виконувати внутрішні ремонтні роботи. Маю надію, що у 2021 році зможемо повністю відкрити цей спорткомплекс.

Чи планує місто повністю перейти на великогабаритний транспорт? Бо в деяких районах немає альтернативи маршруткам.

— Слушне питання, ми над цим думаємо. Планували закупити 10 автобусів, але через карантин скоротили видатки на цей проект. Але, разом з тим, будемо шукати гроші на це через банківські установи, грантові організації тощо.

Чи можна потрапити на прийом до міського голови?

— Я проводжу особисті прийоми. Але на час карантину тимчасово припинили. Хоча не є питання поспілкуватися по телефону. Зверніться зі своєю проблемою до мого помічника Максима Володимировича за номером (0432)59-50-68.

Коли запрацюють всі міські дитсадки?

— Нині працює 27 з 55 дитсадків. Поступово запускаємо й решту, для чого проводимо ІФА-тестування колективу дитсадків, а це ще 1519 людей. Робимо оснащення дитсадків антисептичними засобами, для чого виділили 860 тисяч гривень з бюджету.

Тому як скоро запустимо всі дитсадки, то це залежить не тільки від міської влади, а й від батьків дошкільнят та колективу.

З 1 серпня, нагадаємо, запустять вінницькі фонтани.

 

Читайте також:

«Користь буде тільки для власників казино». Моргунов про легалізацію грального бізнесу

Тепер вже остаточно. У нашій області буде тільки шість районів

Транспорт у Вінниці. У мерії просять пенсіонерів не їздити у години-пік

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Tomy

    Садики цырк - нам сказали возмут в группу только если оба родителя принесут справку что они официально ходят на работу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up