Дах змінили, дерева зрізали. У Вінниці триває ремонт хати-музею Коцюбинського

Дах змінили, дерева зрізали. У Вінниці триває ремонт  хати-музею Коцюбинського
  • У Вінниці триває перший етап ремонтно-реставраційних робіт літературно-меморіального музею письменника Михайла Коцюбинського.
  • На даний час ремонт проводиться в будівлі хати-музею. 
  • На реконуструкцію з міського бюджету виділи 2.5 мільйона гривень.

У будинку на Замості, в якому 17 вересня 1864 році народився і 33 роки проживав великий класик української літератури Михайло Коцюбинський, роблять капітальний ремонт. На оновлення літературно-меморіального музею місто виділило 2,5 мільйони гривень.

Зараз реконструкцію називають головним культурним проектом року, а колись тут у письменника народився перший син і відбувалися зустрічі з творчою інтелігенцією.

Відео дня

У внутрішніх приміщеннях хати-музею вже виконані «чорнові» роботи. Триває ремонт даху. Частково  відновили й вікна. Вони скляні і мають дерев’яні рами, пофарбовані у зелений колір.

— Вікна поставили автентичні, із дерева і скла, без сучасних  металоконструкцій, — розповідає директор музею Лариса Кравченко. — Дах теж робимо металевий. Реконструкція проводиться із максимальним збереженням автентичного вигляду оселі, як за життя сонцепоклонника. 

Музей-садибу Михайла Коцюбинського відкрили у 1927 році. Він є пам’яткою історії національного значення і своєрідною візитівкою Вінниці. Щороку цей музей відвідує понад 25 тисяч туристів не лише з різних міст України, а й з інших країн.

За останні півстоліття серйозні відновлювальні роботи тут не проводились. У лютому цього року в музеї розпочався перший етап реставраційних робіт. Він включає ремонт хати, комори та сторожки. Це основні об’єкти музейного комплексу.  

Реставрація розпочалась з хати. Спочатку тут розібрали стару підлогу, провели її гідроізоляцію, залили бетонну стяжку, підсилили стіни та фундамент, а також оновили електропроводку. Провели реставрацію внутрішніх балок на стелі у трьох кімнатах. 

Далі робітники мають виконати «чистові» роботи, реставрувати веранду, облаштувати системи опалення, пожежної та охоронної сигналізації.

Шкода, що яблуні з садка Коцюбинського зрізали, говорять вінничани. Проте трьохсотлітню липу, яку посадив ще дід письменника, лишили буяти на обійсті.


Читайте також:

Для учнів і мешканців Вишеньки відкрили спорткомплекс з антивандальним обладнанням

Заквітчані водойми: ентузіасти з Вінниччини висаджують латаття в Південний Буг
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Александр Полищук

    Як мокре горить!🤔
  • Сергій Поліщук

    Невже і інноваційну табличку змінять!?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up