«Вона ніколи приємно не пахла» або хто знову забруднив річку Тяжилівку?

«Вона ніколи приємно не пахла» або хто знову забруднив річку Тяжилівку?
  • Річку Тяжилівку знову злили нечистоти.
  • Екологи з'ясували, що два підприємства і люди, які живуть біля річки, «врізалися» до ливневої каналізації і зливали свої відходи прямо у водойму.

«У річку Тяжилівку хтось щось зливає! Сморід неможливий!», — забили на сполох жителі однойменного мікрорайону в соцмережах і виставили фото річки з сивим кольором.

«Вона ніколи приємно не пахла», — писали люди у відповідь.
 

В цьому є доля правди, адже не дарма мешканці Тяжилову її про себе називають річка-вонючка. Та й Вікіпедія підтверджує, що ліва притока Південного Бугу завжди була забруднена.

Відео дня

«Річка Тяжилівка бере початок поблизу мікрорайону Тяжилів. У зв'язку з близькістю до промислових та житлових об'єктів в річку часто стікається багато відходів. Річка не раз забруднювалася нафтопродуктами, і одного разу їх вміст перевищував допустиму норму в тисячі разів», вказано в Вікіпедії.

Травнева історія забруднення

В травні цього року ми теж писали, що річка Тяжилівка забруднена. Мешканці Хутора Шевченко повідомили, що річка змінила колір і помутніла.

Фахівці із санепідемстанції тоді навіть аналізи брали, визначали, що стало цьому причиною. Виявили перевищення в річці амонійного азоту. Наступні перевірки екологів показали, що забруднюючі речовини не перевищують межу гранично допустимої концентрації.

Амонійний азот свідчить про те, що виливають у річку стічні води з туалетів приватного сектору чи з підприємств, — розповідали тоді екологи.

Що говорять мешканці Тяжилова?

Житель мікрорайону Тяжилів Микола Ковальчук мешкає тут усе життя. Каже, скільки себе пам'ятає, у водойму завжди скидали відходи.

— Від інструментального заводу труба йшла, через неї злив був у Тяжилівку, — говорить вінничанин. — Інші підприємства теж у річку все зливають, ніхто ж цього не контролює. 

Про те, що річка має неприємний запах, особливо в теплу пору, говорить і місцевий житель Михайло Громовий, який мешкає біля водойми.

— Буває вода смердюча в річці, особливо навесні і влітку, коли тепло. І люди, які проходять повз, теж так кажуть, — говорить мешканець мікрорайону Тяжилів. —Торік вода теж була сірого кольору. Вся риба здохла, хоча нею колись тут кишіло.

Дослідили зливи нечистот

Інспектори Муніципальної варти спільно з працівниками Департаменту комунального господарства та представниками КП «Вінницяоблводоканал» і головою квартального комітету Тяжилів знайшли винних.

За результатами перевірки склали два протоколи про адміністративне правопорушення на головного інженера ПРАТ «Вінниччина-Авто» за самовільне врізання до ливневої системи,що призначена для стікання води й талого снігу. Їх вигрібні ями не були облаштовані належним чином і нечистоти зливали прямо в річку.

Також зобов’язали й пів десятка вінничан привести свої вигреби до належного стану. Вправні жителі мікрорайону, що «врізалися» до ливневої каналізації по вулицях Садова, Ватутіна, Лугова, теж скидали свої рідкі відходи у річку. 

Заступник начальника обласної держекоінспекції Олег Ющук розповідає, що джерелом забруднення Тяжилівки завжди був і залишається «Вінницяпобутхім».

— Річка через трубу входить у підприємство і з нього виходить, — розповідає еколог. — Якість води, що виходить за межі підприємства в рази гірша. На території заводу каналізація, нечистоти якої і потрапляють в річку. Плюс шкідливі хімічні речовини. А очисні споруди там знаходяться у напівзруйнованому стані.

Також інспектори знайшли порушення на підприємстві «Аграна Фрут» та біля нового молокозаводу.

— Скиди були з підприємства «Аграна Фрут», туди ми виїздили. Зробили попередження, склали адмінпротокол, — розповідає Олег Ющук. — Вдруге, коли приїхали на підприємство, там порушення було усунуто. Біля нового молокозаводу теж було забруднення, але причина не в підприємстві, а в домовласниках, чиї помешкання знаходяться поруч. Саме вони зливають нечистоти в річку Тяжилівку, викидають сміття.

Що стосується покарання за забруднення річки, воно є смішним — штраф максимум 136 гривень. Але якщо порушники не каятимуться і будуть спіймані на скидав знову, то їм вже нараховуються збитки. Далі справу віддають до суду.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Річка Тяжилівка хтось щось зливає! Сморід жахливий!!!

A post shared by 😈Blacklist Вінниця😈 (@blacklist_of_vinn) on Jul 29, 2020 at 12:29am PDT

 

 

Читайте також:

Дах змінили, дерева зрізали. У Вінниці триває ремонт хати-музею Коцюбинського

Заквітчані водойми: ентузіасти з Вінниччини висаджують латаття в Південний Буг

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергій

    Не одноразово ця тема піднімалась в "Чорному списку" на Фейсбуці. Телефонували в муніципальну варту. Підприємства розташовані на Можайці проклали труби начебто для водовідведення але через них скидають в річку продукти виробництва. Роками в річку скидаються нечистоти, а всі скарги закінчуються фіктивною перевіркою підприємств які і далі продовжують забруднювати її...
  • Андрей Николаев

    И ни одного комментария. Ау, жители Тяжилова, вы где? Почему молчите?)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up